
Date istorice
Celtii s-au raspandit in prima jumatate a mileniului I i. Hr., spre sud si spre vest, ocupand Galia, Britania si Irlanda. Apoi au patruns in Spania unde, amestecandu-se cu iberii, au dat nastere celti-iberilor. In secolul al IV-lea i. Hr. isi ating apogeul puterii lor, stapanind o importanta parte din Europa centrala si de vest si facand diverse incursiuni spre sud si sud-est.
Astfel, chiar la inceputul secolului al IV-lea i. Hr., celtii patrund in Italia, infrang pe etrusci si in anul 390 jefuiesc si incendiaza Roma. Fac de asemenea o incursiune in Grecia (278), unde jefuiesc si distrug sanctuarele de la Delfi. Continuandu-si migratia, ajung pana in Asia Mica, stabilindu-se intr-o regiune rasariteana a Frigiei care avea sa se numeasca Galatia, deoarece grecii ii numeau pe celti galateni.
In aceste vaste miscari ale lor, celtii au ajuns si in tinuturile locuite de geto-daci, dar s-au asezat in numar mai mare numai in Podisul Transilvaniei. Aici au convietuit cu dacii timp de circa 300 de ani, fiind apoi asimilati complet de acestia.
Civilizatia celtica a atins in vestul Europei un inalt grad de dezvoltare. Astfel, celtii aveau cetati intarite, bateau moneda si intretineau relatii comerciale foarte active cu triburile si popoarele vecine. Capeteniile lor conduceau triburile cu ajutorul unor consilii tribale.
Preotii, numiti druizi, mult laudati de scriitorii antici, mentineau unitatea triburilor celtice prin traditiile lor religioase si culturale, pe care le transmiteau mai departe pe cale orala, desi cunosteau scrisul. Romanii au supus treptat pe celtii din Spania, Galia, Britania, dar cultura celtica a supravietuit in Scotia, in Irlanda, in Tara Galilor, precum si in Bretania. Limba celtilor se vorbeste inca si astazi in Irlanda si Scotia.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.