Situatia matrimoniala a femeii samarinence ca punct vulnerabil. Noi cum stam la acest capitol?

Situatia matrimoniala a femeii samarinence ca punct vulnerabil. Noi cum stam la acest capitol? Mareste imaginea.

Observăm în perioada pascală grija lui Dumnezeu pentru mântuirea omului în felul existenței sale particulare, ca bărbat sau ca femeie. Duminica Tomii e urmată de duminica mironosițelor, apoi duminica bărbatului paralizat de la Vitezda e urmată de cea în care personaj central e femeia samarineancă. Toma și mironosițele sunt din cercul celor apropiați Domnului, din cercul său misionar, putem spune, dar bolnavul vindecat și femeia samarineancă luminată și mântuită de Hristos sunt oameni al căror drum s-a intersectat în mod minunat cu Domnul Hristos. Aceștia reprezintă pe toți oamenii pentru care a înviat Domnul, restaurându-i fizic și spiritual.

În duminica a patra după Paști vedem la lucru pe Dumnezeu pentru recuperarea frumuseții și purității feminine, acea frumusețe pe care a dorit-o Dumnezeu de la început. Dar nu numai pe femeie vrea Domnul să o mântuiască, ci odată cu ea și pe bărbații cu care a conlocuit, ba și pe mai multe suflete, căci ea se face vestitoarea a lui Hristos ca Mesia în toată cetatea.

Du-te și cheamă pe bărbatul tău!

Mulți tineri aleg drept modele de viață vedetele promovate de mass-media. Acestea însă, în majoritatea lor, nu pun preț mare pe viața de familie și pe căsătorie și preferă mai mult concubinajul, căsătoria de probă. Ei spun: ce înseamnă să mă căsătoresc? Să am o hârtie în plus pe lângă celelalte acte?! Ce-mi trebuie mie acte oficiale și ritualuri bisericești? Femeia samarineancă nu pune nici ea accent pe rânduiala lui Dumnezeu în ce privește căsătoria proprie și trăia ca atare, iar Mântuitorul vrea să-i descopere că situația matrimonială e punctul ei slab. N-am bărbat! răspunde ea la întrebarea descoperitoare de păcat a Domnului. Atotcunoscătorul vine însă cu precizări: cinci bărbați ai avut (Ioan 4, 16-19). Apreciem totuși, în răspunsul femeii sinceritatea ei, numai că e prea puțin, pentru că cel ce crede în Dumnezeu îi ascultă și poruncile.

Cei cinci bărbați și simțurile omului

Cei cinci bărbați pot desemna în acest caz cele cinci simțuri ale omului, simțuri care dacă nu sunt purificate ne provoacă multe încurcături în viața spirituală. Simțurile sunt cele cinci moduri prin care luăm contact cu realitatea: văzul, auzul, mirosul, gustul, pipăitul. Când Domnul îi spune cinci bărbați ai avut și cel de acum, nici acesta nu-ți este bărbat, vrea să spună:
ai avut văzul, și degeaba, ai avut auzul, dar degeaba, ai avut gust, dar degeaba.... iar cel de-al șaselea simț, simțul credinței, îți este și acesta periclitat, căci nu îl ai deplin.

Dacă batjocorim cele cinci simțuri suntem fără soț(fără Însoțitor, fără Stăpân), adică fără Hristos-Mirele pe care sufletul îl caută și se pregătește să-L întâmpine-Iată mirele vine în miezul nopții.... Faptul că Mântuitorul o pune să se confrunte cu realitatea păcătoasă din viața ei, zicându-i: cheamă pe bărbatul tău, arată că Domnul Hristos stând în proximitatea păcătoșilor nu vrea să îi lase păcătuind în continuare, ci dorește să zică mereu: de acum să nu mai păcătuiești. Pentru Hristos căsătoria e sfântă, familia este o taină. Femeia simte că Hristos s-a amestecat în viața ei privată, astfel că vrea să schimbe subiectul, căutând să evite o discuție în sens matrimonial. Domnul însă nu vrea s-o lase pradă acestei capcane, așa că merge până la capăt în problema matrimonială a samarinencii.

Domnul nu e împăcat nici în ziua de astăzi cu situația matrimonială a multora. Amânarea cu ani și ani a zilei de cununie nu poate fi decât în dezavantajul bărbatului și femeii care doresc să trăiască într-o familie. Această întârziere a încheierii căsătoriei aduce cu sine și amânarea nașterii copiilor, împingând în mod forțat chemarea lor pe lume la vârsta la care din punct de vedere biologic nunta s-a consumat cu mulți, mulți ani în urmă. Să luăm aminte la perspectiva Domnului nostru în ce privește situația matrimonială a oamenilor. Să verificăm dacă aceasta este în acord cu porunca: Să nu fii desfrânat și dacă avem această problemă să-i dăm grabnic rezolvare, spre bucuria Domnului și spre mai binele nostru.

Pr. Dr. George Cosmin Piț

Despre autor

George Cosmin Pit George Cosmin Pit

Colaborator
12 articole postate
Publica din 16 Martie 2017

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2017

Vizualizari: 1004

Voteaza:

Situatia matrimoniala a femeii samarinence ca punct vulnerabil. Noi cum stam la acest capitol? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE