
Sucurile de fructe au nevoie de o selectare strictă. Cei slabi digestiv nu pot folosi nici fructele, nici sucurile direct, ci diluate cu apă. Noi indicăm în mod special această diluţie, pentru că dă o accesibilitate mai mare. Aşa, radeţi cât mai fin fructele, sau le zdrobiţi şi diluaţi cu apă, până aproape de jumătate. Cu lingura beţi încet şi cu pauze partea lichidă, peste ce rămâne mai punând încă o dată apă, care după un timp iar se face un suc (chiar dacă este mai diluat).
Fructele nu se admit cu lactatele şi brânzeturile.
Sucul de mere cu morcov, cu 10% mazăre dospită.
Este salvarea celor grav bolnavi şi a celor foarte slăbiţi. Mazărea este valoroasă atât ca hrănire, cât şi ca medicament, că are o substanţă ce reface măduva osoasă şi ajută la regenerarea sângelui în anemii.
Se rad 2-3 mere cu un morcov potrivit, se diluează cu apă jumătate, şi se scurge lichidul ca suc, care apoi se amestecă bine cu 10% mazăre dospită (dospi tă şi uscată, sau dospită proaspăt). Se bea cu linguriţa, cu pauze de 10-15 minute, amestecându-se la fiecare ingerare. Se bea mai ales dimineaţa, seara nefiind indicate boabele proteice.
Doza va fi după necesar, de la un sfert de kilogram la un kilogram, dar atenţie, pe stomacul gol şi doar după o oră să se mănânce o mâncare obişnuită.
Sucul de mere (cu puţină ridiche), cu 10% alte boabe leguminoase dospite, ca soia, linte, bob, fasole; sau cu cereale, mai ales cu hrişcă şi mei.
Prepararea şi folosirea ca la reţeta precedentă. Este un suc-lapte foarte hrănitor. Atenţie, boabele proteice să fie bine dospite, ca să li se atenueze gustul toxic, mai ales la fasole şi soia. Fasolea este foarte valoroasă, este cea mai energetică dintre toate boabele. Nu vă lăcomiţi cu o cantitate mare, respectaţi proporţia de 10%.
Sucul de alte fructe de sezon cu 10% verdeţuri şi leguminoase.
La fel ca mai sus, dar cu respectivele sortimente. Se indică şi un adaos de câteva tărâţe fin măcinate. Se pot adăuga şi foarte puţine seminţe uleioase râşnite. Acest suc se poate lua într-o Ssticlă la serviciu şi în pauze se poate folosi. Daţi importanţă acestei hidratări-hrană. Mulţi au o circulaţie proastă a sângelui şi a umorilor din organism, tocmai datorită acestei deficienţe, se întâmplă mai ales la Intelectuali şi sedentari (care se plâng de ameţeli, de oboseală, de incapacitate de concentrare). Cea mai mare deficienţă la lumea de astăzi pe linie alimentară este lipsa de hidratare şi mobiloterapie.
Pentru sucuri, nu este nevoie neapărat de un storcător. Raderea şi mărunţirea manuală sau mecanică cu diluţia cu apă este de ajuns, că se presează cu dosul lingurii să se decanteze sucul, sau respectivele preparate se sug fără să se înghită partea grosieră.
Mere rase 10% (sau toate sortimentele de fructe, dar nu amestecate, ci separate) cu 90% morcov ras (sau toate sortimentele de verdeţuri-legume, dar nu amestecate, ci separate), ca piure sau ca suc.
Se indică şi un adaos de câteva tărâţe fin măcinate. Se poate face şi o supă-ciorbă, cu puţină murătură-acritură şi foarte puţine seminţe uleioase râşnite, în loc de ulei.
Mere rase 90% (sau toate sortimentele de fructe, dar nu amestecate, ci separate) cu 10% morcov ras (sau toate sortimentele de legume-verdeţuri, dar nu amestecate, ci separate), ca piure sau ca suc.
Se indică şi un adaos de câteva tărâţe fin măcinate. Se poate face şi o supă-ciorbă, cu puţină murătură-acritură şi foarte puţine seminţe uleioase râşnite, în loc de ulei.
Mere rase 90% (sau toate sortimentele de fructe, dar nu amestecate, ci separate) cu 10% boabe proteice dospite (toate sortimentele acestora, dar nu amestecate, ci separate), ca piure sau ca suc-lapte vegetal.
Se indică şi un adaos de câteva tărâţe fin măcinate. Se poate face şi o supă-ciorbă, cu puţină murătură-acritură şi foarte puţine seminţe uleioase râşnite, în loc de ulei.
Mere rase 10% (sau toate sortimentele de fructe, dar nu amestecate, ci separate) cu 90% boabe proteice dospite (toate sortimentele acestora, dar nu amestecate, ci separate), ca piure sau ca suc-lapte vegetal.
Se indică şi un adaos de câteva tărâţe fin măcinate. Se poate face şi o supă-ciorbă, cu puţină murătură-acritură şi foarte puţine seminţe uleioase râşnite, în loc de ulei.
Mere rase 10% (sau toate sortimentele de fructe, dar nu amestecate, ci separate) cu 90% cereale dospite (toate sortimentele acestora, dar nu amestecate, ci separate), ca piure sau ca suc-lapte vegetal.
Se indică şi un adaos de câteva tărâţe fin măcinate. Se poate face şi o supă-ciorbă, cu puţină murătură-acritură şi foarte puţine seminţe uleioase râşnite, în loc de ulei.
Mere rase 90% (sau toate sortimentele de fructe, dar nu amestecate, ci separate) cu 10% cereale dospite (toate sortimentele acestora, dar nu amestecate, ci separate), ca piure sau ca suc-lapte vegetal. Se indică şi un adaos de câteva tărâţe fin măcinate.
Se poate face şi o supă-ciorbă, cu puţină murătură-acritură şi foarte puţine seminţe uleioase râşnite, în loc de ulei.
Cu fructele mai dulci se pot face delicatesele-bomboanele dietoterapeutice.
Ierom. Ghelasie Gheorghe
Fragment din cartea Remedii terapeutice ale medicinei isihaste. Vol. IV, Editura Platytera
Cumpara cartea "Remedii terapeutice ale medicinei isihaste. Vol. IV"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.