
UN REMEDIU AYURVEDIC DE NĂDEJDE
ÎMPOTRIVA SUFERINŢELOR REUMATICE
Prof. Dr. Vladimir GUSIC
Dr. Dragoş Ionescu
Patologia reumatismală are ca numitor comun două simptome care constituie şi principala sursă de suferinţe pentru bolnav: inflamaţia şi durerea.
BOLILE REUMATICE – SUFERINŢE DES ÎNTÂLNITE
Bolile reumatice constituie un adevărat complex de entităţi care au determinat geneza unei specialităţi medicale, reumatologia. În pofida acestei diversităţi, patologia reumatismală are ca numitor comun două simptome care constituie şi principala sursă de suferinţe pentru bolnavul reumatic: fenomenele inflamatoare ale sistemului locomotor şi fenomenele dureroase. Aceste suferinţe sunt favorizate de infecţiile cronice – faringo-amigdaliene, odontale, colonice etc. – care determină reumatismul de focar infecţios, dar şi de factori ecologici (locuinţe insalubre igrasioase, munca în frig şi umiditate etc.), de susceptibilitatea deosebită a unor persoane faţă de “agresiunile” unor condiţii climatice caracterizate printr-o umiditate şi temperaturi scăzute de lungă durată. Un factor favorizant al suferinţei reumatice este şi senescenţa (înaintarea în vârstă) care determină şi uzura sistemului locomotor, îndeosebi artroze şi spondiloză, în condiţii în care acestea se complică şi cu procese inflamatoare, artrite reumatice şi spondilite. În formele lor agravate, invalidante, bolile reumatismale devin şi o problemă socială, o preocupantă problemă psihologică.
PLANTE MEDICINALE INDIENE BENEFICE BOLNAVILOR REUMATICI
Botanica indiană cuprinde un număr mare de plante medicinale din care au rezultat remedii naturale ce conţin factori bioactivi extraşi pe cale nedistructivă - factori antiinflamatori şi antidureroşi cum sunt: acidul boswellic obţinut din planta Boswellia serrata şi curcumina şi alţi derivaţi ai săi ce provin din specia Curcuma longa, o plantă larg răspândită în India.
Boswellia serrata este similară tămâiei, unul din darurile pe care Magii de la Răsărit le-au oferit la naşterea lui Iisus Cristos. Tămâia folosită în Occident este de regulă Boswellia carteri, o specie provenită din Somalia şi ale cărei proprietăţi nu au fost încă bine studiate. Virtuţile terapeutice ale Boswelliei serrata erau cunoscute în India de peste 5000 de ani, de 2000 de ani această plantă ajungând în Asia Mică apoi, prin intermediul creştinismului, şi în Europa. În prezent, multe remedii naturale destinate suferinţelor reumatice conţin această plantă printre ingrediente.
Alte plante medicinale indiene care sunt utile celor cu suferinţe articulare sunt Vitex nirgundo, Withania somnifera, Zingiber officinale (ghimbirul). Withania somnifera este o plantă sacră în India, considerată atât de medicina tradiţională, cât şi de cercetători, ca fiind deosebit de valoroasă datorită efectelor tonice, revigorante, de combatere a inflamaţiilor şi durerii. Vitex nirgundo are de asemenea acţiuni şi efecte de reducere a inflamaţiilor, mai ales la nivelul articulaţiilor.
Suplimentul alimentar 100% natural, marca Ayurmed, ARTRISALM conţine o serie de plante medicinale ayurvedice ce contribuie la sănătatea şi la funcţionarea normală a sistemului osos si a articulatiilor. Prin acţiunea sinergică a substanţelor bioactive din plantele aflate în compoziţia sa, ARTRISALM contribuie la îmbunătătirea mobilităţii articulare normale prin: asigurarea troficităţii şi a lubrifierii normale a articulaţiilor, susţinerea circulaţiei sangvine sănătoase, atenuarea durerilor si întârzierea proceselor de degenerare. De asemenea, contribuie la crearea condiţiilor necesare pentru regenerarea ţesuturilor distruse, reducerea rigidităţii şi a disconfortului provocat de aceasta, protejarea articulaţiilor împotriva stresului oxidativ. ARTRISALM are totodată proprietăti diuretice si detoxifiante, sustinând procesul natural de eliminare a toxinelor din organism, pentru a mentine sănătatea si functionarea corespunzătoare a articulatiilor; contribuie la protejarea sistemului imunitar, pe care îl stimulează si îl tonifică.
Contribuie la:
• mentinerea stării de sănătate a articulatiilor si a mobilitătii articulare;
• întârzierea proceselor de degenerare articulară;
• asigurarea mobilitătii corespunzătoare a încheieturilor;
• reducerea rigiditătii;
• eliminarea toxinelor, reducând disconfortul generat de starea de anchilozare.
Aceste acţiuni medicinale adiacente sunt promovate de concepţia sofiatrică ayurvedică holistă a Ayurvedei, sistemul de medicină tradiţional din India, care, considerând organismul ca un tot unitar (“holos” = întreg), preconizează şi tratamente care favorizează în ansamblul său “starea de sănătate” a organismului.
Modul de utilizare și doza recomandată pentru consumul zilnic:
Adulţi: 1-2 tablete de 3 ori pe zi, la 1 oră după masă, minim 1 luna, cure de 3-6 luni. A nu se depăşi doza recomandată pentru consumul zilnic. A nu se lăsa la îndemâna şi la vederea copiilor. Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată si echilibrată si un mod de viată sănătos.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.