Diabetul zaharat si Ayurveda

Diabetul zaharat si Ayurveda

Simptomele si tratamentul in cazul diabetului

Civilizatia a insemnat si inseamna pentru omenire atat cresterea nivelului de trai datorita tehnologizarii intense, cat si, din pacate, cresterea nivelului de stres si indepartarea de stilul de viata si alimentatie natural. O consecinta importanta a modificarii stilului de viata si alimentatiei o constituie aparitia bolilor de nutritie si metabolism, diabetul zaharat fiind una din cele mai cunoscute afectiuni din aceasta categorie.

Diabetul zaharat este una din bolile cele mai raspandite in civilizatia moderna si ponderea ei este in continua crestere in intreaga lume. Statisticile arata ca din 1980 pana azi, numarul cazurilor de diabet la adulti s-a dublat la nivel mondial, in timp ce diabetul zaharat la copii prezinta o crestere alarmanta in ultimii ani. Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in randul populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate. Este foarte important sa stim cum sa prevenim, sa diagnosticam si mai ales sa tratam diabetul.

Ce este diabetul? Formele diabetului

Majoritatea alimentelor pe care le consumam se transforma in glucoza sau zahar pe care corpul nostru o foloseste pe post de combustibil energetic. Pancreasul, un organ dispus in apropierea stomacului, secreta un hormon numit insulina, care ajuta glucoza sa patrunda in celulele corpului. In cazul diabetului, corpul fie nu secreta suficienta insulina, fie nu poate folosi insulina pe care o produce.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Diabetul se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Persistenta unor valori crescute ale glucozei determina imbatranirea mai rapida si aparitia unor complicatii precum accidente vasculare, stop cardiac etc. Complicatiile diabetului pot fi prevenite daca se mentin valorile glicemice cat mai aproape de limitele normale.

Diabetul are doua forme principale: diabetul de tip 1, insulino-dependent si diabetul de tip 2, non insulino-dependent.

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. O boala autoimuna apare atunci cand sistemul de aparare al organismului (sistemul imunitar), al carui rol este de aparare antiinfectioasa, se intoarce impotriva unei parti a organismului. In diabet, sistemul imunitar ataca celulele beta producatoare de insulina, aflate in pancreas, si le distruge. Astfel, pancreasul produce insulina in cantitati mici sau deloc. O persoana care are tipul 1 de diabet trebuie sa-si administreze insulina in fiecare zi pentru a putea supravietui. In prezent, oamenii de stiinta nu stiu exact ce anume face ca sistemul imunitar al organismului sa atace celulele beta, dar se considera ca sunt implicati factori autoimuni, genetici si de mediu, posibil si virali. Acest tip de diabet se dezvolta, cel mai adesea, la copii si adulti tineri, dar poate aparea la orice varsta.

Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la adultii de varsta mijlocie (40 de ani) sau mai tarziu, mai cu seama la persoanele supraponderale. In acest caz, organismul continua sa produca insulina, dar aceasta nu isi poate indeplini rolul in mod normal. Acest al doilea tip de diabet nu necesita de regula tratament cu insulina, fapt pentru care s-a si numit diabet zaharat non-insulino-dependent. La instalarea acestui tip de diabet contribuie deopotriva factori dobanditi si ereditari: predispozitia genetica, obezitatea, alimentatia dezechilibrata si sedentarismul. Acestea conduc la o sensibilitate redusa a celulelor corpului fata de insulina (insulino-rezistenta). Secundar apare si scaderea secretiei de insulina. Alaturi de factorii genetici, diabetul de tip 2 este declansat cel mai adesea de: alimentia dezechilibrata, obezitate, sedentarism, fumat, hipertensiune arteriala si varsta inaintata.

In prima faza a bolii insulino-rezistenta poate sa fie compensata prin cresterea productiei de insulina, astfel incat glicemia sa fie pastrata in limite normale. In faza urmatoare, productia de insulina scade si se instaleaza "toleranta scazuta la glucoza", o crestere exagerata si prelungita a glicemiei ca urmare a ingestiei de glucide. Etapa urmatoare consta in manifestarea efectiva a diabetului zaharat de tip 2.

Factori care determina aparitia diabetului

Diabetul zaharat apare in cazul in care in organism nu exista suficienta insulina (deficienta a pancreasului) sau organismul nu poate folosi eficient insulina (insulinorezistenta). Aceasta din urma este asociata cel mai frecvent cu obezitatea, dar poate aparea si in alte situatii. Daca diabetul zaharat de tip 1 este legat de anumite cauze autoimune, diabetul zaharat tip 2, care este si cel mai raspandit, este foarte mult legat de stilul de viata si alimentatia necorespunzatoare, la care se adauga factorii ereditari si cei psiho-emotionali: emotii negative traite o perioada lunga de timp: stres, anxietate, delasare sau autosuficienta ce se asociaza cu indolenta excesiva in ce priveste obiceiurile alimentare rele, somnul excesiv (mai ales in timpul zilei si dupa mese), lipsa exercitiului fizic.

Simptomele diabetului

Numai aproximativ o treime din pacientii care au diabet zaharat prezinta simptomele caracteristice ale bolii: sete intensa, eliminarea unei cantitati mari de urina etc., ceilalti fiind descoperiti intamplator in serviciile de oftalmologie (unde vin pentru tulburari de vedere), de neurologie (datorita semnelor de neuropatie diabetica sau a accidentelor vasculare cerebrale), de ginecologie (unde pacientele se prezinta pentru prurit genital), de cardiologie, dermatologie, nefrologie, chirurgie etc., unde pacientii ajung datorita complicatiilor pe care le da diabetul la nivelul organului respectiv.

Simptomele diabetului de tip 1 apar de obicei dupa o perioada scurta, desi distrugerea celulelor beta poate aparea cu cativa ani inainte. Simptomele includ cresterea senzatiei de sete si a mictiunilor, senzatie de foame permanenta, pierdere in greutate, tulburarea vederii si oboseala extrema. Daca nu este diagnosticata si tratata cu insulina, o persoana cu diabet de tip 1 poate ajunge la coma diabetica.

In Ayurveda diabetul zaharat mai este denumit Madhu Meha (Madhu inseamna dulce) si se coreleaza foarte bine cu simptomul dominant al bolii: gustul dulce al urinei, gust ce se datoreaza eliminarii crescute a glucozei sanguine aflata in exces, prin urina.

Din punct de vedere ayurvedic diabetul zaharat face parte din grupa bolilor Prameha, iar cauzele principale ale sale sunt sedentarismul si obiceiurile alimentare nesanatoase (excesul de alimente grele/consistente, dulci, uleioase si reci). Aceste tipuri de alimente cresc in exces Kapha (excesul elementelor apa si pamant din corp) si Meda (tesutul gras) si scad focul digestiv Agni, facand dificila metabolizarea glucozei in exces din sange si in final, aparitia diferitelor complicatii. Alaturi de medicamentele antidiabetice de sinteza, in ultimii ani si fitoterapia a inceput sa castige tot mai mult teren, devenind un adevarat adjuvant la terapia clasica antidiabetica. Plantele medicinale si-au dovedit efectele benefice in diabet, cercetarile stiintifice evidentiind o serie de principii bioactive continute de acestea, principii cu rol de protectie si regenerare a celulelor pancreatice secretoare de insulina.

Ca reguli de baza, persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa elimine din dieta zaharurile si trebuie sa-si limiteze consumul de proteine, pentru ca pot afecta functionarea rinichilor, dar si de grasimi, pentru ca deficitul de enzime digestive ingreuneaza metabolizarea.

Medicina Ayurveda recomanda tratamentul cu plante medicinale cu gust amar, astringent si picant, care sa stimuleze focul digestiv-Agni si sa scada acumularea de Kapha in exces, avand un potential hipoglicemiant crescut cat si efecte reglatoare asupra pancreasului si a metabolismului grasimilor. Printre plantele recomandate se pot aminti : Neem (Azadirachta indica), Amla (Emblica officinalis), castravetele amar (Momordica charantia), Triphala (Emblica officinalis, Terminalia chebula si Terminalia belerica). Printre alimentele permise se numara: cerealele integrale din orz, secara, hrisca, mei, legumele, in special cele cu frunze verzi, fructele, dar nu cele dulci (fara a le combina cu alte alimente), laptele trebuie sa fie degresat, fiert si cald (se poate adauga in el un praf de scortisoara, turmeric sau cardamom), indulcit cu miere, condimentele, in special cele picante (turmeric, ghimbir, piper, ardei iute, mustar, usturoi). De asemenea, activitatea fizica este foarte importanta; se poate practica mersul pe bicicleta, chiar si cea medicinala, sau orice alta activitate fizica ce solicita muschii abdominali.

DAITAB, marca Ayurmed, este un supliment alimentar ayurvedic natural care contine o serie de ingrediente active din plante cunoscute ca avand proprietati hipoglicemiante. DAITAB determina functionarea normala a celulelor pancreatice si regleaza secretia de insulina, contribuind astfel la mentinerea valorilor glucozei sangvine in limite adecvate pentru o lunga perioada de timp. Ingredientele principale ale suplimentului DAITAB sunt:


- Momordica charantia (Bitter melon, Castravete amar, Karela) este cel mai eficient ingredient din DAITAB. Contine 16 aminoacizi şi o insulina vegetala numita charantina care normalizeaza nivelul glucozei sangvine prin creşterea absorbtiei acesteia şi stimularea sintezei glicogenului in ficat, in muschi si in celulele grase, reduce concentratiile de glucoza din sange actionand asupra tesuturilor periferice şi, similar efectului insulinei la nivel cerebral, suprima apetitul. M. charantia modifica structura insulinei, facand-o mai puternica in actiunea ei de stimulare a receptorilor insulinici. normalizeaza nivelul glicemiei prin cresterea oxidarii glucozei (datorita activarii metabolismului glucozei) şi prin inhibarea absorbtiei intestinale a glucozei. Antioxidantii prezenti in aceasta planta ajuta la prevenirea distrugerii celulelor beta pancreatice prin neutralizarea radicalilor liberi generati de existenta diabetului.

- Azadirachta indica (Neem) stimuleaza celulele pancreatice inactive pentru a produce insulina atunci cand nivelul de glucoza este ridicat in sange.

- Pterocarpus marsupium (Indian Kino Tree, Vijayasar) participa la regenerarea celulelor beta pancreatice functionale (celulele insulelor Langerhans) care produc insulina.

- Gymnema sylvestre (Gymnema, Gudmar) contine acid gimnemic care intarzie absorbtia glucozei in sange. Aranjamentul moleculelor acidului gimnemic este similar cu cel al moleculelor de glucoza. Aceste molecule umplu locatiile receptorilor de pe papilele gustative, prevenind astfel activarea lor de catre moleculele de zahar prezente in produsele alimentare, urmata de reducerea poftei de zahar. De asemenea, reduce efectele metabolice ale zaharului prin modificarea digestiei acestuia in intestine.

- Trigonella foenum graecum - (Fenugreek, Schinduf, Methi) are actiune anti-hiperglicemianta, stimuleaza secretia de insulina si creste numarul de receptori ai acesteia. Scade nivelul glicemiei prin creşterea glicogenezei, prin inhibarea gluconeogenezei hepatice sau prin inhibarea absorbtiei de glucoza din intestin. De asemenea, este eficienta in prevenirea aparitiei retinopatiei diabetice. Previne modificarile metabolice induse de diabet si impiedica acumularea metabolitilor glucozei in cristalin (lentila ochiului), preveniand astfel aparitia cataractei.

- Yashad bhasma, o forma purificata de Zinc, creste capacitatea insulinei de a se lega de receptori si simultan inhiba degradarea insulinei in ficat. Moduleaza actiunile insulinei prin stimularea lipogenezei in adipocite intr-o relatie sinergica cu insulina. Zincul este un co-factor al enzimelor principale implicate in metabolismul glucozei.

- Tinospora cordifolia (Gulancha tinospora, Guduchi) are actiune hipoglicemianta prin inducerea secretiei de insulina din celulele beta ale insulelor Langerhans si datorita intensificarii transportului glucozei din sange la tesuturile periferice. Asociat cu diabetul zaharat, excesul de glucoza prezent in sange reactioneaza cu hemoglobina si formeaza hemoglobina glicozilata, care altereaza afinitatea acesteia pentru oxigen şi acest lucru poate fi un factor cauzator de anoxie tisulara. Tinospora cordifolia inhiba aceasta reactie. Tinospora cardifolia creste toleranta la glucoza a pacientilor cu diabet.

- Enicostemma littorale (Whitehead, Chhota chirata) determina potentarea secretiei de insulina indusa de glucoza si scade nivelul de hemoglobina glicozilata.

- Syzygium cumini (Indian blackberry, Jamun) contine antioxidanti si alcaloizi responsabili pentru gustul sau amar, este o sursa bogata de vitamine si minerale ( Fier, Zinc, Calciu, Magneziu, Sodiu şi Potasiu), are actiune asupra ficatului care controleaza conversia amidonului in zahar.

- Piper longum (Long Pepper, Pippali) - are capacitatea de a corecta etapele metabolismului carbohidratilor in organism si, prin urmare, este eficienta in diabetul indus de stresul oxidativ.

DAITAB previne complicatiile induse de diabetul zaharat tip I si II, cum ar fi retinopatia, tulburarile circulatorii, neurologice si renale. Poate fi administrat atat adultilor , cat si copiilor si adolescentilor suferinzi de diabet zaharat.

Panchakarma - proceduri ayurvedice de detoxifiere

Dintre procedurile de detoxifiere recomandate in cazul pacientilor diabetici pot fi amintite:

- masajul cu pulberi de plante (Triphala);

- producerea sudoratiei prin introducerea intr-o sauna medicinala speciala;

- Shirodhara: consta in aplicarea de ulei medicinal cald, lapte, decoct de plante, in fir subtire pe frunte si scalp, de la o anumita inaltime, cu un anumit ritm, timp de 30-45minute;

- Shirobasti:consta in aplicarea unei gen de cataplasma cu ulei pe suprafata scalpului.

26 Iunie 2014

Vizualizari: 4735

Voteaza:

Diabetul zaharat si Ayurveda 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Diabetul zaharat

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact