
Metoda de tratament zisă alopată cuprinde terapia cu substanţe chimice farmacologice active. Iată caracteristicile principale ale acestei metode:
- Medicamentele sunt obţinute prin sinteză chimică sau prin izolarea unor principii farmacologic active din plante sau din produse biologice.
- Mecanismul de acţiune este de tip „contraria", adică medicamentul anulează de cele mai multe ori simptomele şi numai rareori cauza. Exemplu: algocalminul calmează durerea; barbituricele induc somnul; diureticele cresc eliminarea de urină; antibioticele omoară microbii sensibili.
- Este un sistem areligios.
- Fiecare membru al corpului medical poate fi sau nu religios, adică nu contează dacă este sau nu religios.
- Bolnavul nu este abordat din punct de vedere religios.
- Cel mult există o abordare psiho-socială, adică bolnavul este cercetat în relaţia lui cu semenii, dar nu cu Dumnezeu.
- Nu se urmăreşte vindecarea sufletească a bolnavului, pocăinţa sau metanoia.
- Instituţiile sanitare nu au însemne religioase.
- Moartea este considerată un fenomen fiziologic, fără perspectivă eshatologică.
- In şcolile de medicină alopată nu se învaţă conceptul de medicină creştină.
- Există instituţii medicale alopate unde abordarea religioasă a bolnavului este considerată o încălcare a normelor de funcţionare şi un atentat la libertatea spirituală a pacientului; cine vorbeşte bolnavilor despre Hristos riscă să fie concediat.
- In cele mai multe ţări, conducătorii instituţiilor sanitare, cadrele didactice de la şcolile sanitare medicale, conducerea ministerelor sănătăţii, adică factorii de instruire şi de decizie sunt medici alopaţi.
- Reacţiile adverse ale medicamentelor alopate sunt importante; până în prezent s-au comunicat diferite tipuri de efecte secundare, de la simple urticarii, până la şocuri anafilactice mortale; cu alte cuvinte, medicamentele alopate fac şi bine şi rău, nu numai bine. Iată câteva exemplificări:
■ în SUA mor în fiecare an circa 19.000 de pacienţi prin infecţii de spital cu germeni rezistenţi (din cauza abuzului de antibiotice);
■ agenţii contraceptivi orali cresc incidenţa hipertensiunii arteriale de 2-3 ori, a infarctului miocardic de 2-3 ori, a accidentelor vasculare cerebrale de 9 ori, a accidentelor tromboembolice
de 4-10 ori;
■ medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (Acid mefenamic, Indometacin, Ibuprofen, Naproxen) cauzează circa 4.000 de decese pe an prin eroziuni şi sângerări digestive;
■ la femeile care în timpul menopauzei iau tratament hormonal, riscul de cancer ma,mar este de 1-3 ori mai mare, iar riscul de cancer endo-metrial de 8 ori mai mare;
■ bolnavii din ambulator au reacţii adverse de 20%;
■ un procent de 2-5% din pacienţii internaţi în serviciile de medicină internă şi pediatrie ajung în spital datorită medicamentelor.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Pr. Dr. Mihai Valică
Spitalul crestin. Introducere in medicina pastorala, Editura Christiana
Cumpara cartea "Spitalul crestin. Introducere in medicina pastorala"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.