Iradierea alimentelor

Iradierea alimentelor

Iradierea alimentelor, ca modalitate curenta de conservare a anumitor categorii de produse, cum ar fi legumele, fructele si lactatele, este un lucru nestiut de multi dintre consumatori. Multe dintre alimentele comercializate in tara noastra sunt deja supuse procesului de iradiere, in vedere unei mai indelungate perioade de conservare.

Pe teritoriul Canadei, iradierea anumitor alimente (ceapa, cartofii, graul, faina etc) este autoritaza de legile nationale inca din anul 1960. De asemenea, acelasi procedeu este folosit, de ani de zile, si pentru conservarea fructelor si legumelor provenite din tarile exotice.

Iradierea produselor alimentare implica expunerea acestora la radiatii ionizante, in vederea distrugerii microorganismelor si a insectelor parazite. Iradierea cu electroni se face sub un flux de electroni de energie inalta. Aparatul cu raze X pentru alimente este asemanator cu cel folosit in spitale, pentru a face radiografii, insa cu mult mai puternic.

Iradierea anumitor alimente vizeaza in primul rand cresterea semnificativa a perioadei de conservare a acestora. In urma unor modificari genetice, alimentele iradiate nu mai pot germina, iar factorii externi (microorganisme, bacterii, mucegai) sunt paralizati, drept pentru care produse respective pot fi pastrate o perioada mai mare de timp, fara a se degrada. In urma acestei proceduri, produsele isi pastreaza infatisarea aproape neschimbata, pe termen lung.

Anihilarea bacteriilor din alimente nu este un locru de dorit, caci acestea au un efect pozitiv pentru sanatatea consumatorilor, in vederea intaririi sistemului imunitar; mai mult inca, omorarea lor continuua duce treptat la intarirea tot mai mare a rezistentei bacteriilor daunatoare. Pe langa aceasta, iradierea distruge numai bacteriile, iar nu si toxinele bacteriene.

Pierderea vitaminelor si aparitia radicalilor liberi ramane insa cea mai controversata problema in privinta iradierii alimentelor. Prin iradiere, produsele pastrandu-si aspectul initial, se poate ajunge chiar la reciclarea si reprocesarea acestora, in defavoarea consumatorilor.

Uniunea Europeana a reglementat iradierea produselor alimentare incepand cu anul 1999. Lista europeana a alimentelor ce pot fi iradiate cuprindea initial doar condimentele vegetale, insa deoarece fiecare tara europeana are autorizatia de a-si stabili propia lista de alimente ce pot fi iradiate, numarul acestora a crescut rapid. Dintre tarile europene, Marea Britanie, Franta, Italia, Olanda, Belgia si Polonia au legi permisive in privinta iradierii alimentelor. Datorita pietelor comerciale unice insa, alimentele iradiate provenite din tarile amintite se distribuie automat si in restul tarilor europene.

Cei care sustin ca iradierea alimentelor este lipsita de riscuri biologice, se bazeaza pe faptul ca alimentele iradiate nu sunt radioactive, iradierea fiind o tehnologie folosita de mai bine de treizeci de ani, de producatorii si distribuitorii din industria alimentara din peste patruzeci de tari, pentru a pastra prospetimea produselor perisabile.

Deoarece, pana in prezent, nu s-a dovedit stiintific insa o legatura directa intre consumul de alimente iradiate si aparitia unor forme de cancer, procesul de iradiere a unor alimente se practica in continuare. Cu toate acestea, nu se cunosc inca efectele secundare, pe termen lung, pe care aceste alimente iradiate le pot avea asupra organismului uman.

Cu toate acestea, numeroase studii de specialitate au evidentiat riscuri si dezavantaje pe care le implica iradierea alimentelor, precum urmatoarele: aparitia radicalilor liberi, care favorizeaza aparitia cancerului; aparitia unor tulburari metabolice sau genetice, in urma consumului frecvent de alimente lipsite de anumite vitamine.

Renumitului cercetator Gheorghe Mecinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, afirma: "Eu unul, sustin ca procedura ar trebui cu totul eliminata. Prin iradiere, alimentul respectiv este omorat. Chiar daca isi pastreaza mult timp prospetimea, este o aparenta, fiindca, in realitate, noi consumam o conserva ale carei proprietati initiale au disparut. Prin iradiere alimentele respective nu devin radioactive, dar se genereaza coloane de ionizare, care distrug vitaminele si alte elemente din compozitia alimentelor. In plus, se genereaza radicali liberi despre care se stie ca au efect cancerigen."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

20 Iulie 2012

Vizualizari: 10421

Voteaza:

Iradierea alimentelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact