
Slujba de pregatire a darurilor de paine si vin pentru Sfanta Liturghie este cunoscuta sub denumirea de Proscomidie. Painea adusa de credinciosi pentru Liturghie poarta numele de prescura.
Prescurile sunt facute din aluat dospit, avand forma rotunda sau de cruce. Pe partea din mijloc este intiparita o cruce, inchisa intr-un patrat, cu literele: Is, Hr, Ni, Ka, care inseamna Iisus Hristos biruieste, invinge.
In cadrul Proscomidiei sunt scoase miridele, parti din prescuri, care vor fi asezate pe Sfantul Disc si vor infatisa intreaga Biserica. Ele sunt prezente in jurul Agnetului. Astfel, in dreapta Agnetului avem mirida scoasa in cinstea Maicii Domnului, in stanga noua miride pentru ingeri si sfinti; in partea de jos, trei miride pentru ierarh, conducerea tarii si ctitori; iar mai jos, miridele pentru credinciosii vii si adormiti.
E indicat ca prescurile si pomelnicul sa fie aduse la altar pana la Vohodul mare. Pana la iesirea cu cinstitele daruri preotul poate pomeni la Proscomidie numele scrise pe pomelnic, scotand cu copia miride pentru fiecare. Daca ele sunt aduse dupa acest moment, pomelnicele vor fi citite la Sfanta Masa si se vor scoate miride pentru ele in urmatoarea Liturghie.
Facem precizarea ca preotul, dupa ce primeste pomelnicul de la noi, scoate pentru fiecare nume o mirida din prescura, atat pentru cei vii, cat si pentru cei adormiti. Ele participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Agnet (partea din prescura care Il simbolizeaza pe Hristos). Bucatica de paine scoasa din prescura pentru fiecare persoana ne descopera ca in unirea cu Hristos fiecare ramane distinct, ca nu se confunda nici cu Hristos si nici cu ceilalte persoane pomenite.
Mentionam ca in timpul epiclezei numai Agentul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Din acest motiv, in primele secole pe Sfantul Disc nu se afla nici o alta particica in afara de Agnet. Acest lucru ne descopera ca miridele n-au fost nicicand si nu sunt nici astazi atat de importante si atat de indispensabile savarsirii Sfintei Euharistii, precum a fost si este Agnetul. Sfanta Proscomidie si chiar Sfanta Euharistie s-a savarsit timp de opt veacuri fara existenta miridelor. De aici reiese ca miridele n-au nici o legatura directa cu prefacerea Agnetului in Trupul Mantuitorului Hristos.
Potrivit unor cercetari, practica scoterii miridelor pentru crestini a inceput sa fie prezenta in momentul in care credinciosii au inceput sa se impartaseasca mai rar cu Trupul si Sangele Domnului. Insa, trebuie precizat ca pomenirea numelui de catre preot si scoaterea unei miride pentru cineva, nu echivaleaza cu impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. Aceasta practica nu are menirea de a inlatura Taina Euharistiei, ci dimpotriva, de a ne face sa ne impartasim cat mai des cu Hristos.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.