Sfaturi pentru sanatatea ochilor

Sfaturi pentru sanatatea ochilor

Ochii sunt unele dintre cele mai de folos organe ale trupului. Cu cat ochiul este mai ingrijit si mai protejat, cu atat bolile acestuia vor intarzia sa apara. Problemele de vedere apar, de obicei, odata cu imbatranirea, insa nu putine sunt cazurile de imbolnaviri mult mai devreme.

Cele mai intalnite afectiuni ale ochilor sunt: cataracta, adica tulburarea de transparenta a cristalinului; degenerescenta maculara, aceasta afectand partea centrala a retinei; glaucomul, acesta din urma implicand afectarea nervului optic si pierderea vederii. Toate acestea, cat si altele asemanatoare, necesita un tratament de specialitate.

Pentru a preveni sau macar intarzia aparitia acestor afectiuni oculare, fiecare dintre noi putem sa acordam o atentie mai mare ochilor, ingrijindu-i intr-un mod corespunzator.

Razele ultraviolete - radiatiile UV

Expunerea indelungata la raze ultraviolete poate provoca o serie de leziuni oculare, de la cele mai simple, pana la unele destul de grave. Se recomanda ferirea ochilor de lumini puternice, cat si de lumina directa a soarelui. Ochelarii de protectie se rocomanda tuturor, atunci cand ochiul intra in contact cu radiatiile ultraviolete, in tot timpul anului.

A nu se folosi ochelari de soare ieftini, produsi fara respectarea normelor de sanatate. Chiar daca sunt mai scumpi, ochelarii medicinali de soare, care se gasesc prin farmacii si cabinete oftalmologice, isi indeplinesc intr-un mod optim rostul, fiind confectionati intr-un mod special.

Ochelarii de soare medicinali, adica testati oftalmologic, impiedica pana la 99% din radiatiile UV-A si UV-B, prevenind un procent de 75% din lumina totala exterioara. Lentilele acestora trebuie sa fie perfect uniforme, neexistand nici cea mai mica diferenta de nuanta. Lentilele cenusii asigura o cat mai buna pastrare a culorilor naturale, spre deosebire de lentilele negre, care deformeaza culorile naturale.

Calculatorul si monitoarele luminoase

Oricat de calitative ar fi monitoarele, intensitatea luminoasa a acestora oboseste ochii. Monitoarele emit radiatii nocive pentru ochi. Oboseala ochilor nu vine de la radiatii, ci de la faptul ca muschii oculari raman in pozitie fixa atunci cand lucram si astfel ei se lenevesc, acelasi lucru se intampla si cu cei care citesc mult.

Dupa un timp indelungat in fata calculatorului, apare oboseala, senzatia de disconfort vizual, senzatie de nisip in ochi, dureri de cap persistente, lacrimare. Daca ai aceste simptome, poti recurge la lacrimi artificiale (recomandate de medic specialist), gimnastica oculara, pauza necesara si un control oftalmologic macar o data pe an.

Cu cat se petrec mai multe ore inaintea monitorului, cu atat este nevoie de o mai atenta ingrijire a ochilor. Astfel, undele monitorului pot afecta muschii ochilor, ducand la dificultati de focalizare; vedere dubla; migrene si dureri de cap; ochi uscati.

Cei ce stau zilnic inaintea monitoarelor trebuie sa faca pauze, la cel putin fiecare jumatate de ora. Pentru odihna muschilor oculari, se recomanda a se face urmatorul exercitiu: se inchid ochii si se acopera cu palmele, se asteapta cateva clipe, in intunericul facut de palme se deschid si se inchid ochii, de cateva ori, apoi se dau palmele la o parte, ochiul revenind la lumina. Stai in fata ferestrei si incearca sa privesti cat mai departe (peste 4 metri distanta) astfel ochii se relaxeaza si clipesc normal.

Machiajul

Cosmeticele dedicate ochilor nu afecteaza vederea, atat timp cat sunt folosite corect. Exista insa si persoane ai caror ochi sunt mai sensibili, acestia nesuportand nici un fel de machiaj. In orice caz, toate produsele folosite trebuiesc sa fie testate dermatologic. Cosmeticele pot favoriza infectiile, o parte dintre acestea ajutand la adunarea si dezvoltarea microbilor. Se recomanda o folosire cat mai rara a cosmeticelor, ochiul fiind mult mai odihnit prin simpla spalare si stergere.

Fumatul

Fumatul ridica multe riscuri in trupul omului, acestea implicand si vederea. Fiind tinuti foarte mult in fum, acesta ridicandu-se neincetat inspre ochi, vederea ajunge sa fie afectata semnificativ. Fumatorii sunt de doua ori mai predispusi sa-si pierda vederea la batranete, decat nefumatorii. Fumatul incetineste circulatia sangelui, iar o circulatie proasta afecteaza vascularizarea optima a ochilor.

Alimentatia

Alimentatia este cel mai important suport al sanatatii trupesti. Astfel, in ajutorul ochilor vin urmatoarele alimente: morcovii, rosiile si ardeii. Acestora li se aduaga si alimentele bogate in luteina si zeaxantina (oua, varza, spanac); fructele si legumele care contin beta caroten (morcovi, mango, piersici); fructele si legumele bogate in vitamina C (portocale, capsuni, rosii, ardei verzi); aimentele bogate in vitamina E (migdale, seminte de floarea-soarelui); alimentele care contin zinc (carne, ficat, lapte).

Prin alimentatie, sanatatea ochilor si acuitatea vizuala pot fi intretinute sau imbunatatite prin administrarea unui complex de vitamine A, E, C si zinc. Vitamina E ajuta la inhibarea dezvoltarii si avansarii cataractei.

Controlul oftalmologic periodic

Se recomanda ca, preventiv, fiecare om sa mearga la un control oftalmologic periodic. Astfel, o data pe an sau macar la doi ani, fiecare este dator sa isi controleze ochii, respectiv sa isi actualizeze dioptriile ochelarilor. Copiii trebui sa aiba si ei parte de un control in fiecare an.

Alte cateva sfaturi:

- lucreaza si citeste in lumina suficienta;
- odihneste-ti ochii la cel putin 30 de minute, atunci cand citesti, folosesti calculatorul, etc.
- nu privii direct la soare, asa cum ai fi tentat s-o faci in timpul eclipselor
- nu te sterge la ochi cu mana, incercand sa indepartezi un obiect strain, ci clipeste si spala-ti ochiul cu apa rece;
- incearca sa clatesti de cateva ori ochii dimineata cu apa calda iar apoi cu apa rece;
- repeta seara acest lucru, dar in ordine inversa: cu apa rece, apoi cu apa calda;
- priveste in mai multe directii, schimba centrul de interes de la un punct la altul in mod constant;
- se recomanda sa clipesti din 10 in 10 secunde, in mod regulat, astfel ochii se lubrifiaza si se curata.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

23 Iulie 2012

Vizualizari: 11298

Voteaza:

Sfaturi pentru sanatatea ochilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact