Botezul lui Ioan, Botezul Domnului si botezul nostru

Botezul lui Ioan, Botezul Domnului si botezul nostru

Botezul Domnului este praznuit in fiecare an pe 6 ianuarie. Botezul Domnului este cunoscut in popor si sub denumirea de Boboteaza. Sarbatoarea Botezului Domnului este numita si Epifanie sau Teofanie, pentru ca Sfanta Treime s-a aratat la Botez. Din acest motiv si Botezul crestin se savarseste in numele Sfintei Treimi, adica in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

Mantuitorul vine din Galileea, din orasul Nazaret, in Iudeea, pe malul Iordanului, in locul in care boteza Sfantul Proroc Ioan. La Iordan, Ioan ii boteza pe cei care au raspuns chemarii sale la pocainta. Botezul lui Ioan era unul al pocaintei care il prefigura pe cel adus de Hristos: "Eu unul va botez cu apa spre pocainta, dar Cel ce vine dupa mine este mai puternic decat mine; Lui nu sunt vrednic sa-I duc incaltamintea; Acesta va va boteza cu Duh Sfant si cu foc" (Matei 3, 11).

Deci a venit Iisus sa Se boteze, desi nu Ii trebuia Botezul, ca Unul care era curat si fara de pacat. Si L-a cunoscut Ioan cu duhul si se smerea pe sine zicand: "Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine?" (Matei 3, 14). Insa Hristos-Domnul a zis catre Ioan: "Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa implinim toata dreptatea" (Matei 3, 15). Deci s-a botezat Iisus in Iordan. Si iesind Domnul din ape, I s-au deschis Lui cerurile, iar Duhul lui Dumnezeu S-a coborat peste El in chip de porumbel, iar din cer, glasul Tatalui s-a auzit zicand: "Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit" (Matei 3, 17). A venit Mantuitorul la ape, ca sa sfinteasca firea apelor; a venit sa Se boteze, ca sa ne pregateasca noua scaldatoarea Sfantului Botez.

Hristos S-a botezat in apele Iordanului, la varsta de 30 de ani. Hristos nu avea nevoie sa fie botezat de catre Ioan, pentru ca era fara de pacat. El Se boteaza pentru mantuirea oamenilor, pentru a descoperi fiecarui om ca are nevoie de curatire si de schimbare. Deci, prin Botezul Sau, Mantuitorul Iisus Hristos a pregatit botezul crestin. Botezul pocaintei este inceputul Botezului crestin, insa Botezul lui Ioan nu era botezul deplin, nu era savarsit in numele Sfintei Treimi si nici nu oferea harul iertarii pacatelor, ci doar pregatire pentru Botezul crestin.

Sfantul Grigorie Teologul spune ca "Domnul Iisus Hristos S-a botezat ca om, dar a desfiintat pacatele ca Dumnezeu". Iar Sfantul Ioan Damaschinul ne marturiseste: "Nu fiindca avea nevoie de curatie, ci ca sa evidentieze insemnatatea botezului ca sa implineasca Legea, ca sa descopere Taina Treimii, sa ne dea pilda de a ne boteza" (Sf. Ioan Damaschinul, Dogmatica).

Hristos accepta botezul pentru mantuirea noastra. Luand fire omeneasca intra in apa Iordanului pentru a sfinti natura si pentru a ne descoperi ca fiecare dintre noi trebuie sa se boteze in numele Sfintei Treimi. Prin Botezul Sau, Mantuitorului pregateste botezul crestin. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca ceea ce s-a intamplat cu pastele iudaic, se intampla si cu botezul. La Cina cea de Taina intalnim si pastele iudaic si pastele nostru; Hristos a pus capat celui dintai si i-a dat inceput celui de-al doilea. Si acum la raul Iordan a implinit botezul iudaic, dar in acelasi timp a deschis usile botezului Bisericii. "Inainte de a se pune inceput nou vietii, trebuie sa se puna capat celei vechi", spune Sfantul Vasile cel Mare. Daca Botezul lui Ioan reprezinta inceputul botezului, botezul lui Iisus reprezinta desavarsirea botezului. Hristos S-a botezat ca omul cel vechi al pacatului sa moara si sa se poata naste cel nou, dupa chipul Sau.

"Neprihanit si lipsit de orice pacat, si prin urmare si de pacatul lui Adam (Facere 3, 7-11), Hristos, noul Adam, S-a pogorat gol in acest "mormant lichid" (Irmos al primului imn al celui de-al doilea Canon al Utreniei de la sarbatoarea Bobotezei), ca semn al viitoarei pogorari in tenebrele mortii si al sederii Sale in mormant. Se cufunda acum in apa si, dupa cum vestisera prorocii, calca in picioare puterea Satanei, care se retrasese in strafundul apei (Psalmul 73,14): "Tu ai zdrobit capetele balaurilor din apa", apoi Se ridica din nou biruitor, vestind Invierea Sa cea de-a treia zi si inaltarea omenirii curatite de pacat. Cerurile, zavorate dupa caderea primului om, s-au deschis atunci deasupra Sa, iar glasul Tatalui a venit din inaltime, a dat marturie in fata tuturor: "Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit" (Matei 3, 17). Sfantul Duh a dat de asemenea marturie, aparand in chip de porumbel alb, ca semn al pacii si impacarii dintre Dumnezeu si om (Facere, cap. 8). Aratandu-L (...) ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut din Tatal (...), Mantuitorul pe care Il fagaduise Dumnezeu. Prin Botezul Sau in Iordan, Hristos vestea astfel ca avea sa slobozeasca omenirea din robia mortii si ca avea sa o duca la cunostinta Sfintei Treimi prin moartea si Invierea Sa. (Ieromonahul Macarie Simonopetritul, Sinaxarul - Vietile Sfintilor, volumul V, luna ianuarie).

"Cel ce Se imbraca cu lumina ca si cu o haina pentru noi a binevoit a Se face ca noi. Si Se imbraca astazi cu apa Iordanului, nu El avand trebuinta de aceasta spre curatire, ci lucrandu-ne noua in Iordan cea de a doua nastere. O, minune! Hristos, Dumnezeul si Mantuitorul sufletelor noastre, fara de foc topeste si zideste din nou fara de sfaramare si mantuieste pe cei ce se lumineaza intru Dansul" (alcatuirea lui Cosma Monahul de la slujba Litiei Bobotezei).

Preafericitul Parinte Patriarh marturisea intr-o predica inchinta acestui praznic: “Botezul ne daruieste, asa cum ne invata Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti, mai intai iertarea pacatului stramosesc al neascultarii protoparintilor Adam si Eva, din care pacat deriva toate celelalte pacate ale oamenilor. In plus, Botezul ne daruieste inceputul unei vieti noi, viata in Hristos sau in Duhul Sfant. Aceasta viata noua este inceput de viata vesnica. Viata vesnica nu este viata de dupa moarte, ci comuniunea oamenilor cu Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant si incepe odata cu Botezul...

Sfantul Vasile cel Mare spune ca nu primim prin Botez doar iertarea pacatelor, ci si harul infierii, devenind fii ai lui Dumnezeu dupa har prin Duhul Sfant. Mai primim inca ceva, si anume arvuna invierii. Aceasta inseamna invierea sufletului mai intai din moartea pricinuita de pacat si pregatire pentru invierea cea de obste la sfarsitul veacurilor. Deci, pe langa iertarea pacatelor, primim in Botez taina infierii sau harul infierii.

De aceea, cei botezati, prin credinta in Hristos si prin lucrarea Sfantului Duh in numele Preasfintei Treimi, sunt fii si fiice dupa har ai lui Dumnezeu pentru ca, atunci cand glasul Tatalui din cer a zis: «Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit», nu s-a referit numai la dumnezeirea Fiului, ci si la umanitatea pe care El a luat-o. Prin aceste cuvinte s-a referit si la natura omeneasca pe care a luat-o Iisus pentru a o ridica, a o sfinti si indumnezei. Dumnezeu a cuprins in iubirea Sa umanitatea lui Hristos si pe toti oamenii care vor crede in Hristos si vor primi Botezul in numele Sfintei Treimi. De aceea, Botezul este Sfanta Taina temelie a vietii duhovnicesti. Fara Botez nu se pot primi celelalte Sfinte Taine in Biserica".

Cu prilejul praznicului Botezului Domnului, atat in ajunul, cat si in ziua sarbatorii Botezului Domnului are loc Slujba Sfintirii mari a apei. Apa sfintita acum poate fi consumata de credinciosi pana in ziua odovaniei praznicului Botezului Domnului, respectiv ziua de 14 ianuarie, iar in restul anului recomandarea duhovnicului. Slujba Aghesmei Mari se oficiaza de regula in exteriorul locasurilor de rugaciune, pentru a se arata ca intreaga natura se sfinteste si primeste harul Sfantului Duh.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

04 Ianuarie 2025

Vizualizari: 827

Voteaza:

Botezul lui Ioan, Botezul Domnului si botezul nostru 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact