Viata de apoi in Babilonul antic

Viata de apoi in Babilonul antic Mareste imaginea.


Viata de dupa moarte

 

Asiro-babilonenii nu aveau in acest sens o invatatura bine precizata, ca egiptenii. Sunt totusi dovezi de credinta in viata viitoare inca din epoca proto-sumero-akkadiana. Sufletul, care supravietuieste trupului, este numit edimmu. La moarte, trupul se preface in tarana, iar sufletul, "intr-o haina de aripi", coboara in regiunea intunecoasa subpamanteana Kigallu sau Arali. Inainte insa de a ajunge aici, sufletul este cantarit pe balanta. La cantarire asista zeita Nungalla, care hotaraste soarta celor buni si a celor rai. Omul bun, care si-a implinit datoriile fata de zei, va fi recompensat in Seol, devenind "proprietarul unei gradini de imbelsugare", fiind imbracat cu haine albe etc. Celui rau "i se va lua imbelsugarea".

O soarta speciala, mizerabila, au sufletele celor care au ramas neingropati sau n-au rude care sa ingrijeasca de cele randuite pentru morti. Sufletele celor dintai ratacesc necontenit prin lumea umbrelor si vin printre cei vii, provocandu-le tot felul de neajunsuri si suferinte. Sufletele celor fara rude sunt nevoite sa-si astampere foamea cu ce gasesc prin gunoaie.

 

Teologia si mitologia asiro-babilonene vin insa cu o serie de precizari, completand aceste credinte populare cu privire la viata viitoare. Astfel, imparatia mortilor, Arali, este o cetate puternica, inconjurata cu sapte ziduri si avand porti mari, pazite strasnic. In aceasta imparatie nu intra nimeni fara invoirea stapanei cetatii, Ereskigal. Cei care sunt primiti trebuie sa-si lase imbracamintea si podoabele la portile cetatii. Totusi, in aceasta sumbra imparatie curge "izvorul vietii", pe care il cauta zeita Istar pentru Tammuz. Zeita insasi, ca sa poata iesi din infern, a fost stropita cu apa din "izvorul vietii". De asemenea, undeva, intr-un loc ascuns al imparatiei mortilor, se afla "pomul vietii" sau al reintineririi". Ideea de nemurire staruie deci in mitologia si religia babilonenilor. Cu toate acestea, in literatura asiro-babiloneana nu se aminteste nimic in legatura cu vreo reinviere finala, iar de faimoasa "insula a fericitilor" n-au avut parte decat Ut-Napistim si sotia sa.

Pe aceeaşi temă

20 Iulie 2012

Vizualizari: 7618

Voteaza:

Viata de apoi in Babilonul antic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE