
Zeii
Numiri de zei celtici apar la scriitorii antici. In De Bello Gallico, Cezar aminteste de cinci zei ai galilor, carora le da nume de zei romani: Iupiter, Mercur, Apolo, Marte, Minerva. Zeul pe care Cezar il numeste Iupiter este un zeu al cerului, care se manifesta prin soare si care are ca simbol sacru roata. In numele lui se incheiau contractele si se prestau juramintele. Totusi Cezar socotea ca zeu principal al celtilor pe acela pe care el il numea Mercur, adorat ca inventator al tuturor artelor, ca protector al drumurilor si al calatorilor si ca avand mare putere in materie de comert, bani si orice fel de castig. Adorat mai ales pe inaltimi, el era si zeul civilizatiei si avea ca simbol sarpele cu cap de berbec.
La unii scriitori antici apar insa si numiri celtice ale zeilor. Astfel, poetul roman Lucan aminteste de trei zei ai celtilor: Teutates, Taranis si Esus, carora li se aduceau sacrificii omenesti si care trebuie sa fi fost zei tribali de mare importanta. Scriitorul satiric grec Lucian vorbeste de asemenea despre un zeu celtic numit Ogmios, zeu al elocventei, pe care il asimileaza cu Heracles al grecilor, descriindu-l sub forma unui batran imbracat in piele de leu, inarmat cu un arc si tarand o multime de oameni printr-un fir de aur legat de limba sa si de urechile acelora; simbol pregnant al puterii elocventei.
In sfirsit, mentionam dintre zeitatile masculine care apar in inscriptii pe Cernunnos, zeu cu coarne de cerb, ca simbol al puterii si al abundentei.
Ocupandu-se indeosebi cu lucrul pamantului celtii aveau multe zeitati feminine ale pamantului si ale fecunditatii. Intre acestea, cele mai populare erau cele grupate cate trei si numite Matres.
Intre zeitatile feminine, un loc important il ocupa zeita cu nume islandez, Brigit, probabil Minerva amintita de Cezar. Fiica a zeului Dagda, ea era protectoarea poetilor, a mestesugarilor si a medicilor. Unele aspecte din cultul consacrat acestei zeite s-au pastrat chiar in cultul sfintei romano-catolice Brigitt.
Cu privire la eroi, celtii aveau foarte multe mituri. Eroii erau socotiti ca fiind inzestrati cu puteri supranaturale si unii dintre ei treceau drept avand origine divina. Poate ca au fost candva venerati ca zei. In mituri sunt insa prezentati ca traind pe pamant la o anumita vreme. Astfel sunt amintiti: Artus sau Arthur, erou din ramura britanica a celtilor, Cuchulainn si Fionn fiul lui Cumhals, eroi ai irlandezilor etc.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.