
Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului este praznuita pe 15 august. Este ziua in care "Maica Vietii", cea care L- a nascut trupeste pe Fiul lui Dumnezeu, se muta din viata aceasta la cele vesnice. Cand Maica Domnului avea sa faca trecerea spre viata cea vesnica se afla in Ghetsimani. Acest lucru este marturisit de cantarile Bisericii: "Apostoli de la margini adunandu-va aicea, in satul Ghetsimani, ingropati trupul meu" (Luminanda din randuiala Utreniei sarbatorii). Este important sa precizam ca Maica Domnului s-a nascut dintr-o natura omeneasca afectata de pacat, deci muritoare. Asadar, Maica Domnului nu ocoleste moartea, insa nu ramane in ea din moment ce este Maica Vietii, Maica lui Hristos Cel care a biruit moartea.
Mentionam ca in ziua in care Maicii i s-a apropiat sfarsitul, Apostolii erau prezenti in diferite locuri pentru vestirea Evangheliei. Insa, in chip minunat ei vor fi prezenti in casa Maicii Domnului "Cu voia cea dumnezeieste stapanitoare, de pretutindeni purtatorii de Dumnezeu Apostoli au fost ridicati pe nori si adusi pe sus" (Stihira pe 8 glasuri de la Slava... Si acum... din randuiala Vecerniei mari). Impreuna cu Apostolii au fost prezenti si multi ingeri la ingroparea Maicii Domnului "Petrecut-au cetele celor fara de trup in Sion dumnezeiescul tau trup cel ce mergea la cer" (Cantarea intai, Peasna I, primul rand de canoane din randuiala Utreniei).
Potrivit Traditiei, la inmormantarea Maicii Domnului au fost prezenti toti apostolii, mai putin Toma. El soseste a treia zi la mormantul ei si insotit de ceilalti Apostoli, deschide mormantul si observa ca trupul acesteia nu mai era acolo.
Fiind unita pe deplin cu Fiul ei, trupul ei a fost ferit de straciune si a fost ridicat din mormant. Din acest motiv, Biserica vorbeste de "adormire fara de moarte". Preaferictul Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata acestei sarbatori ca "Adormirea Maicii Domnului este mutare la ceruri, mutare care nu este nici inviere si nici inaltare. Aceasta mutare a ei nu este numita inviere, pentru ca ea nu s-a aratat pe pamant cu trupul inviat ca sa fie vazuta de oameni cum S-a aratat Hristos. Nu se numeste nici inaltare, pentru ca nu s-a inaltat la ceruri cu propriile puteri, ci se numeste mutare. In icoana acestei sarbatori, Hristos este reprezentat purtand in brate sufletul Maicii Domnului sub forma unui copil „exprimand pretuirea și cinstirea pe care I-o acorda Fiul Maicii Sale din care S-a nascut".
Sfintii Parinti au randuit ca Adormirea Maicii Domnului sa fie sarbatorita pe 15 august, pentru ca in aceasta luna sunt prezente doua sarbatori care trimit la Judecata de Apoi: Schimbarea la Fata a Domnului din 6 august - Chipul Domnului de pe Tabor plin de lumina va fi prezent si in Ziua Judecatii si Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul din 29 august, Ioan - rugator pentru pacatele noastre impreuna cu Maica Domnului in vremea mortii si in ziua judecatii la sfarsitul veacurilor.
Maica Domnului este cinstita in cultul ortodox imediat dupa Sfanta Treime. Biserica, prin sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, ne descopera prin troparul inchinat acestei sarbatori, care este rolul Maicii Domnului si puterea ei in dobandirea mantuirii noastre: "Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te-ai la viata fiind Maica Vietii, si cu rugaciunile tale izbavesti din moarte sufletele noastre".
Adormirea Maicii Domnului ne descopera ca si noi vom sta cu trupul in mormant doar o vreme, pana la invierea de obste. Sa o rugam pe Maica Domnului sa ne fie sprijin in lucrarea noastra duhovniceasca.
Iulian Predescu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.