Suprema dragoste

Suprema dragoste Mareste imaginea.

De Ziua Crucii, parintele mitropolit Andrei a vorbit la Manastirea Casiel celor 3000 de pelerini despre iubirea suprema a lui Hristos. Se innoieste Casa Invierii o data cu inaltarea lemnului Crucii. O imagine de meditat: CRUCEA SE INALTA - LUMEA SE SFINTESTE. Iesire, capitolul 25: s-a indulcit apa (si a devenit potabila) prin aruncarea lemnului in ea (la locul numit Mara). Suprema dragoste: sa ne purtam crucile unii altora.

Ajutor reciproc neconditionat, total altruist. Purtam slabiciunile celor neputinciosi (Romani 14, 1-7). Iar Dumnezeul celor vesnice si al celor minunate daruieste mantuire casei noastre. Doamne, acolo unde multiplicam intunericul, Tu prisoseste harul! Vrem sa ne intoarcem, adu-ne la lumina Ta! Sfanta Iuliana de Lazarevo, ocroteste iubirea celor casatoriti! Sfinte Nectarie de Eghina, izvoraste tamaduiri! Cuvioasa maica Xenia, protejeaza pruncii! Sfinte mucenice Pantelimon, vindeca-ne de lene, de uitare, de tulburare si de manie! Cat de multa bucurie: Dumnezeu este viata. Iar viata este lumina oamenilor (Ioan 1, 4). Ce este viata fara Hristos, daca nu o moarte mereu amanata?! Traducem "Eu sunt Viata" prin "Eu nu sfarsesc prin moarte!" Zicea un preot sarb contemporan: "In afara de Hristos, nu sunt decat cadavre!" Pacatul ramane mereu aceeasi minciuna: promite viata, dar te afunda in moarte.

Cerem si nu primim, pentru ca cerem rau (Iacob 4, 3). Daca Dumnezeu nu raspunde, nu inseamna ca si-a scos telefonul din priza. Ne lamureste parintele Steinhardt: cerem lucruri lumesti, deci, am gresit numarul. Dumnezeu nu vrea langa El neciopliti. Crestinul bucuros este un copil al Imparatiei. In Biserica lui Hristos nu este loc pentru deznadejde. Sa ne preocupe o legatura vie cu Hristos, nu cifre apocaliptice si pacatele altora. Linistirea oferita de aceasta oaza intensifica dorul paradisiac. Brusc, iti amintesti definitia crestinismului: o intensa bucurie pascala! Rugaciunea nu mai slabeste, inima nu se mai raceste, harul nu se mai retrage. Ai vrea sa faci si tu trei colibe, ca sa ramai in slava Inviatului. Mesajul este clar: alegi harul sau banul? Stii ca viata ta pe pamant nu poate fi alta decat viata lui Hristos pe pamant (cu ispitiri, umiliri, cruce si inviere). Cautatorii de Neatins de aici si de pretutindeni sunt cel mai profund comentariu al Evangheliei, cum ne-ar sfatui avva Siluan. Norii urii ascund Lumina. Refuzand iubirea, ne construim propriul infern. Nu venim la manastire ca sa provocam o minune: a-ti vedea pacatele e mult mai important decat a vedea ingerii. Oamenii care au sfintit pesterile prin traiul lor modest nu au pierdut rugaciunea nici macar o secunda. Au gustat si s-au convins cat de bun este Domnul.

Solutia nu este disciplina de armata sau teroarea! Managementul eficient devine luciferic, eliminand necrutator verigile slabe. Tocmai cele care trebuie ajutate. Disciplina spartana oboseste si, mai grav, alunga nevinovatia. Militaria in Biserica vrea sa te faca un mercenar! Parohia nu este o unitate de productie! Capitalul adevarat este ravna. Omul bucuriei respinge lacomia, calea lui Iuda. Hristos a inviat, bucuria mea! Unde este invidie, lipseste Sfantul Duh. Unde e dezbinare, totul se sectarizeaza. Si ne mai miram de ce pierdem bucuria?! Vrem bucurie? Cand am stat ultima noapte la capataiul unui bolnav? Bucurosii harului se mantuiesc pe cai diferite, dar toti au smerenie.

Marius MATEI

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
256 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

19 Septembrie 2012

Vizualizari: 924

Voteaza:

Suprema dragoste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE