Manastirea Crasna si Viata Sfantului Ioan Rusul

Manastirea Crasna si Viata Sfantului Ioan Rusul Mareste imaginea.

Istoria inedita a publicarii Vietii Sfantului Ioan Rusul in limba romana

Biserica Ortodoxa praznuieste in ziua de 27 mai pe Sfantul Ioan Rusul, unul dintre cei mai populari sfinti ai planetei, vindecarile sale "cucerind" America, Asia, Africa, numerosi oameni avand o mare evlavie la acest sfant al ortodoxiei. Sfantul Ioan Rusul este recunoscut ca vindecator de boli grave, dar si ca sfant care "plange pentru tineret“, ocrotitorul copiilor si ajutator al familiilor care nu pot avea prunci.

In ultimii ani, Sfantul Ioan Rusul se bucura de o evlavie tot mai mare si din partea crestinilor ortodocsi romani care au fost bucurati de minunile si mangaierile sfantului. In prezent, mai multe lacasuri de cult din tara noastra il au ca ocrotitor pe Sfantul Ioan Rusul, iar unele dintre ele detin si particele din sfintele sale moaste. Intre acestea se numara: Manastirea Sfantul Ioan Rusul (Slobozia - Giurgiu), Capela Departamentului de obstetrica si ginecologie "Gheorghe Polizu” din Bucuresti, Biserica Sfantului Ioan Rusul (situata in cartierul Constantin Brancusi din Bucuresti), Biserica Sfantul Ioan Rusul (Sibiu), Manastirea Sfantul Ioan Rusul ( Malaia).

Un amanunt mai putin cunoscut crestinilor ortodocsi romani este rolul avut de manastirea prahoveana Crasna, in popularizarea cultului Sfantului Ioan Rusul in tara noastra. In anul 2005, Manastirea Crasna avea sa tipareasca prima carte in limba romana inchinata Sfantului Ioan Rusul, intitulata "Sfantul Ioan Rusul - Viata, minunile, Paraclisul, Acatistul si slujba”.

Sfantul Ioan Rusul

Cu totul inedita este insa intamplarea minunata care se afla in spatele aparitiei acestei lucrari, care l-a facut cunoscut pe Sfantul Ioan Rusul cat mai multor romani. Este o intamplare care s-a pastrat vie, atat in memoria parintelui staret de atunci al manastirii, Arhim. Nicodim Dimulescu, cat si in cea a celorlalti monahi care au fost partasi, drept o mijlocire a Sfantului Ioan Rusul.

Totul a inceput cu organizarea unui pelerinaj in Grecia, in toamna anului 2004, in cadrul caruia au participat 40 de frati, calugari, arhimandriti si stareti din partea mai multor asezaminte monahale din Arhiepiscopia Bucurestilor. Preasfintitul Sebastian Ilfoveanul a fost cel care s-a ocupat de fixarea itinerariului.

Inca din prima zi, pelerinii au avut insa de infruntat numeroase ispite. Deorece autocarul s-a defectat in Bulgaria, acestia au fost nevoiti sa astepte un alt autocar din tara. Dupa o noapte de asteptare, soferul care a sosit cu noul autocar a spus ca nu-i poate transporta in Grecia, ci doar inapoi in tara. Parintii au cerut sa fie transportati la Manastirea Rila unde sa astepte un alt autocar care sa-i transporte in Grecia.

Dupa doua zile in care au fost gazduiti la aceasta manastire, au fost anuntati ca autocarul care venea din tara s-a defectat in drum spre Manastirea Rila. Problema autocarului a fost remediata, insa nu pentru mult timp, deoarece dupa 60 de km de la intrarea in Grecia, acesta s-a defectat din nou. Pelerinii au stat in Salonic peste noapte, iar a doua zi soferul a cumparat o baterie noua pentru masina. In Salonic, parintii au putut vizita mai multe biserici cu sfinte moaste: Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Cuvios David, Sfanta Teodora.

Din cauza intarzierii, au pierdut rezervarile la hoteluri, dar nu si-au pierdut nadejdea si au pornit la drum. Dupa 200 de km, la Meteora, autocarul s-a defectat definitiv. In aceasta situatie, Preasfintitul Sebastian a luat legatura cu Inaltpreasfintitul Mitropolit de Larissa, pe care il cunostea, care le-a pus la dispozitie un alt autocar.

Dupa ce au stabilit cu soferul un alt itinerar, si-au continuat calatoria. Astfel, au vizitat Manastirea Sfantul Nectarie din Insula Eghina, Sfanta Manastire Paraklitu si Manastirea Sfantul Ioan Rusul din Insula Evia (care nu se aflase in itinerariul initial).

La Manastirea Sfantul Ioan Rusul s-au simtit ca acasa, unde au fost intampinati cu caldura de parintele Ioan Vernezos. In timpul sederii in Manastirea Sfantul Ioan Rusul s-a nascut si gandul de a traduce in limba romana viata Sfantului Ioan Rusul iar parintele Ioan Vernezos a aprobat acest demers.

Dupa un an de la intoarcerea in tara din acest pelerinaj, Manastirea Crasna tiparea cartea "Sfantul Ioan Rusul - Viata, minunile, Paraclisul, Acatistul si slujba”, tradusa de Ieromonahul Evloghie Munteanu dupa prima editie scrisa in limba greaca.

Tot un semn al evlaviei deosebite pe care obstea Manastirii Crasna o are fata de Sfantul Ioan Rusul este si publicarea, in anul 2012, a "Slujbei Sfantului Ioan Rusul”, pusa pe note psaltice de Ierom. Ghelasie Ivan, vietuitor al acestei sfinte manastiri.

Manastirea Crasna

Sfantul Ioan Rusul

Viata Sfantului Ioan Rusul ilustreaza in chipul cel mai direct cuvantul smerenie. Nascut in anul 1690, intr-un sat necunoscut din Rusia, in timpul imparatiei lui Petru cel Mare, Ioan a participat ca soldat la razboiul pe care tarul l-a pornit impotriva turcilor, in anul 1711. A ajuns prizonier intre tatari in timpul luptelor pentru dezrobirea Azofului. Cuviosul a fost vandut unui ofiter turc si dus in tinutul Procopie, din Asia Mica, aproape de Cezareea Palestinei. Ofiterul s-a intors in tinutul sau si l-a luat cu sine si pe viitorul sfant. Sfantul Ioan Rusul s-a mutat la Domnul, in anul 1730. Inainte de moarte s-a impartasit intr-un mod miraculos, primind impartasania intr-un mar de la preotul locului. Cativa ani mai tarziu, prin minune dumnezeiasca, trupul sau a fost descoperit intreg si neputrezit, raspandind o minunata mireasma. Dupa anul 1922, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia, in actualul oras Procopie. Aici s-a ridicat o noua biserica, a carei constructie s-a terminat in anul 1951, care adaposteste racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 8844

Voteaza:

Manastirea Crasna si Viata Sfantului Ioan Rusul 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE