
In Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), dar si pe 6 ianuarie, cu ocazia praznicului Botezului Mantuitorului, in bisericile ortodoxe se savarseste slujba sfintirii celei mari a apei. Aceasta apa sfintita este numita Agheasma Mare si se pastreaza nestricata.
Termenul de "agheasma" provine de la cuvantul grecesc "agiasmós" care inseamna "sfintire".
Efectele Aghiasmei Mari le aflam chiar din randuiala slujbei de sfintire, cand preotul se roaga: "Si-i da ei harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe dansa izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare a puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca. Ca toti cei ce se vor stropi si vor gusta dintr-insa sa o aiba spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta...".
Agheasma Mare poate fi consumata in perioada 5-14 ianuarie, cat dureaza de fapt praznicul Botezului Domnului. Agheasma Mare se ia dimineata, pe nemancate, inaintea anafurei iar atunci cand credinciosul se impartaseste, dupa aceasta. Se poate lua Agheasma Mare si in situatii speciale, atunci cand duhovnicul ne recomanda acest lucru. Insa, trebuie sa retinem ca Agheasma Mare nu poate sa inlocuiasca Sfanta Euharistie ca impartasire si comuniune directa cu persoana lui Dumnezeu.
Intr-o predica a praznicului Botezului Domnului, Preafericitul Parinte Patriarh marturisea: "Amintim ca aceasta Agheasma Mare se numeste mare fiindca este savarsita la o zi mare, numai in aceasta zi a Botezului Domnului. Fie ca este savarsita in ajun pentru sfintirea caselor credinciosilor, fie in ziua Botezului Domnului, este doar o singura data pe an sfintita. Sfintirea este deosebita, pentru ca nu se invoca de trei ori doar pogorarea Duhului Sfant pentru sfintirea apei, ci de doua ori cate trei, adica in doua randuri. Aceasta procedura este numita teologic dubla epicleza, adica este invocata o data Sfanta Treime, pentru ca la Botezul Domnului S-a aratat la Iordan Sfanta Treime si, in al doilea rand, pentru ca si la Botezul nostru s-a invocat Sfanta Treime.
Aici trebuie sa mentionam faptul ca aceasta chemare a Duhului Sfant pentru sfintirea apei este atat pentru oameni, cat si pentru sfintirile care se fac cu aceasta Agheasma Mare, o mare binecuvantare pentru Biserica. Prin gustarea Aghesmei Mari si stropirea cu ea se obtin trei lucrari mari: prima este sfintitoare, a doua este vindecatoare si a treia este eliberatoare. Prin gustarea acestei ape sfintite astazi se sfintesc sufletul si trupul: se sfintesc casa, gospodaria si gradina; se sfintesc natura omului si natura inconjuratoare puse sub protectia si binecuvantarea Preasfintei Treimi. Aceasta Agheasma Mare este vindecatoare de boli sufletesti si trupesti si vindecatoare de patimi rele. Aceasta inseamna ca atunci cand oamenii au patimi grele si nu sunt dezlegati de catre duhovnic, nu li se daruieste impartasania, dar li se daruieste ca o mangaiere Agheasma Mare sfintita astazi. A treia lucrare este cea de eliberare. Agheasma Mare se da pentru alungarea duhurilor rele si pentru iesirea din situatii dificile. Cand se trece prin necazuri si incercari, se foloseste Agheasma Mare ca ajutor, intarire in credinta si spor in rugaciune. Toate aceste binefaceri ne arata ca Agheasma Mare ne intareste in credinta, in sanatate si ne aduce multa bucurie".
Iulian Predescu
-
Agheasma Mare
Publicat in : Botezul Domnului - Boboteaza -
Apa sfintita sau Agheasma
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.