
Evanghelia Duminicii a II-a dupa Rusalii - a Sfintilor Romani
18. Pe cand umbla pe langa Marea Galileii, a vazut pe doi frati, pe Simon, ce se numeste Petru, si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari.
19. Si le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni.
20.
21. Si de acolo, mergand mai departe, a vazut alti doi frati, pe Iacov al lui Zevedeu si pe Ioan fratele lui, in corabie cu Zevedeu, tatal lor, dregandu-si mrejele si i-a chemat.
22. Iar ei indata, lasand corabia si pe tatal lor, au mers dupa El.
23. Si a strabatut Iisus toata Galileea, invatand in sinagogile lor si propovaduind Evanghelia imparatiei si tamaduind toata boala si toata neputinta in popor. Matei 4, 18-23
Pericopa evanghelica randuita pentru lectura in aceasta duminica ilustreaza chemarea la apostolat a ucenicilor Mantuitorului Iisus Hristos. Aceasta duminica, ce urmeaza Duminicii Tuturor Sfintilor, are un plus de semnificatie pentru noi, romanii, ea fiind si ziua de serbare a tuturor Sfintilor Romani.
Toti oamenii sunt chemati sa devina sfinti, dar devin sfinti numai cei care raspund chemarii Mantuitorului Hristos si cultiva comuniunea lor de iubire cu Dumnezeu, Cel Unul Sfant, si cu semenii lor.
In Ortodoxie, Duminica Tuturor Sfintilor, urmata de Duminica Sfintilor Romani, este plasata in calendar indata dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh (Rusaliile). Astfel, se arata ca scopul trimiterii Duhului Sfant in lume este ca oamenii sa devina sfinti, iar rostul Bisericii lui Hristos, constituita in Duhul Sfant, este sfintirea oamenilor.
Duminica Sfintilor Romani este sarbatorita la o saptamana dupa Duminica Tuturor Sfintilor si arata faptul ca, de la crestinarea neamului romanesc si pana astazi, sfintenia este cel mai de pret rod al lucrarii Sfantului Duh in Biserica Ortodoxa Romana.
Sfintii sunt prietenii cei mai intimi ai lui Dumnezeu
Sfanta Scriptura ne spune ca „minunat este Dumnezeu intru sfintii Lui“ (Psalm 67, 36). Aceasta inseamna in primul rand ca Dumnezeu - unicul izvor al sfinteniei - impartaseste sfintenia Sa oamenilor pe masura ce acestia Il cauta pe Dumnezeu. De aceea, Sfantul Apostol Pavel indeamna, zicand: „Cautati pacea cu toti si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul“ (Evrei 12, 14).
Biserica lui Hristos Cel rastignit si inviat, intemeiata de El prin Pogorarea Sfantului Duh in ziua Cincizecimii, este deodata experienta cautarii sfinteniei si a primirii sfinteniei de catre oameni. Drept urmare, comuniunea sfintilor din toate veacurile si din toate locurile este in imparatia cerurilor „dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant“ (Cf. Romani 14, 17). Sfintii sunt prietenii cei mai intimi ai lui Dumnezeu si cei mai buni dintre oameni. Sfantul este purtatorul dragostei lui Hristos pentru lume si salasul locuirii Sfantului Duh, Care cu suspine negraite doreste ca orice om sa creasca duhovniceste spre asemanarea cu Dumnezeu (Cf. Romani 8, 27-30).
Biserica cinsteste pe sfinti intrucat recunoaste in ei prezenta lui Hristos si lucrarea Sfantului Duh. Cinstirea sfintilor nu este, asadar, o stirbire a cinstirii lui Dumnezeu ci, dimpotriva, este o preamarire a iubirii Sale pentru oameni si a lucrarii Lui de inaltare a omului spre frumusetea si viata vesnica a lui Dumnezeu. Domnul nu este minunat intr-o singuratate si intr-o izolare vesnica, ci este minunat intru sfintii care se impartasesc si se bucura de iubirea lui Dumnezeu si de slava Sa. De aceea, Biserica dreptmaritoare marturiseste si cinsteste credinta si vietuirea sfintilor. Intrucat omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu Cel vesnic sfant, sfintenia este viata adevarata a omului sau implinirea umanului. In acest inteles, Evanghelia ne indeamna: „Fiti desavarsiti precum Tatal vostru Cel din ceruri desavarsit este“ (Matei 5, 48).
Biserica proclama sfintenia acolo unde Dumnezeu a binevoit s-o arate Cartea Apocalipsei ne spune ca neamurile isi vor aduce slava lor in imparatia lui Dumnezeu (Cf. Apocalipsa 21, 16). Sfintii fiecarui neam reprezinta mai ales frumusetea cea nepieritoare a slavei fiecarui neam in fata lui Dumnezeu.
Pentru a sublinia faptul ca Duhul Sfant a lucrat in chip minunat, de-a lungul veacurilor, si pe pamantul tarii noastre sau in poporul nostru, de la crestinarea sa si pana astazi, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la 20 iunie 1992, a hotarat ca Duminica a II-a dupa Rusalii sa fie numita Duminica Sfintilor Romani, urmand Duminicii Tuturor Sfintilor.
Sfintii pe care i-a canonizat Biserica noastra au fost mai intai cinstiti de poporul credincios, iar Biserica, de fapt, confirma recunoasterea sfinteniei, care vine din lucrarea Sfantului Duh in oameni. Biserica constata si proclama sfintenia acolo unde Dumnezeu a binevoit s-o arate.
Duminica aceasta a Sfintilor Romani este, prin urmare, prilej deosebit de a multumi cu dragoste lui Hristos pentru darurile revarsate asupra acestui neam si de a pomeni cu recunostinta si veneratie pe toti sfintii romani, cunoscuti si necunoscuti, care au facut roditoare aceste daruri.
Cu adevarat, darurile cele mai de pret ale rodirii intru fidelitate fata de Hristos si unitate de credinta sunt sfintii, cunoscuti si necunoscuti, pentru ca, in vietile sfintilor, rodirile din istorie se invesnicesc in slava nepieritoare, viata crestina fiind „ascunsa cu Hristos in Dumnezeu. Iar cand Hristos, Care este viata voastra, Se va arata, atunci si voi, impreuna cu El, va veti arata intru slava“ (Coloseni 3, 3-4).
Sfintii romani sunt deodata daruri ale imparatiei cerurilor pentru acest pamant crestinat si daruri ale acestui pamant pentru imparatia cerurilor. Simpli cuviosi monahi si preoti de mir sau mari ierarhi, ctitori de cultura crestina, domnitori vestiti, aparatori ai credintei crestine ori simpli soldati martiri si smeriti tarani truditori, toti au purtat in fiinta lor aceeasi dorinta si aceeasi comoara: iubirea de Dumnezeu si de oameni. „Hristos sa Se salasluiasca prin credinta in inimile voastre, inradacinati si intemeiati fiind in iubire“ (Efeseni 3, 17).
Izvor de inspiratie si innoire pentru viata Bisericii
Cunoscuti sau necunoscuti oamenilor, din vremuri stravechi sau contemporani noua, numarul total al sfintilor din fiecare neam si din fiecare vreme il stie numai Dumnezeu.
Priviti impreuna, toti acesti minunati sfinti ai pamantului romanesc si ai Bisericii universale ne arata taina Evangheliei lui Hristos care a rodit, intr-un popor credincios, aceste raze si chipuri de lumina, sfintind timpul si formand legaturi intre generatii, pentru ca in ei „Iisus Hristos, ieri si azi si in veci, este acelasi“ (Evrei 13, 8).
Aducem lauda lui Hristos, Cel ce pururea lucreaza prin sfintii Sai, atat in timpul vietii lor pe pamant, cat si in viata lor din ceruri. De aceea, n-a gresit cel ce a spus: „Cu adevarat vii intre oameni sunt numai sfintii!“. In ei este, asadar, prezent si lucrator Duhul Sfant, Domnul de-viata-facatorul, spre slava Preasfintei Treimi si mantuirea oamenilor!
▲ Sfintii romani canonizati de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
IANUARIE
10. †) Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti
13. Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic
25. † Sfantul Bretanion, Episcopul Tomisului
FEBRUARIE
28. † Cuviosii Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea (in anii bisecti sunt serbati pe 29 februarie)
MARTIE
26. Sfintii Mucenici Montanus, preotul, si sotia sa, Maxima
APRILIE
6. Sfantul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium
11. †) Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica
12. †) Sfantul Mucenic Sava de la Buzau
14. † Sfantul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului
20. †) Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului
24. †) Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest si Sava, Mitropolitii Transilvaniei; Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures; Sfintii Muceniti Pasicrat si Valentin din Durostorum
25. †) Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului
26. Sfintii Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu si Tasie
28. Sfintii Mucenici: Maxim, Dada si Cvintilian din Ozovia
MAI
12. † Sfantul Mucenic Ioan Valahul
27. Sfantul Mucenic Iuliu Veteranul
IUNIE
2. †) Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
4. †) Sfintii Mucenici: Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel
8. Sfintii Marturisitori Nicandru si Marcian
15. Sfantul Mucenic Isihie
22. †) Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii Romanesti
24. †) Sfantul Niceta de Remesiana; Aducerea moastelor Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
30. †) Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet
IULIE
1. †) Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti
2. †) Sfantul Voievod Stefan cel Mare
8. Sfintii Mucenici Epictet si Astion
18. †) Sfantul Mucenic Emilian de la Durostor
21. † Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia
AUGUST
5. †) Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt
7. †) Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla
11. †) Sfantul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului
16. †) Sfintii Martiri Brancoveni, Constantin Voda cu cei patru fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache; Sfantul Cuvios Iosif de la Varatec
21. Sfintii Mucenici: Donat, diaconul; Romul, preotul; Silvan, diaconul, si Vetust
23. †) Sfantul Mucenic Lup
30. †) Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei; † Sfantul Cuvios Ioan de la Rasca si Secu
SEPTEMBRIE
1. † Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul
7. † Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati
9. † Sfantul Cuvios Onufrie de la Vorona si Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau
13. † Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop
15. †) Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos
22. † Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi
26. † Sfantul Voievod Neagoe Basarab
27. †) Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul
OCTOMBRIE
1. † Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani
14. †) Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi
21. †) Sfintii Cuviosi Marturisitori: Visarion, Sofronie si Sfantul Mucenic Oprea; Sfintii Preoti Marturisitori Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel
27. †) Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, ale carui moaste sunt la Patriarhia Romana
28. † Sfantul Ierarh Iachint, Mitropolitul Tarii Romanesti
NOIEMBRIE
9. Sfantii Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat;
12. †) Sfintii Martiri si Marturisitori nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu
15. †) Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt
20. †) Sfantul Grigorie Decapolitul; Sfantul Mucenic Dasie
23. †) Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul-Valcea
DECEMBRIE
3. †) Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica
7. †) Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges
13. †) Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei
18. †) Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul
22. †) Sfantul Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului
26. †) Sfantul Cuvios Nicodim de la Tismana
31. Sfantul Mucenic Hermes.
† Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Sursa: ziarullumina.ro.
-
Sfintii Romani
Publicat in : Duminica Sfintilor Romani
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.