
Uleiul de masline in Chania, insula Creta
Zona Chania este recunoscuta pentru culturile de maslini dedicate aproape in totalitate productiei de ulei. Acest fapt se datoreaza in special solului dar si numeroaselor zile insorite din martie pana toamna tarziu. Un factor foarte important este traditia care se bazeaza pe respectul fata de cultura de maslini si productia de ulei. Drept urmare, mai mult de 95 % din uleiul produs in Creta este ulei extra-virgin de cea mai buna calitate.
Aproape un sfert din suprafata Cretei e acoperita de circa 35 de milioane de maslini. Productia de ulei se ridica la aproximativ 150 000 de tone anual si creste cu 3 % pe an intr-un ritm constant.
Fiecare maslin poate produce pana la 150 de kg de masline anual. In medie dintr-un maslin matur se pot obtine 8-10 litri de ulei pe an.. Soiul Koroneiki acopera 85% din culturile din insula Creta, iar in zona Chania 100%.
Ce inseamna ulei de masline Koroneiki?
Este un soi de maslini vechi de peste 3000 de ani, originar din insula Creta. Koroneiki inseamna cel mai complet ulei de masline. De asemenea, Koroneiki reprezinta un standard mondial in evaluarea oricarui ulei de masline.
Care sunt caracteristicile uleiului de masline Koroneiki?
- rezistenta foarte mare la oxidare; ii confera "viata indelungata" inainte de a incepe sa-si piarda din calitati;
- uleiul de masline Koroneiki are continutul cel mai ridicat de polifenoli, substante care reduc riscul de cancer
- mirosul fin de masline proaspete il recomanda in topul preferintelor bucatarilor fata de mirosul in general puternic al celorlalte tipuri de uleiuri de masline;
- culoarea verde translucida fata de culoarea densa maronie.
Uleiul de masline contine polifenoli, vitamina E si alti antioxidanti, substante care constituie conservantii naturali ai uleiului. Antioxidantii diminueaza aparitia peroxizilor.
Astfel se incetineste procesul natural de oxidare si rancezire a uleiului.
Printre acesti antioxidanti naturali au fost identificati compusi care ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase. Ei absorb radicalii liberi si se pare ca au un efect benefic asupra sistemului cardiovascular si afectiunilor canceroase, lucru intarit de speranta ridicata de viata a locuitorilor insulei Creta.
Polifenolii au un rol foarte important in compozitia uleiului de masline. Maslinele contin peste 30 de tipuri de polifenoli, insa nivelul acestora scade odata cu "imbatranirea" fructului si apoi odata cu trecerea timpului. Multi polifenoili sunt solubili in apa si se "spala" in procesul de rafinare al uleiului. Polifenolii se consuma in mod natural pe masura ce impiedica oxidarea si rancezirea uleiului in timp. Este foarte important ca in momentul recoltei maslinele sa aiba un continut foarte ridicat de polifenoli care sa se mentina chiar si dupa aceste pierderi inevitabile. Uleiul din culturile Koroneiki este adesea adaugat altor uleiuri pentru a le ridica nivelul de polifenoli, si aceasta nu neaparat pentru ca producatorii altor uleiuri tin la sanatatea noastra ci pentru faptul ca polifenolii prelungesc durata de viata a uleiului.
Cum se citeste eticheta unui ulei de masline
Dupa ce veti citi randurile de mai jos, veti stii cum sa cititi o eticheta pe o sticla de ulei de masline si sa va feriti de asa zisele "super-oferte".
Metode de obtinere a uleiului de masline: Presare (Cold pressed), Vidare (Vacuum extraction), Presa samburi si seminte, Extractie chimica (Solvent extraction). Primele doua metode sunt metode de extractie la rece, metode care asigura pastrarea celor mai importanti nutrienti ai uleiului de masline.
Presare (Cold pressed) - prin aceasta metoda uleiul se obtine prin presarea si malaxarea maslinelor. Chiar si prin simpla presare se genereaza caldura. Asa ca pentru a obtine un ulei veritabil extra-virgin temperatura mixului de masline nu trebuie sa depaseasca 30 de grade Celsius. Acest procedeu este unul traditional. Pe vermuri se foloseau tamburi de piatra trasi de animale de tractiune. Acum se folosesc linii industriale cu tamburi de otel inoxidabil. - printr-un proces de vidare se mentine temperatura scazuta la maxim 20 de grade celsius si se evita contactul cu aerul care genereaza oxidarea uleiului.
Presa samburi si seminte (Expeller pressed) - uleiul se obtine prin presare foarte puternica a samburilro si semintelor. Din cauza presiunii foarte mari temperatura poate ajunge pana la 150 de grade Celsius, distrugandu-se astfel cei mai importanti nutrienti ai uleiului astfel obtinut.
Extractie chimica (Solvent extraction) - adeseori o metoda combinata cu presarea foarte puternica. In mixul obtinut prin presare sunt adaugati solventi chimici care separa uleiul. Uleiul astfel obtinut este fiert pentru a se scoate din el solventii chimici. Din cauza faptului ca nu o parte din acesti solventi raman in componenta uleiului acesta devine toxic si are un grad mare de "fumegare" in procesul de prajire.
Mai multe informatii despre uleiul de masline extra-virgin cretan, produs exclusiv din masline Koroneiki, si despre posibilitatile de achizitionare a acestuia, puteti gasi pe www.ulei-masline.ro sau la numarul de telefon 021 314 1978.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.