Canon de rugaciune catre Sfantul Irodion

Canon de rugaciune catre Sfantul Irodion Mareste imaginea.

Canon de rugaciune catre Sfantul Irodion de la Lainici

(3 mai)

Cantarea intai (glas 1)
Irmosul: Dreapta Ta cea purtatoare de biruinta...

Stih: Sfinte parinte Irodion, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi !

Moise in chip tainic a primit dumnezeiasca porunca a Legii Vechi, iar tu Sfinte Irodioane, petrecand pustniceste si vietuind in duhul de taina al cuviosilor, dumnezeiescul chip ai aflat.

Mana pogorandu-se din cer pe Israel l-a hranit, prisosindu-i, iar tu retragandu-te in singuratati te-ai nevoit neincetat rugandu-te; si, impartasindu-te tainic, viu ai ramas de-a pururea.

Slava...

Soarele pe cer oprind oarecand Iisus al lui Navi a castigat biruinta vremelnica, dar tu Sfinte in post si rugaciune te-ai smerit si priveghind adeseori, Domnul Cel Preacurat, s-a salasluit intru tine.

Si acum...

Fara de samanta S-a intrupat din tine Maica Fecioara Cel fara de ani, Fiul si Cuvantul Cel din veci Nascut, care zidind din nou faptura Sa cu invierea cea sfanta a ridicat pe om la ceruri.

Cantarea a treia
Irmosul: Insuti stiind neputinta...

In teascul inimii ai stors cu osteneli ciorchinele credintei, cel hranit cu fapte evanghelice; duhovnicescul potir al sufletului l-ai umplut de fapte bune preafericite, veselind Biserica, drept aceea si noi te slavim pururea.

Proorocul Moise cu Domnul a grait desi era gangav, iar pe tine, cuvioase parinte, smerit si curat la suflet stiindu-te, te-a luminat Preacurata Fecioara mai vartos; ca dreptar preabland ai fost, si canon al tuturor, intarind adunarea ortodocsilor.

Slava...

In suflet ai luat de la Hristos Dumnezeu a Duhului comoara, ca te-ai vadit a fi casa Domnului, cu privegheri si postiri curatindu-te; si ca un pom al Raiului te-ai facut, parinte, ajungand la odihna cea vesnica.

Si acum...

Cuvantul Parintelui ceresc fiind, framantatura noastra luandu-o, din Maica Sa Preacurata S-a nascut; si in mormant pogorandu-se, Cel ce n-a avut pacat, a sters pacatele noastre prin jertfa Sa.

Cantarea a patra
Irmos: Munte umbrit cu harul dumnezeiesc...

Chip al infranarii aratandu-te, bunule parinte, ai stins cu roua nevointelor focul patimilor; iar cu raza credintei si a iubirii, fiu al luminii te-a facut, dumnezeiescule stalp al monahilor.

Grija cea lumeasca lepadand, Cuvioase, si imbracandu-te cu haina cea de har a lui Hristos, lacas al Stapanului te-ai aratat, de Dumnezeu purtatorule, povatuind adunarea sihastrilor.

Slava...

Proorocul David de la oi la imparatie a fost chemat, precum s-a scris mai inainte in Scripturi, iar tu, pastor duhovnicesc ai fost randuit de Sfantul Ierarh Calinic, sa calauzesti adunarea Bisericii.

Si acum...

Apele amare, Sfantul Elisei curatindu-le, de setea ce infricosata, pe cetatenii Ierihonului degraba i-a scapat; dar Fiul Tatalui nascandu-Se cu trup din tine, Preacurata, ne-a sfintit, spaland intinaciunea pacatelor noastre.

Cantarea a cincea
Irmos: Cel ce ai luminat cu stralucirea...

De iubirea lui Hristos te-ai ranit si in munte ai mers Cuvioase Irodioane, si acolo inaltandu-ti mintea la tronul Stapanului; te-ai facut jertfelnic preasfintit curatindu-te cu duhul rugaciunii, de Dumnezeu vazatorule.

Lacas luminat al Preasfintei Treimi te-ai aratat Sfinte, omorandu-ti cugetarea lumeasca cu cugetarea la patimile Mantuitorului Hristos, iar prin post si rugaciune neincetata te-ai sfintit preablandule parinte, neincetat bucurandu-te.

Slava...

Moise mainile intinzandu-si la cer a invins pre vrasmasul Amalec, iara tu parinte Irodioane, neincetat inchinandu-te Domnului, ti-ai sfintit viata pentru Hristos, luand Crucea pe umeri, de Dumnezeu purtatorule.

Si acum...

Preacurata Maica lui Dumnezeu, pe Stapanul Cel ce S-a intrupat din tine si de sanurile Parintelui nu S-a despartit, roaga-L neincetat sa mantuiasca de toata primejdia pe cei ce i-a zidit.

Cantarea a sasea
Irmosul: Inconjuratu-ne-a pe noi...

Suitu-te-ai in muntele virtutilor, Parinte Cuvioase Irodioane, si primind de la Mantuitorul Hristos nepatimirea, vas ales al Sfantului Duh ai fost aratat, iubindu-te pe tine Domnul pentru smerenia ta.

Cu daruri dumnezeiesti fiind impodobit, parinte, in lumina cea neinserata ochii sufletesti ti-ai curatit, prin care vezi acum preastralucita desfatare a cuviosilor.

Slava...

Urmand predaniilor Sfintilor Parinti, ai dobandit smerita cugetare, Cuvioase Irodioane. Si, agonisind noian de virtuti, te-ai invrednicit de ingerescul chip, pe care in binecuvantata Manastire Cernica l-ai primit.

Si acum...

Au luat sfarsit prin tine, Maica Domnului, greselile stramosilor; ca intreaga rautate s-a nimicit, Fiul Tau rastignindu-Se cu Trupul; si inviind a treia zi din mormant pre toti i-a mantuit.

Condacul (glas 8)
Podobie: Aparatoare Doamna...

Cel ce ai fost vrednic cinstitor al Preacuratei Maici a Domnului, incredintandu-te ei ca un fiu, ai ajuns in lacasurile Domnului jertfelnic sfant al Dumnezeirii; ca aprins fiind de focul Duhului Sfant, ai intarit in rugaciune pe ucenicii tai, cu care te bucuri in veci Parinte Irodioane!

Cantarea a saptea
Irmosul: Pe tine intelegator cuptor...

Vrednic esti Cuvioase sfinte de ospatul Mirelui, caci cu vesmant impodobit, de Hristos ai fost imbracat si in slava imparatului ceresc, cu ingerii te veselesti, de Dumnezeu purtatorule!

Bucura-te! iti cantam noi, fiii tai duhovnicesti, cei ce cu evlavie cinstim mutarea ta la ceruri, unde salta si se bucura cetele sihastrilor; ca tie Domnul ti-a dat cununa nevestejita, pentru aceasta il binecuvantam intru toti vecii!

Slava...

Stalp luminos si camara a Domnului te-ai aratat cu adevarat, fericite. Caci cu dumnezeiesti virtuti ai fost incununat si om ceresc te-ai aratat, de Dumnezeu vazatorule, binecuvantandu-L pe Mantuitorul intru toti vecii!

Si acum...

Nu avem alt ajutor afara de tine, nu avem alta nadejde in ispitele ce ne impresoara, Preacurata Maica lui Dumnezeu. Acopera-ne cu acoperamantul tau, Preasfanta Fecioara de Dumnezeu Nascatoare!

Cantarea a opta
Irmosul: In cuptor, tinerii din Israel...

Pom cu buna roada te-ai aratat sfinte Irodioane, pe potrivnicul surpand cu Crucea lui Hristos; drept aceea Duhul Sfant luminandu-ti viata, parinte, canti Domnului impreuna cu ingerii, Aliluia!

Ucenic al Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica si vas ales al Stapanului Hristos esti Cuvioase Parinte; drept aceea Sfinte ocroteste lavra ta de la Lainici, binecuvantandu-L pe Domnul totdeauna!

Slava...

In Cernica Sfantului Calinic si a Cuviosului staret Gheorghe, parinte cuvioase, ai fost primit si ca un vlastar sadit de Hristos Dumnezeu, te-ai aratat, vestind prin viata ta calugareasca bucurie parintilor pustiei, care preainalta pe Domnul totdeauna!

Si acum...

Mai inainte, tinerii in cuptor te-au inchipuit pre tine, Fecioara Dumnezeiasca, si in rug te-a inchipuit Moise, inchinandu-se; iara Isaia, vazandu-L pe Pruncul-Nascut fara prihana, preainaltandu-L pre Domnul intru toti veci!

Cantarea a noua
Irmosul: Chipul curatei Nasterii tale...

Astazi toata obstea cuviosilor, luand har de sus de la Stapanul, cu cantari duhovnicesti lauda pe slavitul Irodion si canta pe Domnul, laudati toate lucrurile si preainaltati-L intru toti vecii.

Ca dintr-un izvor s-a revarsat intru tine darul intelepciunii lui Hristos Dumnezeu. Drept aceea, slujirii oamenilor viata ti-ai inchinat-o, revarsandu-le in inimi din roua Duhului si povatuindu-i sa fie implinitori ai faptelor bune.

Slava...

Rugaciuni catre Maica Domnului ai savarsit, tinand la piept Crucea Domnului, si sufletul la cer ti-a fost purtat de ingeri cu evlavie, Parinte Irodioane, iar nestricatul si sfantul tau trup ni l-ai lasat ca dar pentru noi, cei credinciosi.

Si acum...

Dezlegat-ai omenirea de legatura osandirii cea de demult, de Dumnezeu Nascatoare. Pentru aceasta, ne rugam tie: Strica legatura rautatii inimii mele, Preacurata, legandu-ma de dumnezeiasca dragoste a Ziditorului.

Pe aceeaşi temă

10 Mai 2012

Vizualizari: 2382

Voteaza:

Canon de rugaciune catre Sfantul Irodion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE