Sfantul Ierarh Nicolae sarbatorit la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Capitala

Sfantul Ierarh Nicolae sarbatorit la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Capitala Mareste imaginea.

 

Sfantul Ierarh Nicolae sarbatorit la Biserica "Sfantul Gheorghe Nou" din Capitala

 

Numerosi credinciosi au venit, inca de ieri dupa amiaza, la Biserica "Sfantul Gheorghe Nou" din Capitala, pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, praznuit azi 6 decembrie de catre Biserica Ortodoxa. Credinciosii au participat la Sfanta Liturghie in biserica arihiplina, situata in apropierea kilometrului 0 al Capitalei, si au stat ore intregi la rand pentru a saruta mana Sfantului Nicolae, aflata in racla scoasa spre inchinare in pridvorul bisericii.

 

<a href='/arta-bizantina-sec-iv-viii/67252-biserica-sfantul-gheorghe-de-la-salonic' title='Biserica Sfantul Gheorghe de la Salonic' class='linking auto'>Biserica Sfantul Gheorghe</a> Nou

 

Preotul Gheorghe Bogdan spunea, dupa incheierea Sfintei Liturghii, ca legaturile spirituale ale Sfantului Nicolae s-au imprastiat in Europa, acolo unde Sfantul si-a dat moastele:

 

"La noi se afla mana Sfantului Nicolae. Grecii au si ei o parte din mana Sfantului Nicolae. Altii au alta parte cum ar fi crestinii albanezi pentru ca Episcopul de Bari, la timpul respectiv, a dat particele la toate popoarele crestine. La noi mana Sfantului Nicolae a venit, as putea spune, printr-o minune deosebita. Unii au spus ca mana Sfantului a fost trimisa de catre Cardinalul de Bari direct lui Mihai Viteazul, printr-un pelerin roman bogat, pentru vitejia domnitorului impotriva paganismului. Asta-i cea mai credibila varianta pe care o sustinea si marele istoric, profesor si preot Nicolae Serbanescu. Important este ca, de la 1597, mana Sfantului se afla in Biserica "Sfantu Gheorghe Nou" care, de altfel, la epoca respectiva, era una dintre cele mai vechi dar si cele mai puternice manastiri din Romania".

 

Moastele Sfantului Nicolae

 

Sfantul Nicolae e foarte popular in randul oamenilor, e foarte iubit de oameni. Parintele Gheorghe Bogdan argumenteaza:

 

"Sfantul Nicolae e popular pentru dragostea pe care a avut-o fata de toti necajitii si amaratii. Incepand de la cei mai umili copii pana la cei mai umili batrani, Sfantul Nicolae n-a precupetit nici un efort pentru a ajuta, a ajuta si iar a ajuta. Este extraordinar de frumos, cand citesti istoria vietii lui, sa constati cu cata sensibilitate se apropia de toti amaratii, mai ales in Asia Mica unde, la timpul respectiv dupa marile razboaie interetnice de-atunci, fusese o molima extraordinara. La varsta de 23 de ani el si-a vandut toata averea (parintii lui au fost foarte bogati) umbland din casa in casa pentru a putea ajuta pe toti cei care erau necajiti si amarati. Si probabil, faptul ca a fost atat de darnic, a creat sensibilitate nu numai la contemporanii lui ci chiar la sfintii de mai tarziu ca si sfintii ce au urmat dupa el l-au iubit si apreciat extraordinar de mult. Apoi, ca aparator al credintei ortodoxe, a ajuns la un moment dat sa-l palmuiasca si pe Arie (pentru erezia lui) la Sinodul de la Niceea in anul 325, deci la primul Sinod Ecumenic. Fiecare simte puterea moastelor Sfantului Nicolae in functie de credinta lui pentru ca degeaba vii daca nu crezi, daca nu traiesti cu toata fiinta ta sau cum frumos spunea parintele Staniloaie, "prin toti porii fiintei tale trebuie sa traiesti mesajul pe care ti-l da un Sfant". Daca nu-l traiesti, nu te ajuta. Dar daca-l traiesti cu adevarat, Sfantul Nicolae este foarte darnic si, din insemnarile istorice de-a lungul veacurilor din biblioteca parohiei, mi-am dat seama de cate ori a facut minuni cu cei care au venit cu credinta sa-i ceara ajutorul.

 

Biserica Sfantul Gheorghe Nou

 

Am trait si eu o minune alaturi de cativa crestini din zona Giurgiului care au venit, dupa sapte vineri de rugaciune la Sfantul Nicolae, sa-i multumeasca. Mi-au spus motivele pentru care ii multumesc sfantului si ca ei considera ca nu a fost decat minunea Sfantului Nicolae salvarea baiatului lor pe care medicii l-il dadusera acasa spunand: "Numai Dumnezeu il mai salveaza". Si-au venit aici, s-au atins de moastele Sfantului Nicolae sapte vineri la rand si Dumnezeu le-a salvat copilul. Este un exemplu graitor.

 

Parintele Gheorghe Bogdan a stat astazi de vorba cu multi oameni printre care si doi englezi:

 

"Au venit astazi aici doi englezi si, vazand atata lume, m-au intrebat ce se petrece. Le-am explicat ca este hramul Sfantului Nicolae, le-am spus tot ceea ce este din punct de vedere ortodox. La urma, unul din ei care filma lumea ce asteapta la coada ca sa se inchine, a spus: "Parinte, eu sunt pentru prima oara in Romania dar cred ca sunteti singurul popor din Est care are ce sa aduca la Uniunea Europeana: spiritualitatea romaneasca, pentru ca nu am mai vazut o asemenea spiritualitate ca-n Romania".

 

Mergem cu spiritualitatea noastra in Uniunea Europeana dar ne intrebam cati vor putea percepe aceasta spiritualitate? Ei bine, trebuie sa fim foarte intelepti, noi in Uniunea Europeana nu intram numai cu o spiritualitate extraordinara de veacuri, intram in acelasi timp si cu un popor de viteji, un popor care a avut si a dat tarii atatea jertfe pentru neimpilare, intram cu un popor bun la suflet, ospitalier. De aceea zic ca va trebui sa nu intram in Uniunea Europeana de pe pozitia cersetorului ci, dimpotriva, la egalitate cu toti cei care au intrat dupa '90 incoace si mai ales sa nu ne umilim pentru ca nu trebuie. Nu suntem un popor de umiliti. Noi suntem un popor de vajnici razboinici dar si de aparatori ai credintei si ai neamului."

 

 Izabela Aivancesei

 

.

07 Decembrie 2006

Vizualizari: 16685

Voteaza:

Sfantul Ierarh Nicolae sarbatorit la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Capitala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE