
Celulele adipoase se golesc de grăsime, volumul lor scade, însă numărul nu se micşorează niciodată. Mai mult,tendinţa este ca ele să-şi recapete dimensiunea iniţială, să se umfle din nou atunci când aportul alimentar creşte. Ţesutul adipos este cea mai mare glandă endocrină a corpului, el emite mesaje hormonale ce sunt transmise creierului şi care au ca obiectiv apărarea rezervelor de grăsime.
Mecanismul este activat de îndată ce kilogramele în plus încep să se topească şi constă, pe de-o parte, în scăderea cheltuielilor de energie ale organismului (scade metabolismul) şi, pe de altă parte, în accentuarea senzaţiei de foame. Nu putem face ce vrem cu corpul nostru şi sunt suficiente câteva săptămâni de dietă pentru ca aceste mecanisme să se activeze natural şi să apară rezistenţa la slăbit.
Orice atentat la adresa grăsimii va fi perceput ca o agresiune, ca o ameninţare la adresa vieţii. Căutaţi o cură de slăbire sănătoasă, echilibrată, nefrustrantă? Nu are sens! Slăbitul este prin definiţie nesănătos şi nenatural.
Nu putem slăbi decât dându-i organismului puţină mâncare, astfel încât să fie nevoit să completeze diferenţa energetică din propriile depozite de grăsime. O va face, dar numai obligat, nude plăcere. Va accepta pentru că îl forţaţi, pentru că nu-i daţi de ales. Şi da, este greu. Pentru că e contra naturii.
Greu,însă nu imposibil! Ce trebuie să înţelegem? Că îngrăşatul este rezultatul faptelor noastre, că organismul nu are nicio vină dacă noi i-am dat prea multă mâncare. El a făcut din ea grăsime, altceva nu ştie. Poate peste milioane de ani, când Natura va înţelege că problema omenirii e abundenţa, nu penuria alimentară, ne va înzestra cu alt fel de caracteristici. Poate că atunci vom fi capabili să transformăm excesul de calorii în apă sau în dioxid de carbon şi să scăpăm de el fără să ne îngrăşăm. Insă, pentru moment, grăsimea e semnul că am mâncat prea mult. Soluţia? Intrăm la hibernare!
Reducând consumul alimentar, slăbitul se petrece de la sine, organismul nu ne sabotează. Frustrant este că noi nu suntem capabili să recunoaştem şi să acceptăm cât de puţină mâncare ne trebuie zilnic. 3 mese şi 2 gustări? Haideţi să fim serioşi, nimeni nu slăbeşte fiind sătul.
Ecuaţia e simplă şi ţine de termodinamică: trebuie să reducem cu 30-50% aportul caloric zilnic. Cât timp? Până slăbim. Şi e esenţial să rămânem aşa!
Adică să mâncăm în continuare PUŢIN, pentru tot restul vieţii, ca să ne menţinem. Vedeţi? V-am spus: asta nu suntem pregătiţi să acceptăm!
Orice cură de slăbire e îmbrăţişată cu entuziasm pentru că are durată limitată, pentru că abia aşteptăm să se termine. Orice cură de slăbire dă rezultate pentru că presupune o restricţie comparativ cu dieta noastră obişnuită. Şi, vai, orice cură de slăbire e urmată de reîngrăşare pentru că ne întoarcem la vechile obiceiuri.
Daţi dovadă de pragmatism şi simplificaţi ecuaţia. Dacă aţi slăbit cu o farfurie de ciorbă, o porţie de carne cu legume şi un iaurt pe zi, ce vă face să credeţi că aveţi nevoie de mai mult? Găsiţi singuri echilibrul DIETĂ-SILUETĂ şi identificaţi care e cantitatea de mâncare necesară menţinerii siluetei pe care o doriţi.
Dacă la 80 kg aveaţi nevoie de 5 porţii de mâncare, la 60 kg vă ajung 3 porţii. Şi culmea e că înaintarea în vârstă vă va strica şi acest echilibru, deci pregătiţi-vă pentru ce e mai rău: aceleaşi 60 kg menţinute cu 3 porţii la 40 ani vor avea nevoie de doar 2 porţii de mâncare la 55 ani. Trist, dar adevărat!
Societatea de consum crează obezitatea. Factorii cei mai importanţi sunt, pe de o parte, oferta alimentară şi, pe de altă parte, sedentarismul. în centru suntem noi, consumatorii. Această ofertă este prea mare, prea diversificată, prea stimulantă, prea bogată şi la un preţ prea avantajos, mai ales când vine vorba de produsele hrănitoare. N-am avut niciodată atâtea produse alimentare satisfăcătoare, bune, proaspete, naturale, echilibrate, de calitate, accesibile şi disponibile.
Dr. Mihaela Bilic
Fragment din cartea "Am mancat. O fi pacat?"; Editura Curtea Veche
Cumpara cartea "Am mancat. O fi pacat?"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.