
Cuptoarele cu microunde coc şi ţesuturile utilizatorilor
Până şi cuptoarele cu microunde confirmă zicala despre iadul pavat cu bune intenţii, zicală profetică, foarte nimerită culturii şi civilizaţiei zilelor noastre.
Mâncarea gătită la cuptoarele cu microunde este una din cauzele cele mai semnificative ale unei sănătăţi proaste, şi este cu siguranţă şi una dintre cele mai ignorate.
Un semnal de alarmă a fost constituit de un fapt întâmplat în 1991 la un spital din Oklahoma, S.U.A. Acolo, o pacientă, pe nume Norma Levitt, a murit în urma unui banal transfer de sânge, deoarece asistenta care trebuia să încălzească sângele a folosit pentru aceasta cuptorul cu microunde, fapt care a dus la alterarea sângelui din cauza microundelor. Spitalul a fost dat în judecată.
Doi cercetători, Dr. Hans Ulrich Hertel şi Dr. Bernard H. Blanc, au confirmat că gătitul la cuptoarele cu microunde modifică în mod semnificativ nutrienţii alimentelor. Dr. Hertel a lucrat înainte ca nutriţionist timp de câţiva ani la una dintre marile companii producătoare de alimente din Elveţia. Atunci când a atras atenţia asupra procedeelor dubioase folosite de acea companie pentru prelucrarea alimentelor, procedee ce aveau ca efect denaturarea lor, a fost concediat. Apoi s-a asociat cu Dr. Blanc de la Institutul Federal Elveţian de Biochimie.
Cei doi au studiat efectul mâncării gătite la cuptoarele cu microunde asupra a opt persoane, luându-le eşantioane de sânge după ce aceştia mâncaseră. Ei au găsit că, după ce subiecţii au consumat alimente preparate la cuptorul cu microunde, nivelul hemoglobinei din sânge a scăzut. „Rezultatele au arătat tendinţe spre anemie.
Situaţia a devenit încă mai pronunţată în timpul celei de-a doua luni a studiului", au declarat cei doi oameni de ştiinţă. Ne putem întreba care ar fi fost rezultatele pe care le-ar fi obţinut dacă ar fi studiat persoane care au consumat mâncare preparată la cuptoarele cu microunde timp de un an sau mai mult...
Modificarea violentă pe care o produc cuptoarele cu microunde asupra moleculelor alimentelor creează noi substanţe denumite compuşi radiolitici. Aceştia reprezintă mutaţii necunoscute în lumea naturală. Gătitul clasic duce şi el la formarea unor compuşi radiolitici (de aceea este fără îndoială preferabil să consumăm cât mai multe alimente crude), însă gătitul la cuptoare cu microunde produce incomparabil mai mulţi astfel de compuşi. Aceasta duce apoi la deteriorarea sângelui şi a sistemului imunitar.
Aceleaşi studii au arătat şi că numărul leucocitelor creşte după fiecare masă la care se consumă alimente preparate la cuptoarele cu microunde - fapt pe care hematologii îl iau foarte în serios, deoarece reprezintă adesea semnul unor efecte extrem de vătămătoare, ca de exemplu al otrăvirii.
De asemenea, după consumarea de alimente gătite la cuptorul cu microunde, s-a constatat creşterea nivelului colesterolului. Dr. Hertel a declarat". „Opiniile ştiinţifice obişnuite afirmă că valorile colesterolului se modifică de obicei lent pe perioade lungi de timp. In acest studiu însă, valorile au crescut rapid după consumarea legumelor expuse la microunde." El crede că studiul său confirmă noile date ştiinţifice care sugerează că se pot ivi creşteri rapide de colesterol în sânge din cauza stresului acut. „De asemenea - a adăugat el - nivelele colesterolului din sânge sunt mai puţin influenţate de conţinutul de colesterol al alimentelor decât de factorii de stres. Astfel de factori cauzatori de stres pot fi constituiţi de alimente care virtual nu conţin deloc colesterol - legumele expuse la microunde."
Rezultatele au fost publicate în revista Search for Health în primăvara anului 1992. Cum au fost întâmpinate aceste cercetări? O puternică organizaţie comercială, Asociaţia Elveţiană a Dealerilor de Aparate Electrocasnice şi Industriale, a reuşit să-l influenţeze pe preşedintele Curţii Juridice din Seftingen, cantonul Berna, să emită un or din prin care lui Hertel şi Blanc li s-a interzis să îşi mai publice rezultatele cercetărilor, urmând ca în caz contrar să fie pasibili de amenzi usturătoare sau de până la un an de închisoare. Ca răspuns la aceasta, Blanc s-a dezis de rezultatele pe care le-a obţinut. In schimb, Hertel a început o serie de conferinţe şi a cerut un proces la curtea cu juri.
In fine, în 1998, interdicţia Curţii Juridice a fost abrogată. Intr-uri proces ce a avut loc la Strasbourg în ziua de 25 august 1998, în care părţile au fost reprezentate de Dr. Hertel şi respectiv de statul elveţian, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut că a avut loc o încălcare a drepturilor lui Hertel prin decizia din 1993. Curtea a decis că acel ordin, care îi interzicea să declare că alimentele gătite la cuptoarele cu microunde sunt periculoase pentru sănătate, venea în contradicţie cu dreptul la libera exprimare. în plus, statul elveţian a fost obligat să plătească despăgubiri în valoare de 40.000 de franci.
Diverse efecte ale cuptoarelor cu microunde
Cuptoarele cu microunde generează microunde de intensitate mare. „Scurgerile" de microunde prin racorduri sau fisuri nu sunt cazuri izolate (Santini, 1998). Astfel, lângă un cuptor cu microunde densitatea câmpului electromagnetic poate avea valori suficient de mari pentru a produce efecte negative. Din acest motiv, pentru a evita accidentele, este bine să nu stăm în apropierea unui cuptor cu microunde în timpul funcţionării acestuia.
După cum am mai menţionat, căldura generată de microunde provoacă efecte diferite de cele produse de alte surse de încălzire. Cerealelor şi legumelor, atunci când sunt încălzite la cuptorul cu microunde, li se alterează calităţile structurale şi nutritive într-o măsură .« mult mai mare decât atunci când sunt încălzite prin metode clasice (Blaszczak şi colab., 2002; Blaszczak şi colab., 2004; Doliniska şi colab., 2004).
Incălzit timp de doar 1 minut la cuptorul cu microunde, usturoiul crud îşi pierde complet proprietăţile sale anticancerigene (Song şi Uilner, 2001).
Produşii de oxidare ai colesterolului sunt mai nocivi pentru pereţii arteriali decât colesterolul propriu-zis. Cantitatea de compuşi de oxidare ai colesterolului este de 2 până la de 3 ori mai mare în carnea de pui şi de vită atunci când aceasta este gătită la cuptorul-cu microunde decât atunci când este rumenită în ulei de măsline (Echarte şi colab., 2003).
Acidul linoleic este un acid gras esenţial, pe care organismul uman nu îl poate sintetiza. Acest acid este cel care generează acizii graşi polinesaturaţi omega 3 şi omega 6 în corpul nostru, permiţându-i acestuia să lupte împotriva excesului de colesterol. Alimentele încălzite la microunde îşi pierd o mare proporţie din conţinutul lor de acid linoleic. Cercetătorii au realizat următoarea experienţă. Ei au luat trei bucăţi identice de brânză şi le-au încălzit la aceeaşi temperatură, utilizând diferite moduri de a le găti. Prima bucată de brânză a fost aşezată într-un sac din polietilenă, după care a fost introdusă într-un platou plin cu apă distilată, iar acel platou a fost încălzit pe un reşou cu gaz (deci în acest caz nu s-a folosit deloc cuptorul cu microunde). A doua bucată a fost de asemenea aşezată într-un sac din polietilenă şi apoi introdusă într-un platou umplut cu apă distilată, numai că de această dată platoul a fost încălzit în cuptorul cu microunde (deci combinaţie între gătit tradiţional şi gătit la cuptorul cu microunde).
Cea de-a treia bucată de brânză a fost introdusă direct în cuptorul cu microunde şi încălzită (deci gătită folosind numai cuptorul cu microunde). Cele trei bucăţi de brânză au prezentat o pierdere de acid jiinoleic de 1% (prima, cea gătită tradiţional), 21% (cea gătită în parte tradiţional, în parte la cuptorul cu microunde) şi respectiv de 53% (cea gătită numai la cuptorul cu microunde). (Herzallah şi colab., 2005) Acizii graşi polinesaturaţi pot exista în două forme izomere, adică moleculele au aceeaşi formulă chimică, însă configuraţie diferită în spaţiu. Aceştia sunt izomerii cis şi trans. Forma cis este benefică pentru organism şi permite scăderea valorilor colesterolului din sânge. Insă forma trans a fost pusă în relaţie cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi de exemplu boli ale arterelor coronariene. Laptele pasteurizat conţine cu 4% mai mulţi acizi graşi trans decât laptele proaspăt, iar laptele fiert în cuptorul cu microunde conţine cu 31 % mai mulţi acizi graşi trans decât laptele proaspăt. Consumul de lapte încălzit la microunde prezintă aşadar riscul de a afecta sănătatea. (Herzallah şi colab., 2005)
Incălzirea laptelui matern uman la cuptorul cu microunde îl face să-şi piardă proprietăţile anti-infecţioase. (Qan şi colab., 1992)
In concluzie, afirmă medicul belgian Jean Pilette, „valoarea dietetică a alimentelor încălzite la cuptorul cu microunde este foarte discutabilă. Utilizarea acestuia este nerecomandată, cu atât mai mult dacă este vorba de încălzit biberoanele." (Pilette, 2008)
Lect. Univ. Dr. Ing. Andrei Dragulinescu
Idolii fara fir, Editura Christiana
Cumpara cartea "Idolii fara fir"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.