Sfantul Graal

Sfantul Graal Mareste imaginea.

Sfantul Graal este potirul din care a baut Iisus Hristos, in timpul ultimei cine. In vorbirea uzuala, Graalul semnifica un scop unic, indepartat.

Cel mai renumit si mai iluzoriu artefact biblic din Noul Testament este Sfantul Graal. Graalul este cupa din care Iisus a baut vin la Cina cea de Taina. Acest act, insotit de cuvintele de rigoare, a initiat cele mai sacre ritualuri ale crestinatatii.

Lumea se intreaba ce s-a intamplat cu acest obiect deosebit? Biblia nu ne ofera nici un indiciu si este posibil ca, de fapt, cei care au asistat la aceasta scena sa nu-i fi conferit obiectului valoarea pe care a capatat-o mai tarziu.

Indiferent cum ar sta lucrurile, dincolo de mentionarea sa in povestea ultimei cine, nu s-a mai auzit de el. Alte legende au conferit Graalului un prestigiu deosebit. Printre acestea, se afla una care ne spune ca Graalul a fost folosit  pentru a colecta sangele lui Iisus, dupa crucificare si dupa ce a fost strapuns cu lancea, de catre Longhin.

Cea mai cunoascuta dintre povesti ne spune cum anume a fost obtinut Graalul, de catre Iosif din Arimateeea, un evreu bogat care a renuntat la mormantul sau pentru ca acesta sa fie folosit pentru corpul lui Iisus.

Intr-o versiune a acesteia, Iisus ii apare in persoana lui Iosif si ii inmaneaza Graalul. Pentru a scapa de persecutii, aflam ca Iosif a luat cu el potirul intr-o calatorie in Scotia. Aici a fost construit un altar pentru obiectul sacru si unii considera ca, desi acest altar nu mai exista, Graalul este ingropat in apropiere.

O alta legenda ii are in centru pe Cavalerii Templieri, care, in timpul cruciadelor, au sapat sub Muntele Templului din Jerusalim si au gasit acolo Sfantul Graal. Acesta a fost luat in Europa la intoarcere si ascuns intr-una dintre coloanele sau sub pardoseala din Capela Rosslyn, o capela medievala din Scotia.

In scrierile medievale, Graalul mai poate fi intalnit in aventurile cavalerului Parceval. Graalul mai apare si in unele frumoase povesti cu regele Arthur. Cand cavalerii stateau in jurul faimoasei  Mese Rotunde ,Graalul a aparut plutind in aer si i-a indemnat sa plece in cautarea lui.

Asa numitul Sfant Graal este cupa mentionata in versetele din Evanghelia dupa Matei (26, 27-28): "Apoi a lut un pahar si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, l-a dat, zicand: Beti toti din el, caci acesta este sangele Meu, al legamantului  celui nou, care se varsa pentru multi, spre iertarea pacatelor."

Vizireanu Fulvia (Felicis)

Reader's Digest, After Jesus, 1997.
Reader's Digest, Mysteries of the Byble, 1996.

Despre autor

felicis Felicis felicis Felicis

Colaborator
30 articole postate
Publica din 29 Iulie 2010

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 25590

Voteaza:

Sfantul Graal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE