Sfanta Mare Mucenita Ecaterina

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Ecaterina este cinstita pe 25 noiembrie. Sfanta Ecaterina s-a nascut si a crescut in orasul Alexandria Egiptului. A beneficiat de o educatie aleasa, incat a ajuns la o intelepciune de i-a uimit pe filosofii din vremea sa. Mentionam ca la varsta de 18 ani studiase foarte bine retorica, filosofia, medicina, operele poetilor si istoricilor antici si cunostea multe limbi straine.

Cand parintii au intrebat-o de ce nu se casatoreste, ea le-a raspuns ca se va casatori numai cu cel care o va intrece in intelepciune. Pentru ca nu s-a gasit cineva care sa o depaseasca in stiinta, este dusa de mama sa la un parinte duhovnicesc din afara cetatii. Parintele ii vorbeste despre Hristos si ii daruieste la finalul intalnirii o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul in brate. Parintele ii descopera ca persoana pe care o cauta este Hristos. Ecaterina devine crestina si lupta impotriva paganismului. In urma unei confruntari cu cei mai buni filosofi si oratori, Ecaterina iese biruitoare. Datorita argumentelor ei, multi dintre filosofi au decis sa devina crestini, chiar daca acest lucru le-a adus condamnarea la moarte.

Pentru credinta sa in Hristos, Sfanta Ecaterina a fost supusa la multe chinuri, iar in cele din urma Maxentiu a hotarat martirizarea ei prin decapitare. La locul de taiere, Sfanta Ecaterina s-a rugat Domnului astfel: „Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, Iti multumesc ca ai pus pe piatra rabdarii picioarele mele si ai indreptat pasii mei. Tinde-Ti acum preacinstitele Tale palme pe care le-ai intins pe Cruce si primeste sufletul meu, pe care l-am adus Tie ca jertfa, pentru dragostea Ta”. Potrivit traditie, dupa ce calaul i-a taiat cinstitul ei cap, din trupul sau a curs lapte in loc de sange. Moastele sale au fost ridicate de ingeri si duse pe Muntele Sinai. Ele au fost aflate la sfarsitul secolului al VIII-lea, intr-o manastire din Muntele Sinai.

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina este ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocatilor, procurorilor, medicilor, pentru ca ea insasi a dobandit cunostinte in aceste domenii.

Moaste ale Sfintei Ecaterina se pastreaza in paraclisului Facultatii de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" din Bucuresti, la biserica Parohiei Belvedere din cartierul Regie de pe strada Carvunarilor, precum si la Biserica Coltea de langa Universitate, pe bulevardul Ion C. Bratianu nr. 1. Particele din moastele Sfintei Ecaterina se gasesc si la Biserica Mihai Voda din Bucuresti. Mana stanga a Sfintei Mucenite Ecaterina se afla la Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai.

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina constituie un model de a uni stiinta cu credinta, de a uni cunoasterea lui Dumnezeu si cunoasterea lumii sau a creatiei lui Dumnezeu.

La multi ani celor ce poarta numele Sfintei Mare Mucenite Ecaterina!

Acatistul Sfintei Mare Mucenite Ecaterina

Tropar:
Cu intelepciunea ca si cu razele soarelui ai luminat pe filosofii pagani si ca o luna prealuminoasa, care stralucea in noaptea necredintei, intunericul l-ai gonit; iar pe imparateasa o ai incredintat, dimpreuna si pe prigonitorul l-ai mustrat, de Dumnezeu chemata, fericita Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la camara cea cereasca, catre Hristos, Mirele cel preafrumos, si de la Dansul te-ai incununat cu cununa imparateasca, inaintea Caruia impreuna cu ingerii stand, roaga-te pentru noi, cei ce cinstim sfanta pomenirea ta.

Condac 1:
Vrednicei de lauda, mucenitei Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu si cu invatatura ei cea preainalta a uimit stiinta invatatilor de atunci si a intrecut limba oratorilor pagani prin buna ei cuvantare, sa-i aducem cantare de biruinta, ca prin ale ei rugaciuni sa ne izbavim de ispitele vrajmasilor si sa-i cantam: Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Icos 1:
Imparatesei si Maicii lui Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, tu te-ai aratat vrednica de dragoste, inteleapta Ecaterina, caci cu Duhul Sfant umbrindu-te, ai lepadat de la tine toata dorirea pamanteasca si te-ai logodit cu Mirele tau cel ceresc spre a capata viata nemuritoare; pentru aceasta, iti cantam:
Bucura-te, porumbita cuvantatoare;
Bucura-te, dulce privighetoare;
Bucura-te, frumusete netrecatoare;
Bucura-te, mielusea incantatoare;
Bucura-te, minte inalta;
Bucura-te, tanara preainvatata;
Bucura-te, fecioara blanda si inteleapta;
Bucura-te, inima tare si neintinata;
Bucura-te, lauda invatatilor;
Bucura-te, dulceata maicilor;
Bucura-te, mangaierea saracilor;
Bucura-te, aparatoarea batranilor;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 2:
Bogatiile pamantului si marirea parinteasca lepadand, viata curata ai trait, Sfanta Mucenita Ecaterina; si indeletnicindu-te mai ales in dreapta credinta, calea cea neratacita a lui Hristos ai luat si te-ai inchinat Lui, cantand: Aliluia!

Icos 2:
Ajungand la varsta de 18 ani, frumusetea ta a atras pe multi tineri din neamurile pagane, voind a se casatori cu tine; tu insa, respingand cererea lor cu foarte intelepte cuvinte, ei insisi se mustrau pentru nepriceperea lor si iti graiau unele ca acestea:
Bucura-te, cea mai frumoasa dintre tinere;
Bucura-te, ca esti si cea mai bogata;
Bucura-te, samanta din neam imparatesc;
Bucura-te, porfira care impodobesti cunostintele;
Bucura-te, cununa care rasplatesti vrednicia;
Bucura-te, ceea ce intaresti obiceiurile bune;
Bucura-te, cuvantatoare mai presus decat ritorii;
Bucura-te, judecatoare mai alesa decat toti judecatorii pamantesti;
Bucura-te, ceea ce esti nebiruita in sfaturi si povatuiri;
Bucura-te, lumina care faci sa se plece privirile neintelepte;
Bucura-te, comoara tuturor cunostintelor;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 3:
Ratacirile mustrand si nevoind a crede ca acele chipuri turnate si cioplite de maini omenesti ale idolilor ar putea fi facatorii cerului, ai pamantului si a toata faptura, fost-ai luminata cu darul Duhului Sfant sa cunosti Dumnezeirea cea adevarata si pururea vesnica si cu smerenie ai cantat Ei: Aliluia!

Icos 3:
Invatatii adunati din indemnul imparatului, ca sa te scoata din credinta in care erai, vazandu-te lepadand idolii, au cerut a te infatisa lor. Tu insa, intrand in vorba cu cel mai invatat, dupa indelunga vorbire, l-ai facut sa nu mai stie altceva sa raspunda decat numai a grai:
Bucura-te, inchinatoarea dreptei credinte;
Bucura-te, deslusirea adevaratei religii;
Bucura-te, luminarea celor cufundati in eresuri;
Bucura-te, povatuitoarea celor rataciti;
Bucura-te, arma buneivointe;
Bucura-te, caderea inselaciunii idolilor;
Bucura-te, dovada neputintei lor;
Bucura-te, ca esti vrednica de toata cinstirea;
Bucura-te, ca, prin intelepciunea ta, ai gonit ratacirea;
Bucura-te, caci cu dar ai fost daruita de Cel Preainalt;
Bucura-te, cunostinta sfinteniei ceresti;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 4:
Gurile ereticilor ce, mai inainte, huleau Biserica lui Hristos s-au deschis atunci, pentru intaia oara, spre a binecuvanta glasul tau fecioresc, urand capistile idolesti si zicand ca unul este Dumnezeu si Lui se cuvine cantare: Aliluia!

Icos 4:
Hranind in tine, din pruncie, darul credintei lui Hristos, Sfanta Mare Mucenita Ecaterina, nu te-ai putut impaca cu obiceiurile paganesti ale parintilor tai, ci, petrecand in sfintenie, fara a fi inca luminata cu Sfantul Botez, poruncile lui Dumnezeu urmai si te inchinai in taina lui Hristos; pentru aceasta iti cantam:
Bucura-te, mucenita preamarita;
Bucura-te, mireasa preacinstita;
Bucura-te, patimitoare nebiruita;
Bucura-te, podoaba Bisericii;
Bucura-te, cuvantatoare de Dumnezeu;
Bucura-te, slujitoarea Ortodoxiei;
Bucura-te, cununa invataturii;
Bucura-te, lauda Alexandriei;
Bucura-te, aparatoarea acelei cetati;
Bucura-te, comoara minunilor;
Bucura-te, mustratoarea imparatului Maxentiu;
Bucura-te, luminatoarea imparatesei lui;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 5:
Inima lui Constantin, tatal tau, foarte s-a intristat vazandu-te pe tine, fiica lui, una la parinti si asa de frumoasa precum erai, lepadand multimea zeilor la care se inchina si propova-duind un Dumnezeu necunoscut. Iar imparatul Maximian a voit sa cerceteze credinta ta prin cei mai invatati dascali de atunci. Cat de mare i-a fost insa nedumerirea cand i-a vazut si pe aceia induplecati de cuvintele tale si cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 5:
Judecatorii nedrepti, afland de credinta ta in Hristos, te-au hotarat pedepsei; si rabdand chinurile cele mai amare, pana la moarte, cu marire te-ai preamarit, laudand numele Domnului nostru Iisus Hristos si al Preacuratei Fecioare, Maicii Sale, Care s-au aratat tie in vedenie; iar noi, laudand taria credintei tale, iti graim:
Bucura-te, defaimatoarea judecatorilor tirani;
Bucura-te, mustratoarea ratacirii;
Bucura-te, ca in popor te-ai facut stralucitoare;
Bucura-te, ca ale tale chinuri pe ei ii ardeau;
Bucura-te, ca nadejdea mantuirii te veselea;
Bucura-te, caci cu rabdarea mai mult i-ai otravit;
Bucura-te, ca, pentru dragostea ta catre Dumnezeu, n-ai simtit suferintele;
Bucura-te, ca vorbele tale ii faceau sa amuteasca;
Bucura-te, ca nepriceperea lor nu putea sa te opreasca;
Bucura-te, ca, indraznind, ai iesit biruitoare;
Bucura-te, ca suferind te-ai facut vindecatoare;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 6:
Cantare de multumire iti aducem tie noi, smeritii, caci cu mare dar ne-ai invrednicit, jertfindu-te pentru dragostea dreptei credinte. Primeste, dar, mucenita, aceasta rugaciune si da vindecare neputintelor noastre, pentru ca dimpreuna cu tine sa binecuvantam pe Dumnezeu, cantandu-I: Aliluia!

Icos 6:
Cei mai mult de o suta de invatati care ascultau cuvintele prin care talcuiai Evanghelia lui Hristos, luminandu-se de Duhul Sfant, s-au crestinat, iar imparatul, ingrozindu-se de aceasta minune, a poruncit sa fie arsi, ca sa nu mai raspandeasca credinta crestina prin locurile de unde erau, si asa s-a preamarit multimea aceea de invatati care iti canta tie asa:
Bucura-te, Ecaterina, de necazuri izbavitoare;
Bucura-te, invatata, de lumina datatoare;
Bucura-te, laudata si de daruri aducatoare;
Bucura-te, frumusete tuturor covarsitoare;
Bucura-te, bunatate de nimic ingrijorata;
Bucura-te, ostas de viteji biruitoare;
Bucura-te, mult vestita si de chinuri rabdatoare;
Bucura-te, laudata de cantari rasunatoare;
Bucura-te, mucenita de minuni izvoratoare;
Bucura-te, lacramioara preafrumos mirositoare;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 7:
Soborul ingeresc, vazand ceata mucenicilor in vapaie arzand, cu cantari a primit-o; si pe tine, Sfanta Mucenita Ecaterina, ca pe o urmatoare a lor, cu dar te-a invrednicit a suferi chinurile cele mai ingrozitoare; pentru care pomenirea ta in veci a ramas folositoare celor ce canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 7:
Toata faptura s-a minunat de rabdarea cea multa pe care ai aratat-o, ramanand neclintita in hotararile credintei si marturisind ca unul este Dumnezeu: Tatal si Fiul si Sfantul Duh, Treimea una si nedespartita, si te inchini Ei; iar noi ne bucuram, laudandu-te:
Bucura-te, propovaduitoare catre Tatal ceresc;
Bucura-te, inchinatoare a Fiului si Cuvantului lui Dumnezeu;
Bucura-te, cinstitoare a Duhului Sfant;
Bucura-te, marturisitoare a Treimii celei de o fiinta;
Bucura-te, purtatoare in credinta a Sfintei Cruci;
Bucura-te, urmatoare a patimilor lui Hristos;
Bucura-te, bine-talcuitoare a Sfintei Evanghelii;
Bucura-te, primitoare a botezului lui Dumnezeu;
Bucura-te, ascultatoare a Maicii lui Dumnezeu;
Bucura-te, inchinatoare a Bisericii Ortodoxe;
Bucura-te, vietuitoare impreuna cu puterile ceresti;
Bucura-te, vrednica pazitoare a crestinilor;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 8:
Iubita ai fost de Mirele tau cel ceresc, prea-laudata Mucenita Ecaterina, ca te-ai impodobit cu toata frumusetea trupeasca si sufleteasca; inca si vas ales te-a facut, spre intarirea credintei multora, cu care necredinciosii s-au luminat si s-au invatat a canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 8:
Vindeca ranile sufletelor noastre, mare mucenita, ca greu patimim, si te roaga pentru noi Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, sa ne izbaveasca de ispitele si de primejdiile cu care vrajmasul ne ingrozeste; pentru aceasta, stiindu-te pe tine grabnica aparatoare de vrajmasi, iti cantam:
Bucura-te, ca prin rugaciunile tale ne izbavesti de vrajmasi;
Bucura-te, izbavitoare grabnica de primejdii;
Bucura-te, pazitoare de otraviri;
Bucura-te, vindecatoare de venin;
Bucura-te, izbavitoare de farmece;
Bucura-te, izgonitoare de naluciri;
Bucura-te, risipitoare de eresuri;
Bucura-te, pazitoare tare de necazuri;
Bucura-te, indreptatoare a traiului rau in casnicie;
Bucura-te, ceea ce impaci pe cei invrajbiti;
Bucura-te, ca esti in necazuri ajutatoare;
Bucura-te, ca dai celor bolnavi vindecare;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 9:
Ca o ramura de finic te-ai dat Mantuitorului, impodobind Biserica cu biruintele tale cele mai presus de fire, si cu sangele tau cel feciorelnic ai spalat ocara credinciosilor; ca s-au rusinat prigonitorii vazand slava minunilor tale si au cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 9:
Pamantul s-a umplut de buna-mireasma, primindu-ti trupul, si cerul s-a veselit, vazand duhul tau ridicandu-se la dansul de catre puterile ingeresti. Pentru aceasta slavita lucrare a tainei lui Dumnezeu toti credinciosii te lauda, cantand pentru tine asa:
Bucura-te, ajutatoare a fecioarelor intelepte;
Bucura-te, mangaietoare a vaduvelor necajite;
Bucura-te, izbavitoare a copiilor sarmani;
Bucura-te, ajutatoare a celor din primejdii;
Bucura-te, folositoare a celor fara de ajutor;
Bucura-te, izbavitoare a femeilor cu grele nasteri;
Bucura-te, vindecatoare a celor bolnavi din nastere;
Bucura-te, intaritoare a pruncilor slabi;
Bucura-te, hranitoare a orfanilor saraci;
Bucura-te, ocrotitoare a celor cu mintea tulburata;
Bucura-te, vindecatoare a celor cazuti in boala grea;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 10:
Facerilor de bine ale tale nu suntem vrednici a multumi, Sfanta Mucenita Ecaterina, pentru ca nici o sarguinta n-am implinit care sa ne apropie de dragostea lui Dumnezeu si nici un bine n-am lucrat pentru aproapele nostru, care sa ne aduca indurare, ci tu, ca buna si blanda ce esti, roaga-te lui Dumnezeu sa ne ierte nesocotinta si pacatele noastre, primind pocainta noastra atunci cand cantam: Aliluia!

Icos 10:
Ispitele cele fara de numar ale vicleanului diavol le cunosti, sfanta, pentru ca trup purtand si ispitita fiind, ai ramas biruitoare. Iar noi, cei ce suntem invaluiti in ispite, ca niste neputinciosi, rugamu-te sa ne intaresti cu puterea ta, ca sa venim la pocainta si sa dobandim iertarea greselilor noastre, laudandu-te:
Bucura-te, smerenie inalta;
Bucura-te, podoaba prealaudata;
Bucura-te, vistierie nedesertata;
Bucura-te, indurare nestramutata;
Bucura-te, blindete neschimbata;
Bucura-te, lumina neinserata;
Bucura-te, dragoste nevinovata;
Bucura-te, rabdare neincetata;
Bucura-te, darnicie neasemanata;
Bucura-te, speranta nebiruita;
Bucura-te, vindecatoare binecuvantata;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 11:
Mai presus de fire te-ai facut, Sfanta Mucenita Ecaterina, intarindu-te in credinta lui Hristos si slujind Facatorului a toate, iar nu fapturii; de la Care, luand darul tamaduirii si cununa ingereasca, de tine se cutremura duhurile necurate si le alungi de la tot sufletul crestinesc care aduce lui Dumnezeu cantarea de lauda: Aliluia!

Icos 11:
Toata suflarea dreptcredinciosilor se veseleste astazi de praznuirea ta, mucenita, ca, din neamul paganesc si dintre inchinatorii de idoli, cea mai invatata si inteleapta fecioara a venit la Biserica lui Hristos, suferind durerile rotii si alte nespuse chinuri de la poporul cel paganesc, pentru dragostea Mantuitorului lumii; pentru aceasta, iti cantam:
Bucura-te, biruitoarea paganilor;
Bucura-te, caderea obiceiurilor urate;
Bucura-te, luptatoare pentru darurile sfinte;
Bucura-te, surpatoarea capistilor idolesti;
Bucura-te, inchinatoarea icoanelor crestinesti;
Bucura-te, stavila rautatilor diavolesti;
Bucura-te, lauda cununei mucenicesti;
Bucura-te, ca pe roata ai fost intinsa;
Bucura-te, caci cu piroane ai fost impunsa;
Bucura-te, pentru ca de sabie ai murit;
Bucura-te, caci cu slava te-ai preaslavit;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 12:
Iubitorilor de mucenici, cinstind pe inteleapta Ecaterina, pentru ca aceasta inaintea oamenilor pe Hristos a predicat, pe sarpele a calcat si mintea invatatilor a rusinat, sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 12:
Lupte pentru credinta ai dus, intru chinuri, cu dragoste pentru Hristos, Mirele tau, Sfanta Mucenita Ecaterina, ceea ce, prin intelepciunea ta, pe toti ai luminat ca o buna cuvantatoare; pentru aceasta-ti cantam:
Bucura-te, pazitoare sfanta a canoanelor sobornicesti;
Bucura-te, urmatoare a legilor bisericesti;
Bucura-te, vrednica propovaduitoare a Evangheliei lui Hristos;
Bucura-te, prigonitoare neimpacata a pacatelor;
Bucura-te, aspra indemnatoare a smereniei pustnicesti;
Bucura-te, cea mai iscusita cuvantatoare a cantarii ceresti;
Bucura-te, neobosita rugatoare a slujitorilor cucernici;
Bucura-te, buna ajutatoare a credinciosilor cinstitori de Dumnezeu;
Bucura-te, margaritar de mare pret al imparatiei ceresti;
Bucura-te, piatra scumpa a Bisericii crestinesti;
Bucura-te, grabnica izbavire a celor cuprinsi de suparari;
Bucura-te, vindecatoare tare a celor plini de rani si dureri;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 13:
Inteleapta si frumoasa Ecaterina, vrednica mucenita a lui Hristos, primeste aceasta putina rugaciune a noastra si te roaga pentru noi, sa ne daruiasca Bunul Dumnezeu iertare pacatelor, pace, sanatate si ajutor in toate cele bune, cand cantam lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest Condac se zice de trei ori).

Apoi se zice iarasi Icosul intai: Imparatesei si Maicii lui Dumnezeu... si Condacul intai: Vrednicei de lauda mucenitei Ecaterina...

Icos 1:
Imparatesei si Maicii lui Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, tu te-ai aratat vrednica de dragoste, inteleapta Ecaterina, caci cu Duhul Sfant umbrindu-te, ai lepadat de la tine toata dorirea pamanteasca si te-ai logodit cu Mirele tau cel ceresc spre a capata viata nemuritoare; pentru aceasta, iti cantam:
Bucura-te, porumbita cuvantatoare;
Bucura-te, dulce privighetoare;
Bucura-te, frumusete netrecatoare;
Bucura-te, mielusea incantatoare;
Bucura-te, minte inalta;
Bucura-te, tanara preainvatata;
Bucura-te, fecioara blanda si inteleapta;
Bucura-te, inima tare si neintinata;
Bucura-te, lauda invatatilor;
Bucura-te, dulceata maicilor;
Bucura-te, mangaierea saracilor;
Bucura-te, aparatoarea batranilor;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condac 1:
Vrednicei de lauda, mucenitei Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu si cu invatatura ei cea preainalta a uimit stiinta invatatilor de atunci si a intrecut limba oratorilor pagani prin buna ei cuvantare, sa-i aducem cantare de biruinta, ca prin ale ei rugaciuni sa ne izbavim de ispitele vrajmasilor si sa-i cantam: Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

 

Pe aceeaşi temă

24 Noiembrie 2023

Vizualizari: 1742

Voteaza:

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE