
Guta este boala provocată de tulburarea metabolismului nu- cleoproteinelor, caracterizată prin creşterea acidului uric în sânge şi prin depunerea sărurilor (uraţi) în ţesutul cartilaginos, în special la nivelul articulaţiilor mâinii şi piciorului. Durerile apar în special noaptea la glezne, la genunchi sau în regiunea cervicală a coloanei.
TRATAMENT
UZ INTERN
Afin - infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate mă- runţite sau de pulbere de frunze, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă vasul acoperit 30 de minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Brusture - decoct din 15 g rădăcină mărunţită la 1 1 apă, timp de cinci minute. Se bea o cană pe zi. Din frunzele plantei se prepară o tinctură medicinală. Se iau câte 15 picături de trei ori pe zi.
Cătină-albă - infuzie din două linguri de fructe zdrobite, peste care se toarnă 500 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 30 de minute şi apoi se strecoară. Se bea fracţionat, în cursul unei zile.
Coacâz-negru - infuzie din două linguriţe de fructe uscate şi mărunţite, peste care se toarnă o cana cu apă clocotită (200 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Coada-calului - decoct dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă (200 ml). Se beau patru căni pe zi.
Coada-racului - infuzie dintr-o lingură de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
Frag - infuzie din două linguriţe de frunze mărunţite la 200 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau două ceaiuri pe zi, neîndulcite.
Frasin - infuzie din două linguri de frunze la o cană cu apă (250 ml). Se beau trei căni pe zi, timp de trei săptămâni.
Ghinţură - decoct dintr-o jumătate de linguriţă de pulbere de rădăcină la o cană cu apă (250 ml). Se fierbe 10 minute la foc mic şi apoi se strecoară. Se bea un sfert de cană, înainte de masă.
Hamei - infuzie dintr-o lingură de conuri uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă 15 minute şi apoi se strecoară. Se bea câte o cană, după mesele principale.
Hrean - infuzie din 20 g rădăcină tăiată mărunt la 1 1 apă fierbinte. Se lasă la macerat 12 ore. Se bea câte o cană, intre mese.
larbă-mare - decoct din trei linguri de rădăcini mă- runţite la o cană cu apă (250 ml). Se iau patru linguri pe zi, timp de două săptămâni.
Ienupăr - infuzie din patru linguri de fructe la o cană cu apă (200 ml). Se iau patru linguri pe zi.
Merişor - macerat din două linguriţe de frunze la 100 ml apă rece. După 15 minute, se strecoară. Peste frunzele rămase se toarnă 100 ml apă clocotită, apoi se fierbe timp de 15 minute. După 10 minute, cele două lichide se amestecă şi maceratul se bea fracţionat pe parcursul unei zile.
Nuc - infuzie din 100 g frunze mărunţite la o cană cu apă (200 ml). Se beau trei căni pe zi.
Obligeană - infuzie din 15 g rizom uscat şi mărunţit, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă acoperit vasul 15 minute şi apoi se strecoară. Se iau patru linguri pe zi.
Osul-iepurelui - decoct dintr-o lingură de rădăcină la o cană cu apă (250 ml). Se beau trei căni pe zi.
Păpădie - infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 20 de minute şi apoi se strecoară. Se beau câte trei căni pe zi.
Pelin - infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 20 de minute şi apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană, între mese.
Porumbar - decoct dintr-o linguriţă de frunze mărunţite la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se beau trei căni pe zi.
Rozmarin - infuzie dintr-o linguriţă de frunze mărunţite la o cană cu apă. Se fierbe în clocot două minute şi se lasă 10 minute. Se beau douâ-trei căni pe zi.
Turiţă-mare - infuzie dintr-o lingură de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi, înainte de masă.
Unguraş - infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
CEAIURI COMPLEXE
Soc - flori (20 g), tei - flori (20 g), mesteacăn - frunze (30 g), urzică - frunze (30 g). Infuzie din două linguriţe de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau trei căni pe zi. Se face o cură de o lună.
Levănţică - flori (15 g), soc - flori (25 g), sunătoare - planta (15 g), brusture - rădăcină (15 g), pir - rizom (20 g), ienupăr - fructe (10 g). Infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau două căni de infuzie caldă timp de două săptămâni.
Măceş - fructe (20 g), mesteacăn - frunze (20 g), nuc - fructe (20 g). Infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau două căni pe zi.
Unguraş - planta (30 g), mesteacăn - frunze (30 g), cireş - frunze (30 g), in - frunze (30 g). Decoct dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau două căni pe zi.
Gheorghe Mohan
Fragment din "Tratarea bolilor cu leacuri din popor", Editura Corint
Cumpara cartea "Tratarea bolilor cu leacuri din popor"
-
Hreanul alunga tusea, anemia si infectiile
Publicat in : Sanatate si stiinta -
ROZMARINUL stimuleaza memoria si activeaza circulatia sangelui
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Gastrita
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Remedii naturale pentru raceala: Miere de albine Manuka - tratament dovedit stiintific
Publicat in : Sanatate si stiinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.