Va simtiti discriminat?

Va simtiti discriminat? Mareste imaginea.

Pretutindeni se vorbeste despre etnicii minoritari, despre drepturile lor, despre integrarea lor. Unele grupuri minoritare au ajuns sa aiba atatea drepturi incat risti sa crezi ca ei au numai drepturi, iar tu, majoritarul, doar obligatii.

Asa se face ca elevul apartinand unui grup etnic minoritar merge la scoala si indiferent de comportament si de rezultatele la invatatura o ia frumusel inaintea majoritarului. 

Partidele politice au si ele departamentul pentru egalitatea de sanse. Dar s-ar putea sa aflati cu surprindere ca aceasta egalitate de sanse este ca-n Caragiale adica ceea ce este scris se citeste si se interpreteaza altfel de cum pare.

Preocupata sa inteleg de unde vine aceasta anomalie ajung sa citesc urmatoarea informatie : toate forurile internationle ce au sufixul " european" vad in minoritatea tiganeasca principala resursa a fortei de munca pentru urmatorii 50 de ani. De ce ? Pentru ca au un numar reprezentativ de copii si continua sa faca copii indiferent de conditiile de viata.

Aud politicienii spunand "voi tinerii, sunteti viitorul " si sunt de acord cu asta.

Nu incetez sa ma intreb ce facem cu prezentul ? Ce se intampla cu oamenii din prezent ? Pe ei nu-i vede nimeni; se pare ca doar incurca. Adultii maturi , oameni in jurul varstei de 40-50 de ani, sunt dati usor usor de o parte. Prea ocupati sa-si mai ia al doilea job, uita de ei si de nevoile lor. Lucreaza pentru a aduce mancare la copii, sa plateasca darile si rata la casa. Oboseala ii poate face de multe ori neatenti sau scade performanta. Urmeaza evident concedierea. Ce sanse au sa fie reangajati ? Putine, foarte putine sau de loc.

Da, si tinerii au nevoie de un loc de munca !

Va intreb, doar tinerii au nevoie de un loc de munca? Cu siguranta nu!

Fiecare dintre noi are dreptul la munca garantat prin constitutie si fiecare ar trebui sa poata lucra in domeniul in care s-a format. Varsta de pensionare deja o stim, inca mai speram intr-o schimbare.

Dar daca ai 50 de ani si nu te mai angajaza nimeni , ce-i de facut?

Pentru noi/voi, cei de peste 50 de ani, s-a inventat reconversia profesionala !

Esti femeie, ai terminat o facultate, ai exces ponderal si 50 de ani ?Cu regret te anunt ca nu te poti angaja bona. Copiii mici au nevoie de o bona tanara, vesela, creativa, cu studii pedagogice sau medicale, medii / superioare.

Sigur ca te poti angaja menajera ori spalator de vase intr-un restaurant.

Cu barbatii este altfel, poti chiar sa-i invidiezi pe cei care au masina si permis cat B .

Ai fost inginer 25 de ani, acum a venit vremea sa-l lasi pe fiul tau sa fie . Pentru tine avem un post caldut la intretinerea blocului sau paznic de noapte.

Nu, nu esti interesat ; astepti un post de sofer la o gradinita. Cat de norocosi pot fi unii !

Ati vazut cum arata anunturile de angajare? Iata un model:

firma X angajaza .........., locuri disponibile 1.

candidatul ideal : tanar absolvent al unei facultati cu profil......, experienta 1,2,3 ani in domeniu

Aveti dreptate sa va simtiti marginalizati si spoliati de drepturi. Nu putem avea viitor fara prezent , si nici prezent fara a ne impaca cu trecutul.

Aud mult prea des invocandu-se tarele comuniste si atribuite adultilor de azi. Adultii de azi sunt privatii de drepturi si de multe libertati din perioada ceausista. Tot ei sunt responsabili pentru ca adolescentii si adultii tieri nu pot convietui alaturi de ei.

Va exemplific prezentand un fragment din discutia ce am avut-o cu un client:

- Nu ma inteleg cu mama, pentru ca are gandire comunista !

- Imi poti da un exemplu?

- Da, ea se culca la orele 22 si imi cere sa dau televizorul mai incet. Ce sunt eu ? Nu ma pot culca cu gainile pentru ca vrea ea.

- Stiu ca esti in divort si ca te-ai intors la parinti pentru o perioada. Copilul a ramas la mama ?

- L-am luat cu mine; mama ma ajuta cu el, il duce la scoala. Acum e ceva mai greu pentru ca imbolnavit si taica-meu.

- Da, inteleg. Imi pare rau pentru tatal tau. Spune-mi, te rog, cate camere are apartamentul parintilor.

- Doua camere, decomandate.

- Copilul cu cine doarme in camera?

- Cu maica-mea , pentru ca singur nu adoarme, oricat ar fi de obosit si dimineata nu vrea sa se trezeasca. Trage maica-mea de el."

Acesta a fost fragmentul. Interpretarea o veti face dumneavoastra.

Daca va considerati discriminati luati atitudine, aparati-va drepturile la munca si la viata. Avem toti dreptul la o viata decenta. Renuntati la atitudinea defensiva, cu fiecare pas inapoi veti mai face si altii, asa cate unu cate unu. Acceptand compromisuri pana trece greul, veti constata ca mergeti din compromis in compromis.

Cetateni ai Romaniei nu acceptati discriminarea , nu acceptati reconversia profesionala cat timp sanatatea va permite sa va continuati activitatea, cat timp profesia sau meseria dumneavoastra este apreciata pe piata muncii si mai ales cand nu doriti o reconversie profesionala.

Stiu ca traim vremuri grele, dar ele nu vor fi mai usoare, dimpotriva frustrarea ne va crea dificultati ce le vom proiecta pe cei apropiati asa cum o face clientul in exemplul dat mai sus.

 

Victoria C. Ion, psiholog.

Despre autor

Victoria C. Ion Psiholog Victoria C. Ion

Editor
16 articole postate
Publica din 18 Aprilie 2010

03 August 2012

Vizualizari: 651

Voteaza:

Va simtiti discriminat? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE