
Duminica, 01.09.2024, se va citi evanghelia vindecarii demonizatului din tinutul Gherghesenilor. Omul posedat de duhurile rele era complet dezumanizat. Umbla dezbracat si locuia singur in morminte. O multime de demoni era prezenta in el, incat atunci cand a fost intrebat care ii este numele, acesta a raspuns: legiune. Mentionam ca o legiune a armatei romane din acea vreme cuprindea nu mai putin de 6.000 de soldati.
Mantuitorul cand intalneste acest om, cumplit chinuit, porunceste demonilor sa iasa din fiinta lui si le ingaduie sa intre intr-o turma de porci. Evanghelia ne descopera ca dupa ce demonii au intrat in porci, turma s-a aruncat in mare si s-a inecat. Mantuitorul a indgaduit acest lucru, pentru a ne descoperi ca sufletul unui om este cu mult superior unei turme de porci.
Preafericitul Patriarh Daniel spunea intr-o predica inchinata acestei duminici ca: “Uneori, Dumnezeu, ca sa ne faca sa cautam mai mult castigul sufletesc al vietii spirituale, ingaduie sau permite unele pagube materiale. Nu stim de ce ni se intampla sa moara animalele, sa vina o furtuna care ne distruge casele sau inundatii care fac sa pierdem intr-o clipa o agoniseala sau o avere de o viata. Totusi, in aceasta pedagogie sau purtare de grija, Dumnezeu nu simte o placere in a ne pedepsi, ci foloseste mijloace mai aspre pentru a ne chema spre El, spre viata duhovniceasca, spre mantuire”.
Dupa aceasta minune, multimea din acel tinut in care era prezent si cel demonizat, in loc sa-I multumeasca lui Hristos pentru vindecarea demonizatului, Ii cere acestuia sa paraseasca tinutul lor din cauza tristetii adusa de pierderea porcilor. Acest lucru ne descopera ca si ei au parte de o stare de demonizare, caci orice om care Ii cere lui Dumnezeu sa plece ne descopera ca este stapanit de cel rau.
Astfel, Mantuitorul urca in corabie si se pregateste sa treaca pe celalalt mal al Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), in Galileea. Inainte ca Hristos sa paraseasca locul in care savarsise minunea, cel vindecat se apropie de El si ii cere sa-L urmeze. Insa, Hristos ii descopera celui vindecat care trebuie sa-I fie de acum incolo lucrarea sa: „Intoarce-te in casa ta si spune cat bine ti-a facut tie Dumnezeu“ (8, 39). Hristos, ramane tainic, prin acest om tamaduit si in tinutul Gherghesenilor. Si ii cere acestuia sa redea frumusetea semenilor din jurul sau, dupa cum Hristos i-a redat-o lui.
Demonizarea este o realitate. Insa trebuie sa stim ca diavolul lucreaza impotriva noastra pentru ca ii ingaduie Dumnezeu acest lucru. Nu din neputinta, ca si cand nu ar putea sa-l opreasca pe acesta din rau, ci pentru a ne intari pe noi in bine prin inlaturarea ispitelor. Trebuie sa retinem ca diavolul are asupra noastra doar atata putere cata ii oferim noi. Daca nu ne vom raspunde chemarii lui, nu vom fi afectati in niciun chip de lucrarea acestuia.
Mitropolitul Antonie Plamadeala marturisea ca aurul se verifica prin diferiti acizi. Acizii in sine sunt rai, dar ei verifica aurul, ei valideaza puritatea lui. Daca aurul e curat, acizii nu-l ating; daca insa nu e aur, acizii il oxideaza si se observa imediat ca nu e aur curat. Acelasi lucru se intampla si cu sufletul noastru: daca sufletul e curat, atunci diavolul nu-l atinge.
E important sa retinem ca atunci cand Hristos nu este dorit, El se retrage, lipsindu-l pe om de bucuria unirii cu El.
Iulian Predescu
-
Nebunia de origine demonica
Publicat in : Editoriale -
Duminica a patra din Postului Pastilor, despre scoaterea demonilor
Publicat in : Predici de duminica -
Vindecarea demonizatului din tinutul gherghesenilor
Publicat in : Duminica a 23-a dupa Rusalii -
Vindecarea celor doi demonizati din Gadara
Publicat in : Duminica a 5-a dupa Rusalii -
Invredniceste-ma Doamne sa Te iubesc!
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.