PIPERUL NEGRU - regele condimentelor

PIPERUL NEGRU - regele condimentelor Mareste imaginea.

In Evul Mediu, piperul negru era considerat „Regele Condimentelor" fiind mai preţios decât aurul. Numai cei foarte bogaţi şi-l puteau permite, iar statutul social era măsurat în funcţie de cantitatea de piper negru stocată în depozite.

Pentru a-i creşte misterul şi fascinaţia, comercianţii arabi i-au păstrat originile secrete, inventând poveşti despre aventuri periculoase în căutarea lui, în ţări fanteziste.
Când Războaiele Condimentelor -un conflict între naţiunile care doreau să controleze comerţul cu condimente - s-au intensificat în secolul XV, tarifele şi taxele au crescut preţul piperului de 30 de ori. Acesta a fost unul din motivele pentru care Cristofof Columb a plecat într-o călătorie la vest de Spania pentru a găsi ţara piperul şi alte bogăţii pentru Regina Spaniei.

Columb a greşit însă destinaţia cu 13.000 km. Ţara„secretă" a piperului era Coasta Malabar din India, unde creşte şi astăzi cel mai gustos piper din lume- blocantele beta pentru hipertensiune, blocantele canalului calciului pentru boala cardiacă, medicamentele pentru tuse şi cele pentru tratarea artritei, epilepsiei, problemelor respiratorii, tuberculozei şi HIV/SIDA. El influenţează enzimele din ficat active în metabolizarea medicamentelor, „Piperina are o influenţă excepţională asupra sistemului de enzime ale ficatului care metabolizează medicamentele", a conchis echipa de cercetători indieni în publicaţia ştiinţifică Canadian Journal of Physiology and Pharmacology.

Piperul combate cancerul
Studiile realizate pe animale de laborator şi pe culturi de celule umane au arătat că piperina ar puteajuca un rol în prevenirea sau tratarea cancerului.

Cancerul la colon. Cercetătorii din Statele Unite au constatat că adăugarea piperului negru la o cultură de celule de cancer la colon produce o „inhibare semnificativă" a creşterii tumorii. Consumul regulat al unor doze mici de piper „ar putea avea efecte preventive împotriva cancerului la colon" au conchis cercetătorii în publicaţia ştiinţifică Annals of Clinical and Laboratory Science.

Cancer la plămâni. „Piperul negru a fost folosit pe scară largă în diferite sisteme de medicina tradiţională" a scris o echipă de cercetători indieni în publicaţia Molecular and Cellular Biochemistry. Pornind de la această premisă, oamenii de ştiinţă au înce-put să studieze puterea piperului de a lupta împotriva cancerului la plămâni.

Cancer mamar. O echipă de cercetători indieni a constatat că adăugarea unui extract de piper negru in dieta şoarecilor cu cancer mamar le-a amplificat acestora durata de viată Descoperirea a fost publicată în Cancer Letters.

Piperul negru şi sănătatea
Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au descoperit şi alte modalităţi prin care piperul negru poate îmbunătăţi starea de sănătate.

Alină artrita. Cercetătorii coreeni au testat piperina împotriva artritei prin două modalităţi: ei au adăugat un extract de piper negru la o cultură de celule umane de artrită reumatoidă, iar pe de altă parte au administrat extractul unor animale cărora le-a fost indusă experimental artrita. în celulele umane, piperina a redus ponderea compuşilor care înrăutăţesc inflamaţia, principalul simptom al artritei reumatoide. In consecinţa, "piperina ar putea juca un anumit rol ca „supliment dietetic pentru tratamentul artritei" au conchis cercetatorii în publicaţia Arthritis Research & Therapy.

Prevenirea bolii Afzheimer. Cercetătorii din Thailanda au testat piperul pe animale cărora le-au fost induse schimbări cerebrale similare bolii Alzheimer. Ei au constatat că extractul imbunătăţeşte semnificativ memoria ", îmbunătăţeşte activitatea cerebrală. Intr-un alt studiu, aceeaşi echipă de cercetători a constatat că piperina are o activitate antidepresivă şi un efect de îmbunătăţire a capacităţii cognitive atunci când este administrată animalelor de laborator. Prin urmare, ea „ar putea îmbunătăţi funcţia cerebrală, au conchis ei.

Ajută persoanele vârstnice să stea în picioare. Cercetătorii din Japonia au constatat că mirosirea uleiului de piper negru stabilizează capacitatea de a sta în picioare (reducând astfel riscul de cădere) la 17 oameni cu vârsta mai mare de 78 de ani.„Stimularea olfactivă produsă de piperul negru ar putea îmbunătăţi stabilitatea posturală la adulţii vârstnici", au conchis cercetătorii în publicaţia ştiinţifică Gait and Posture.

Ajută procesul de înghiţire după un atac cerebral. După un atac cerebral, foarte mulţi oameni suferă de disfagie — dificultatea de a înghiţi. Aceeaşi echipă de cercetători japonezi a constatat că mirosirea uleiului de piper negru ajută la îmbunătăţirea capacităţii de a înghiţi, lucru pe care l-au testat pe un număr de peste 100 de bolnavi.

„Inhalaţiile cu ulei de piper negru i-ar putea ajuta pe pacienţii vârstnici care suferă de disfagie, indiferent de nivelul conştiinţei lor sau de statutul lor mental" au conchis cercetorii în publicaţia ştiinţifică Journal of the American Geriatrie Society.

Ajută copiii cu creierul deteriorat care sunt hrăniţi prin tub.

Intr-un al treilea studiu, aceiaşi cercetători japonezi au constatat că mirosirea uleiului de piper negru poate stimula apetitul copii-lor cu probleme neurologice care sunt hrăniţi prin tub, ajutându-i să consume mai multă hrană solidă.

Te ajută să te laşi de fumat. Oamenii de ştiinţă de la Laboratorul de Cercetare a Nicotinei din Durham, Carolina de Nord, au constatat că pofta de ţigări scade după ce fumătorii aspiră vapori care conţin ulei de piper negru. „Substitutele electronice pentru ţigări care conţin piper negru ar putea fi utile pentru renunţarea la fumat", au conchis cercetătorii în publicaţia ştiinţifică Drug and Alcohol Dependency.

Reducerea tensiunii arteriale. Un studiu realizat de cercetătorii pakistanezi şi publicat în revista Journal of Cardiovascular Pharmacology a arătat că piperina reduce tensiunea arterială la animalele de laborator.

Prevenirea bolii cardiace. Dietele bogate în grăsimi merg mână în mână cu boala cardiovasculară. Cercetătorii din India au constatat că animalele de laborator hrănite cu o dietă grasă şi cu piper negru sau piperina suferă de o oxidare mult mai redusă - un pas crucial în procesul care transformă colesterolul alimentar în placa ce blochează arterele. „Suplimentele cu piper negru sau cu piperina pot reduce stresul oxidativ celular indus de dietele grase", au conchis cercetătorii.

Vindecă hipertiroidia. Cercetătorii indieni au constatat că piperina este la fel de eficientă ca şi medicamentele pentru tiroidă în tratarea tiroidei hiperactive la animale.

Protejează auzul. Cercetătorii coreeni au constatat că piperina protejează celulele cohleare (organul senzorial al auzului din urechi) de leziunile chimice. Leziunile cohleare conduc la deteriorarea auzului.

Inversează vitiligo (discromia cutanată). Această boală a pielii reprezintă o disfuncţie a celulelor care produc pigmenţii numiţi melanocite şi produce pete neregulate pe piele. Cercetătorii din Marea Britanie au constatat că piperina favorizează creşterea melanocitelor, „Această descoperire susţine folosirea regulată a piperului negru în tratamentul vitiligo" au conchis cercetătorii în publicaţia ştiinţifică Journal of Pharmacy and Pharmacology.

Bharat B. Aggarwal

Articol preluat din cartea "Mirodenii vindecătoare", Editura Adevar divin

Cumpara cartea "Mirodenii vindecătoare"

25 Octombrie 2016

Vizualizari: 1059

Voteaza:

PIPERUL NEGRU - regele condimentelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE