Zeii hititilor

Zeii hititilor Mareste imaginea.

 

Zeii hititilor

 

Ca si alte popoare ale antichitatii, hititii adorau fortele naturii. Divinitatile lor, la fel cu cele ale Mesopotamiei, erau personificate, dar se pare ca nu aveau caractere zoomorfe.

 

In fruntea panteonului hitit se afla Soarele Cerului. Era considerat ca vede tot, stie tot si impaca neintelegerile dintre oameni dupa normele dreptatii. De aceea era reprezentat cu trei ochi.

 

Hititii adorau si un Soare al pamantului, care comanda zeii inferiori, ai infernului, zeii raufacatori. Acesta avea ca atributie sa indeparteze raul de pe pamant si sa-l duca in infern.

 

Divinitatea cea mai importanta a hititilor era zeita Soare din Arinna. Este marea divinitate a statului hitit. Regele, care era marele sau preot, aducea inaintea ei textele originale ale tratatelor pe care le incheia.

 

Sotul zeitei Soare din Arinna era zeul furtunii. Numele acestui zeu, ca si acela al sotiei sale, nu se cunoaste.

 

Zeita Hepat era ocrotitoarea reginei Pudu-hepa, dar despre aceasta zeita se cunoaste putin. Daca ea este una si aceeasi cu Zeita Soare din Arinna, atunci sotul ei era Tesub - Zeul Furtunii. Animalul consacrat acestei zeite era leul.

 

Sarumma sau Sarma era fiul lui Tesub si al zeitei Hepat. Avea ca simbol o pereche de picioare omenesti.

 

La hittiti au patruns si divinitati din panteonul babilonian, ca de exemplu : Anu si Antu, Enlil si sotia sa Ninlil, Ea si Damkina.

 

Un zeu aparte era Telepinus, patronul vegetatiei. Disparitia lui temporara cauza disparitia vegetatiei si a vitelor prin infometare.

 

Mai era adorat in toata Asia Mica si zeul Rundas, zeul norocului, patronul jocurilor de noroc, in special cel de table, cu zaruri si figurine.

 

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 5785

Voteaza:

Zeii hititilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE