
Patlagina este o planta pe cat de utila in numeroase boli, pe atat de modesta, nepretentioasa, care creste peste tot, in flora spontana, de la campie pana in zona de munte. In scopuri medicinale, de la patlagina se folosesc frunzele pe care si iarna, daca le stii locul, le gasesti verzi sub stratul de zapada, pregatite parca sa-si ofere serviciile la nevoie.
Frunzele de patlagina contin mucilagii, in special xiloza, vitaminele A, C si K, tanin, caroten, enzime si pectine. Substantele active din frunzele de patlagina fluidifica secretiile din caile respiratorii avand proprietati emoliente, antiinflamatorii, hemostatice.
Patlagina si preparatele din frunze se foloseste, mai ales, in afectiunile aparatului respirator. Unii specialisti recomanda preparatele de patlagina in tratamentul adjuvant al ulcerului gastric si duodenal. De asemenea, infuzia ori frunzele proaspete de patlagina se folosesc in tratarea intepaturilor de insecte, a furunculelor, in tratamentul extern al hemoroizilor.
Decoctul din frunze de patlagina trateaza rani vechi, greu vindecabile. Cataplasmele cu patlagina calmeaza durerile provocate de zona zoster. Frunzle de patlagina proaspat culese, bine spalate si uscate intr-un prosop curat pot fi puse direct pe rani sau furuncule dupa ce s-a trecut peste ele cu sucitorul ca sa zemuiasca putin.
Frunzele tinere sunt cele mai din mijlocul tufei de patlagina. Se usuca la loc bine aerisit, in strat subtire, pe coli de hartie. Cand se sparg intre degete, frunzele pot fi puse la pastrat, in pungi de hartie, pentru iarna.
In caz de raceala, dureri in gat si in piept, tuse, se pot bea trei, patru cani de ceai de patlagina pe zi. Peste una, doua lingurite de planta uscata si maruntita, se toarna 200 ml de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute. Se strecoara, se indulceste cu miere poliflora sau putin zahar si se bea cald. Ceaiul fierbinte intarzie vindecarea durerilor de gat.
Tinctura de patlagina poate fi folosita timp de doi ani de la preparare. Se umple un borcan cu frunze proaspete de patlagina fara a le indesa peste care se toarna alcool alimentar, tuica sau vodka in asa fel incat sa le acopere. Vasul bine inchis, se lasa la macerat 15 zile, timp in care se agita de cateva ori pe zi. Apoi, se strecoara si tinctura se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare. Se iau cate 10, 15 picaturi sau chiar o lingurita, diluata in apa, impotiva afectiunilor pomenite mai sus.
Patlagina, fie ca are frunza lunguiata sau alungita, are aceleasi proprietati si aceeasi putere vindecatoare. Pana in prezent se cunosc cam 200 de specii ale acestei plante.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Originea leacurilor
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Dreapta raportare a crestinilor fata de medicina
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Usturoiul, antibioticul natural
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Busuiocul, un calmant fara egal
Publicat in : Sanatate si stiinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.