Diabetul

Diabetul Mareste imaginea.

O REDUTABILA BOALA DE NUTRITIE – DIABETUL – SI REMEDIUL SAU AYURVEDIC
Prof. Dr. Vladimir Gusic


Sub diferite forme, diabetul este o boala pe cat de raspandita, pe atat de perfida. Inaintea descoperirii insulinei si posibilitatii admninistrarii ei salvatoare, mortalitatea prin diabet survenea prin coma, in faza ei finala. Alaturi de medicamentele de sinteza, in ultimii ani si fitoterapia a inceput sa castige tot mai mult teren. Plantele medicinale si-au dovedit efectele benefice in diabet, cercetarile stiintifice evidentiind o serie de principii bioactive cu rol de protectie si regenerare a celulelor pancreatice secretoare de insulina.

DIABETUL – AFECTIUNE DES INTALNITA

Sub diferite forme, diabetul este o boala pe cat de raspandita, pe atat de perfida. Inaintea descoperirii insulinei si posibilitatii admninistrarii ei salvatoare, mortalitatea prin diabet survenea prin coma, in faza ei finala. Astazi moartea prin coma diabetica este foarte rara, dar complicatiile acestei boli produsa prin incapacitatea pancreasului de a secreta insulina (celulele secretoare de insulina sunt reprezentate de celulele beta din zona insulara a pancreasului endocrin) sunt redutabile, acestea ducand la grava imbolnavire a arterelor, indeosebi ale inimii si creierului, dar si cele ale rinichiului (bolnavul diabetic putand ajunge la dializa), ale ochilor (retinopatia diabetica urmata de orbire), ale membrelor inferioare (in acest caz putandu-se ajunge la gangrena). Sa nu uitam, diabetul este o afectiune care “indulceste” sangele (prin cresterea anormala a glucozei sanguine) si, totodata, “musca” arterele.

Boala a fost cunoscuta inca din antichitate, savantul din Grecia Antica Areteu din Capadoccia, a dat si numele acestei boli: diabesis, nume care inseamna scurgere, topire de tesuturi corporale, doarece la vremea respectiva se credea ca poliuria bolnavului diabetic este expresia topirii tesuturilor, bolnavul respectiv slabind din cauza bolii.

Alaturi de medicamentele de sinteza antidiabetice, in ultimii ani si fitoterapia a inceput sa castige tot mai mult teren, devenind un adevarat adjuvant la terapia clasica antidiabetica. Plantele medicinale si-au dovedit efectele benefice in diabet, cercetarile stiintifice evidentiind o serie de principii bioactive continute de acestea, principii cu rol de protectie si regenerare a celulelor pancreatice secretoare de insulina.

PLANTELE MEDICINALE AYURVEDICE IN DIABET

Plantele medicinale s-au dovedit a fi de o mare valoare si prin prisma conceptiei medicale holiste care considera pacientul in ansamblul sau unitar.

O astfel de planta medicinala, originara din India, unde este inclusa de medicina traditionala indiana AYURVEDA in grupul plantelor cu efecte hipoglicemiante, este Momordica chararantia (castravetele amar), specie larg raspandita in India. Fructele si semintele acesteia constiuie o sursa de “insulina vegetala”, numita p-insulina, cu structura polipeptidica asemanatoare insulinei umane.

O alta planta, considerata de AYURVEDA o “planta sacra”, ale carei extracte din tulpina subterana (rizom) sunt de asemenea sursa unor molecule antidiabetice, este si specia arborescenta Azadirachta indica (Melia azadirachta, Margusa, Neem). Principiile bioactive ale acestei plante exercita si un rol antiinflamator, antiseptic, antibacterial, ceea ce constituie un plus de efect protector pentru bolnavul diabetic care este susceptibil si la alte boli si suferinte pe fondul diabetului care il afecteaza, si stimuland, in unele cazuri, activitatea celulelor beta-pancreatice care au mai pastrat un anume potential fiziologic.

Remediile ayurvedice obtinute din plantele medicinale ce apartin bogatei flore a Indiei, in acest caz fiind vorba de remediul ayurvedic antidiabetic DAITAB, sunt obtinute prin procesarea nedistructiva, netermica, a plantelor, pentru a conserva principiile bioactive si ale pastra valoroasele calitati terapeutice.

Suplimentul alimentar DAITAB tablete este un produs 100% natural, marca AYURMED, produs si comercializat de STAR INTERNATIONAL MED. Este produs din plante ayurvedice care sustin mentinerea concentratiei normale de glucoza in sange prin reglarea secretiei de insulina la nivelul pancreasului, utilizarea periferica a glucozei la nivel celular, inhibarea absorbtiei glucozei in intestin, reducerea poftei si dependenta de dulce. Sustine functionarea normala a metabolismului lipidic si proteic care pot fi dereglate in cazul diabetului. Substantele bioactive din DAITAB au un rol important in prevenirea complicatiilor cronice cauzate de hiperglicemie care se manifesta la nivelul sistemului nervos, al rinichilor, vaselor de sange sau al ochilor. Antioxidantii din extractele din plante, neutralizeaza radicalii liberi, sustin imunitatea si respiratia celulara si intarzie procesele degenerative si evolutia unor boli cronice datorita stresului oxidativ.

Azadirachta indica - frunzele contin nimbidin, o substanta cu proprietatea de a reduce nivelul glucozei serice prin cresterea receptivitatii receptorilor periferici la glucoza. Creste utilizarea glucozei sau depunerea sub forma de glicogen la nivelul ficatului, muschilor sau inimii. Reduce lipidele totale care sunt dereglate in caz de diabet asigurand protectie cardiovasculara (stopeaza aterogeneza)

Pterocarpus marsupium - rasina reduce absobtia glucozei din tubul digestiv, creste utilizarea glucozei in periferie si sustine refacerea celulelor β-pancreatice marind, astfel, secretia de insulina.

Tinospora cordifolia - are proprietati hepatoprotectoare, revin la normal enzimele hepatice si concentratia de bilirubina serica. Creste capacitatea de autoaparare a organismului la infectii. Regenereaza celulele β-pancreatice sustinand reglarea glicemiei serice.

Syzygium cumini - stimuleaza regenerarea celulelor pancreatice si controleaza transformarea polizaharidelor in glucoza.

Trigonella foenum-graecum - reduce rezistenta periferica la insulina si stimuleaza secretia de insulina.

Momordica charantia - sustine mentinerea nivelului glicemiei sanguine in special la persoanele cu diabet zaharat (tip I si II) prin intermediul polipeptidei-p care stimuleaza celulele pancreatice (cresterea secretiei de insulina proprie). Sustine mentinerea in sange la nivel normal a trigliceridelor, colesterolului si raportului LDH/LDL. Prin normalizarea glicemiei si mentinerea la nivel normal a lipidelor sanguine sunt prevenite complicatiile cronice ale diabetului.

Enicostemma littorale - sustine secretia de insulina la nivelul pancreasului (diabet tip II) si nivelul normal al colestrolului si trigliceridelor in sange prevenind aparitia complicatiilor diabetului.

Curcuma longa (Turmeric) - sustine reglarea nivelului colesterolului, trigliceridelor sanguine care sunt crescute in caz de diabet. Mentine nivelul glicemiei in diabet prin cresterea nivelului de insulina (stimularea celulelor β-pancratice) si scaderea rezistentei periferice la insulina.

Gymnema sylvestre - creste secretia de insulina, creste capacitatea celulelor de a utiliza glucoza, determina inhibarea absorbtiei glucozei in intestin. Reduce pofta de dulce si dependenta de dulciuri, reduce nivelul seric al colesterolului si trigliceridelor. Este diuretic si laxativ usor.

Piper longum – contribuie la absorbtia substantelor nutritive la nivelul tubului digestiv si favorizeaza cresterea tranzitului intestinal. Tonic general, ajuta la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ si la adaptarea acestuia la conditiile stresante ale mediului.

Yashad bhasm (zinc organic) furnizeaza cca. 7 mg Zn/70%DZR - scade glicemia si are rol important in prevenirea complicatiilor diabetului (deteriorarea microcapilarelor, neuropatie). Zincul are un rol important in mentinerea imunitatii, sanatatii pielii, parului si unghiilor.

DAITAB contribuie la:
- mentinerea glucozei serice in limite normale.
- prevenirea aparitiei complicatiilor cronice ale hiperglicemiei.
- mentinerea unui metabolism lipidic si proteic normal.
- protectia organismului de stresul oxidativ care este implicat in procese degenerative si unele boli cronice.

Modul de utilizare si doza recomandata :
Adulti: cate 1-2 tablete de 2-3 ori pe zi.
Se administreaza inainte de masa sau la o ora dupa masa.
Utilizarea este de minim 30 de zile si se poate prelungi pana la 6 luni.

Atentionari: A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic. A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor mici. Fara efecte adverse la doza si modul de utilizare recomandate. Produsul nu contine substante cu potential alergenic. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos. In timpul curei trebuie monitorizata cu strictete glicemia.

Pe aceeaşi temă

04 Mai 2015

Vizualizari: 1445

Voteaza:

Diabetul 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

diabetul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE