Tusea

Tusea Mareste imaginea.

Este un act reflex, destinat să împiedice pătrunderea corpilor străini în căile aeriene şi, pe de altă parte, să provoace expulzarea mucozităţilor şi secreţiilor acumulate în bronhii.

Tusea poate avea origini foarte diverse: bronho-pulmonare, otorino- laringologice, pleurale, cardiace sau digestive.

Există mai multe tipuri de tuse, clasificată după caracterul său, dintre care amintim două:

tusea uscată, cu timbru sec, neurmată de expectoraţie;

tusea convulsivă (tuşea ,,măgărească“): apare în accese paroxistice, care încep cu o inspiraţie profundă, după care survin sacade scurte şi rapide, până la golirea aerului din plămâni.

Pentru tusea cu diferite etiologii, farmacia naturii recomandă:

Coacăzele negre
Sirop din 250 g fructe la 1 litru apă, fierbându-se până scade la jumătate; sc strecoară, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou până la jumătate. Se ia câte o linguriţă la 2 ore.

Gutuile
Infuzie din o linguriţă la o cană, câte 2 căni pe zi.

Strugurii - cei stafidiţi au proprietăţi antitusive.

Stafidiţi, consumaţi câte 100-200 g minimum pe zi.

Cartofii
Inhalaţii cu aburi de cartofi fierţi.

Ceapa
Infuzie din 4-6 cepe la 1 litru de apă. îndulcită cu 100 g miere sau zahăr; se strecoară şi se beau 2 căni pe zi, din care una dimineaţa.

Napii
Decoct din 100 g napi tăiaţi în felii Ia 1 litru apă sau lapte.

Prazul
Sirop din decoct concentrat (200 g la 1 litru apă), amestecat cu miere în cantitate egală; se iau 4-5 linguri pe zi.

Ridichile negre
Sirop din ridichi tăiate felii, peste care se presară zahăr; după 24 de orc sc strânge siropul care s-a lăsat, administrându-se 3-4 linguriţe pe zi.

La o ridiche scobită se umple scobitura cu zahăr (sau miere) şi hrean; se coace, apoi se strânge sucul care se lasă, bându-se 3-4 linguriţe pe zi.

Ţelina con;
Decoct din cca 30 g la 1/2 litru; se beau 2-3 căni pe zi.
Suc, câte 100 g dimineaţa înainte de masă.

Pentru tuşea spastică şi convulsivă, pot fi utilizate:

Migdalele ling
Decoct din 50 g coajă de migdale la 1 litru de apă, cantitate care se bea în cursul zilei, de preferinţă îndulcit cu miere.

Piersicul - florile, prin proprietăţile lor antispastice, calmează tusea
Infuzie din 1-1, 1/2 lingură de flori la o cană de apă sau lapte; se iau 2-3 căni pe zi.

Salata verde - prin proprietăţile sale antispastice.
Decoct din 60-80 g la litru, cantitate care se bea în cursul unei zile.

Usturoiul
Decoct din 3-4 bulbili zdrobiţi, fierţi 15-20 minute în 1/5 1 apă sau lapte, cantitate care se bea în cursul unei zile.

Ovidiu Bojor

Fragment din cartea "Pledoarie pentru o viata sanatoasa", Editura Dharana

Cumpara cartea "Pledoarie pentru o viata sanatoasa"

 

Pe aceeaşi temă

07 August 2018

Vizualizari: 1945

Voteaza:

Tusea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE