Sfantul Dionisie Exiguul

Sfantul Dionisie Exiguul Mareste imaginea.

Sfantul Dionisie Exiguul a fost unul dintre sfintii din secolul al VI-lea, si a trait intre anii aprox. 460 – aprox.

555. El s-a nascut in Scythia Minor, Dobrogea de azi, si ramanand orfan de mic, a fost crescut la una din manastirile din zona, avandu-l ca mentor pe parintele episcop Petru, caruia ii va purta recunostinta toata viata pentru hrana duhovniceasca ce i-a oferit-o cand era mic. De-aici va pleca in Orient, poate, la manastirea Mabboug (Ierapole) in Siria, unde va ramane o perioada, dar nu foarte mare caci va pleca si de-aici din cauza raspandirii ereziei monofizite. Nu stim daca va fi calatorit si in alte locuri, cert este ca la sfarsitul secolului al V-lea el se va afla in Constantinopol. Aici va fi remarcat de catre apocrisiarhul papal, care il va recomanda papei Ghelasie al Romei (492-496), pentru cunoasterea la perfectie a limbii grecesti si latinesti.

In anul 496, dupa moartea papei Ghelasie (21 noiembrie), se afla in Roma, unde se va stabili pentru o vreme, poate, la Manastirea Sfanta Anastasia de la poalele Palatinului. Aici, in fosta capitala a imperiului, va lucra sub pastorirea a zece papi, incepand cu Anastasie II si sfarsind cu Vigiliu. Aici in Roma, datorita activitatii sale la Cancelaria pontificala ca arhivist, traducator, teolog s. a., il va fi cunoscut pe primul ministru al Teodoric, regele ostrogot al Italiei, Casiodor, cu care va lega o stransa prietenie. In anul 540, Casiodor se retrage din viata publica si se calugareste la manastirea infiintata de el la Vivarium in Calabria (sud-estul Italiei). Aici va infiinta o „universitate” sau „academie”, cum este numita de istorici, unde il va lua pe prietenul sau, deja inaintat in varsta si in intelepciune, si va preda alaturi de el dialectica. Spre sfarsitul vietii resimte singuratatea si dorul de locurile natale. Dupa ani multi petrecuti in „invatamantul glorios”, Sfantul Dionisie Exiguul, a adormit in Domnul in jurul anilor 545-555. Singura marturie directa despre viata sa o avem de la prietenul sau Casiodor, care ii creioneaza un portret induiosator.

html">Sfantul Dionisie Exiguul este cunoscut astazi in aproape toata lumea crestina pentru faptul ca a inceput numaratoarea anilor de la Hristos, iar nu de la intemeierea Romei (ab urbe condita, anul 753), fiind numit totodata si parintele erei crestine.

Silviu - Constantin Nedelcu

.

Despre autor

Silviu - Constantin Nedelcu Silviu - Constantin Nedelcu

Colaborator
4 articole postate
Publica din 04 Martie 2013

Pe aceeaşi temă

05 Martie 2013

Vizualizari: 944

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro