Intoarcerea apei Iordanului

Intoarcerea apei Iordanului

S-A INTORS APA IORDANULUI DE BOBOTEAZA! 19 ianuarie 2010!

Relatarea intamplarii (voia Domnului!) care ne-a dus in fata apei Iordanului, nu in ajun ci chiar in ziua de Boboteaza, in 2010, cand grupul condus de Pr Isaia a vazut clar minunea, in foto-reportajul de mai jos.

FOTOGRAFIILE finale si ultimele secvente din acest FILM arata clar intoarcerea apei Iordanului, dar nu cu toata albia, ci doar pe jumatate de curs (vedeti la minutele 1:57 – 2:00 ; jumatate de albie curge intr-un sens, cealalta jumatate in sens contrar !!!)

Pentru vizionarea filmului, click pe imaginea de mai jos:

 

17 ianuarie 2010, Egipt: furtuna in desertul Sinai, cer luminat de fulgere ca in joc de artificii. Grupul de pelerini romani participanti la programul „Boboteaza la Apa Iordanului” se indreapta spre granita, grabit sa ajunga in Israel pentru a participa a doua zi la procesiunea din ajunul Bobotezii de la Raul Iordan. Politia egipteana blocheaza drumul, se formeaza convoi de masini; noi facem presiuni, cerem sa fim lasati sa ajungem la granita pe raspunerea noastra ( mai aveam 2 ore de mers pana sa intram in Israel). Raspuns: pentru siguranta voastra, nu treceti; ordin de la guvernator. Telefoanele raman fara semnal in noapte, intelegem ca s-ar putea sa devenim sinistrati, fara apa potabila si mancare, in plin desert. Ploua torential, dormim in masina. Pe la 1.30 noaptea gasesc o retea telefonica activa si dau sms Maicii Teodora de la Biserica Romana din Ierusalim: “ nu ne mai asteptati cu cazarea si masa, rugati-va pentru noi; anuntati ambasada romana.”. Maica Teodora imi raspunde: “si la noi ploua cu furtuna”.

18 ianuarie, Egipt: dimineata aflam ca un microbus care trecuse inaintea noastra fusese luat de ape si este de negasit, iar un autocamion e rasturnat in drum. Nu e gluma, deci. Se pare ca in toata peninsula Sinai drumurile sunt inundate sau blocate de pietre aduse din munti de torenti; nici o alta cale terestra spre Israel nu este practicabila. Porturile sunt si ele inchise. Singura alterantiva este calea intoarsa spre Cairo.

Nu putem iesi din Egipt decat pe calea aerului. E ajunul Bobotezii, amarati ne gandim ca am ratat procesiunea de sfintire a apei de la Iordan, scopul principal al pelerinajului nostru. Am aflat apoi ca si acolo a plouat torential, a fost lume multa, distanta mare pana la malul apei impusa de armata israeliana si nu s-a stiut pana la urma daca apa Iordanului s-a intors sau nu.

Cairo: azi e marti, urmatorul zbor direct spre Tel Aviv este vineri. O minte luminata din grup spune: Amman! Noaptea la 11, zburam spre Amman, cu tot programul turistic organizat ad-hoc, prin telefon. Iesisem din cea mai puternica furtuna din desertul Sinai din ultimii 16 ani!

Si astfel, din aproape in aproape, Domnul ne-a indrumat pasii catre ceea ce aveam sa descoperim cu uluire: locul original al Botezului Domnului, in interiorul pamantului iordanian, la 600 m distanta de actuala albie (deviata) a Raului Iordan! Acelasi cu locul in care poporul lui Israel a trecut apa plecand de pe Muntele Nebo catre Pamantul Fagaduintei, locul in care Sf Prooroc Ilie s-a inaltat la Cer in carul de foc, locul in care a vietuit timp de 47 de ani, in adancul pustiei, Sf Maria Egipteanca!

19 ianuarie, Iordania; Boboteaza ( asa cum se sarbatoreste in Tara Sfanta). Ammanul este superb, curat, civilizat, hotelul foarte bun. Dimineata rece, dar insorita!
In drum spre granita cu Israelul, cerem partenerului iordanian sa accepte o scurta deviere de la traseu, pentru a vizita malul iordanian al raului, sa ne bucuram macar acum, cu intarziere, de vederea locului Botezului Domnului. Iordanianul se pune la dispozitia noastra (agreabil mod de a face turism!). In loc de a ajunge doar la apa sfintita a Iordanului pentru a o atinge, aflam ca vom vizita un intreg sit arheologic, in care accesul este permis doar cu ghid, in anumite conditii de securitate (fiind la granita cu statul Israel). Pe drum, multe indicatoare in limba engleza cu Locul Botezului. Desi 90% din populatie este musulmana, totusi ei considera o mare onoare faptul ca pe teritoriul tarii lor se afla al treilea loc important al crestinatatii, dupa locul Rastignirii si Invierii Domnului Iisus Hristos (Ierusalim) si locul Nasterii Sale (Bethleem).

Vedere generala a siteului arheologic Betabara ( Bethany Beyond the Jordan), cu dealul de pe care s-a inaltat la cer Sf Ilie ( palmierul), biserica de pe malul iordanian si, in departare, Israel – Jerihon; locul intrarii poporului ales in Tara Canaanului, locul Botezului Domnului.

Pana in anul 1994, cand s-a semnat tratatul de pace dintre Iordania si Israel, zona a fost militarizata. In 1997 au inceput lucrarile arheologice pentru descoperirea unor vestigii crestine, cautand localitatea “ Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan” ( Ioan 1,28; 3,26). Nu este vorba de Betania – localitatea Martei si Mariei ci de cealalta Betania, de pe malul opus al Iordanului, asa cum prevedea Noul Testament.

S-au descoperit astfel in areal 11 situri religioase foarte importante, printre care:

• Locul Botezului Domnului Iisus, ramas necunoscut in ultimii 1000 de ani. Actuala albie a Iordanului este modificata fata de albia initiala ( vizibila inca), iar pe cursul albiei secate se gaseste un loc in forma de cruce, marcat de scari de marmura, piloni si fundatii ale unor biserici din primele veacuri crestine, locul fiind extrem de cautat de catre pelerini intre secolele 5 si 12.

 

 Zona este mentionata ca atare in cateva marturii ale unor pelerini si calatori din primele veacuri. Astfel, Teodosie scrie (530 d. H.): “ la cinci mile nord de Marea Moarta, in locul in care Domnul a fost botezat, exista un simplu pilon si pe acesta a fost fixata o cruce de fier. Tot aici se gaseste Biserica Sf Ioan Botezatorul, care a fost construita de catre Imparatul Anastasius ( 451 – 518); aceasta biserica este foarte mare, fiind construita peste cateva sali inalte, pentru ca s-a tinut cont de revarsarea raului Iordan”. 40 de ani mai tarziu, Antonin martirul din Piacenza scria ( la anul 570): “ pe raul Iordan, acolo unde a fost botezat Iisus, in locul in care apa se intoarce… trepte de marmura coboara in apa.”. Un secol mai tarziu, Arculfus din Franta face observatii interesante ( 670 d.H.): “ la marginea raului se gaseste o micuta biserica patrata, construita, dupa cum se spune, pe locul in care au fost pastrate hainele Domnului la momentul Botezului Sau. Aceasta este ridicata pe 4 piloni de piatra, astfel incat sa fie inaccesibila, deasupra apei care se poate revarsa.” Prin urmare, exista acolo un imens bazin in forma de cruce pentru botez, in care pelerinii se cufundau pasind pe scari de marmura. In nord a fost descoperit ipsosul original, incrustat cu mii de cruci de catre cei botezati. Este de fapt singurul bazin in forma de cruce de pe Pamant care a utilizat apa Iordanului ca apa de botez. In prezent s-au descoperit vestigii a cinci biserici crestine si a unei imense sali de rugaciune ridicata inainte de secolul al 4-lea.

• Pestera in care a locuit Sf Ioan Botezatorul si in care acesta a fost vizitat de catre Domnul nostru Iisus Hristos.

• Dealul de pe care s-a inaltat la cer Sf Prooroc Ilie

• Izvorul Sf Ioan Botezatorul, cu apa dulce, izvorand dintr-un punct al Dealului Sf Ilie si folosit de asemenea si pentru botez.

• Locul in care a trait in pustiu Sf Maria Egipteanca, nu departe de locul Botezului

A fost singura zi insorita, frumoasa, calda, a acestei perioade, in contrast cu vijelia zilelor anterioare si cu ploaia si frigul celor care au urmat.

Iar la malul raului Iordan am mai avut o alta surpriza de proportii! Asa cum este filmata, de pe malul iordanian, apa ar fi trebuit sa curga in albie de la dreapta la stanga (spre Marea Moarta). Dar ceea ce am vazut arata astfel: pe langa malul iordanian apa curgea firesc, de la dreapta la stanga (spre aval) , iar pe langa malul israelian – pazit de soldati – pe jumatate de albie apa curgea in sens invers (de la stanga spre dreapta)!!! Practic, jumatate de apa avea un sens, cealalta jumatate sens contrar!

Parintele Isaia ne-a spus apoi ca Sfintia Sa a vazut in ani, de mai multe ori, de aproape, Apa Iordanului la Boboteaza. A vazut ca aceasta curgea cu toata albia intr-un sens, dar niciodata nu a stiut daca sensul este cel firesc sau nefiresc… Cu aceasta ocazie, in anul 2010, exact in ziua de Boboteaza (si nu in ajun, dar in locul in care in ajun apele au fost sfintite de Patriarhul Ierusalimului si a Intregii Palestine) Domnul ne-a aratat minunea in mod explicit: jumatate din albie a curs firesc, jumatate si-a intors cursul!

Dupa furtuna din ajun, prea mult soare astazi, ca sa nu observam cu totii clar: apa Iordanului s-a intors si in acest an, intreg grupul pelerinilor romani aflat acolo prin voia Domnului poate depune marturie!

Suntem pe malul iordanian si apa curge firesc, langa acest mal, de la dreapta (dinspre Galileea) la stanga (spre Marea Moarta). Dar langa malul israelian, pazit de soldati, se vede clar ca apa curge invers (de la stanga la dreapta, cu valuri arcuite in sensul de curgere!). Desi minunea se intampla exact in fata lor, israelienii nu vad nimic!
 

Jumatate de albie curge intr-un sens, jumatate in sens contrar. Pe mijloc, forfecata, apa parca stagneaza si isi pastreaza luciul. Ne-am uitat minute in sir la aceasta minune…

Maria Chirculescu, Miriam Turism

04 Ianuarie 2016

Vizualizari: 6646

Voteaza:

Intoarcerea apei Iordanului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact