
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul este cinstit pe 5 august. Sfantul Ioan Iacob s-a nascut in anul 1913, in localitatea Crainiceni, din Botosani. A primit la botez numele Ilie. La cativa ani de la nasterea sa, mama sa a trecut la cele vesnice, iar tatal sau a murit pe front, in timpul Primului Razboi Mondial. Timp de zece ani a fost crescut de bunica sa, pana in momentul trecerii ei la cele vesnice. Dupa moartea bunicii sale, a fost ingrijit de un frate de-al tatalui sau, care l-a dus la scoala gimnaziala si apoi la liceu. In anul 1933, tanarul Ilie a intrat in obstea Manastirii Neamt. Pe 8 aprilie 1936, este tuns in monahism si primeste numele Ioan. In acelasi an, pleaca in Tara Sfanta, unde se va nevoi pana la sfarsitul vietii sale, pe valea Iordanului, cat si in pustiul Hozeva.
Joi, 4 august 2022, un fragment din moastele Sfantului Ioan Iacob si un epitrahil pe care cuviosul l-a purtat in timpul vietii vor fi aduse spre inchinare credinciosilor la hramul paraclisului Catedralei Nationale.
Moastele au fost daruite de Patriarhul Teofil al Ierusalimului pentru Catedrala Nationala, in urma vizitei din anul 2018.
Mentionam ca unul din cele doua paraclise aflate la subsolul Catedralei Mantuirii Neamului va avea hramul "Sfantul Ioan Iacob". Aici vor fi asezate spre cinstire fragmentul din sfintele sale moaste si epitrahilul pe care sfantul l-a purtat. Iar in piciorul Sfintei Mese din altarul Catedralei Nationale este prezent alaturi de numele eroilor cunoscuti ai neamului romanesc, si Maxim, numele tatalui Sfantului Ioan Iacob, mort ca erou in Primul Razboi Mondial.
Sursa foto: basilica.ro
-
Sfantul Ioan Iacob de la Neamt
Publicat in : Cuviosul Ioan Iacob de la Neamt -
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, ocrotitorul romanilor din Tara Sfanta
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Dimitrie cel Nou si Sfantul Ioan Iacob de la Neamt, prieteni ai lui Hristos si aducatori de vindecare sufleteasca si trupeasca in vreme de boala
Publicat in : Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.