Date istorice

Date istorice Mareste imaginea.

 

Date istorice

 

Hititii sunt amintiti in Vechiul Testament. Astfel, Avraam cumpara tarina de la Macpela platind suma intreaga hittitilor proprietari, Esav si Solomon se vor casatori cu femei hittite.

 

Insa, cele mai importante informatii le-au adus sapaturile facute in anii 1906-1907 de germanul Hugo Winckler in apropiere de localitatea numita astazi Boghazkoy. Aici s-au descoperit ruinele orasului Hattusas, capitala imperiului hitit. Arhiva descoperita aici cuprinde 20 000 de documente cuneiforme in limba asiriana.

 

Informatii asupra hititilor avem si din  celebrele   scrisori   descoperite  la Tell-el-Amarna,  precum   si din  "tablitele cappadociene", care circulau in comertul de antichitati inca din 1876, dar al caror loc de origine a fost descoperit de B. Hrozny abia in 1925, prin cercetarile facute la Kultepe, pe locul vechiului oras hitit Kanes.

 

Principala sursa pentru cunoasterea religiei hittitilor o constituie arhivele de stat si arhivele marelui templu, inscrise pe tablitele hittite. Aici se afla date pretioase privind practicile religioase si magice, de­scrierea practicilor cultice si a sarbatorilor, formule de cult pentru adre­sarea catre divinitati, mituri, imne, rugaciuni de tot felul, diverse ri­tualuri pentru prevenirea intimplarilor nefaste.

 

Hittitii au locuit in Asia Mica sau Anatolia. Istoriografia imparte civilizatia lor in doua perioade : imperiul vechi hittit (din stravechime pina la regele Telepinus, sec. XV i.d.Hr.) si imperiul nou hittit (dupa Telepinus si pana la aparitia regatelor neohittite in sec. XII i.d.Hr.).

 

Asirienii au fost cel mai primejdios dusman. Acestia le-au dat nenumarate lovituri, incat la sfarsitul secolului al VIII lea i. Hr., principatul Karkemis, ultima partea a imperiului hitit, a fost devastat de regele asirian Sargon al II lea.

19 Iulie 2012

Vizualizari: 3926

Voteaza:

Date istorice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE