Manastirea Duminica Sfintilor Romani

Manastirea Duminica Sfintilor Romani Mareste imaginea.


Manastirea "Duminica Sfintilor Romani"

La marginea de sud-est a Capitalei, pe Soseaua Oltenitei nr. 255, in imediata vecinatatea a comunei Popesti-Leordeni, pe un teren ce apartine Arhiepiscopiei Bucurestilor, se ridica semeata o biserica monumentala, cu hramul "Duminica Sfintilor Romani", izvorata din evlavia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, fata de toti sfintii cei din veac ai Ortodoxiei Romanesti si ca prinos de multumire si recunostinta fata de vrednicii sai inaintasi in Scaunul Patriarhal.

Zamislita in gandul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist inca din anii 1954-1955, cand era episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, biserica s-a construit intre anii 2003-2006, pe vatra unde, inca din anii 1987-1989, la vremuri de grea cumpana si prigonire a credintei, s-a ridicat, prin purtarea de grija a Prea Fericiri Sale un nou asezamant al Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane. Acest asezamant avea sa fie, intru toate, continuator al lucrarii de mult folos bisericesc initiata de vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina in cadrul ansamblului "Schitul Maicilor" din Bucuresti, disparut in anul 1982, in urma dezlantuirii furiei demolatoare a regimului totalitar de atunci.

             Manastirea Duminica Sfintilor Romani

Sfantul locas a fost conceput, prin arhitectura, pictura si sculptura interioara si exterioara, in stilul si frumusetea bisericilor brancovenesti. Planul cruciform al bisericii, cu parter si demisol, se compune din pronaos, naos, cu doua abside laterale, poligonale in exterior si arcuite la interior, si incaperea semicirculara a altarului, avand in partea de nord proscomidiarul. La demisol este amenajat un paraclis, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Corpul bisericii are o lungime totala de 31,5 m si o latime de 8,65 m. inaltimea de 31,5 m la turla principala, confera edificiului multa zveltete. TurlaPantocrator, mai ampla si mai inalta, monumentalizeaza naosul, iar turla mica, mai scunda, se situeazdeasupra pronaosului. Acoperisul turlei mari a fost confectionat la sol si ridicat cu o macara. Turla mica, realizata de asemenea la sol, a fost si aceasta ridicata cu o macara, succesiv, intai corpul si apoi acoperisul. Ferestrele bisericii, inguste si alungite, cu ancadramente sculptate in piatra, sunt prevazute cu vitralii, iar invelitoarea este din tabla de cupru. Edificiul este impodobit cu elemente cioplite artistic in piatra (capiteluri, coloane, ancadramente si 3 braie), dupa modelul celor brancovenesti, unele recuperate de la bisericile demolate din Bucuresti si refolosite la dorinta Parintelui Patriarh Teoctist.

              Manastirea Duminica Sfintilor Romani

Intrarea se face printr-un pridvor deschis, asezat pe latura de sud a bisericii, lat de 8, 40 m si lung de 5,50 m, marginit de opt coloane cu baze si capiteluri cioplite artistic in piatra. La nivelul pridvorului se ajunge urcand noua trepte placate cu piatra. In dreapta si stanga usii de intrare strajuiesc chipurile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, in mozaic. Deasupra usii este inscris textul pisaniei. Pe frontarul pridvorului este reprezentata, in mozaic, stema Patriarhiei Romane iar mai sus, la dimensiunile fatadei, icoana hramului bisericii, in mozaic, cu inscriptia "Duminica Sfintilor Romani". Cele doua registre inegale ale fatadelor, despartite de un brau median din piatra, sunt prevazute cu o succesiune de ocnite. In registrul superior, in aceste ocnite, sunt reprezentate in mozaic icoanele unor sfinti romani. Pe peretele de vest, in registrul de jos, in trei ocnite succesive sunt reprezentati in mozaic patriarhii Miron Cristea, Justinian Marina si Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist. Deasupra, in mozaic, este infatisata icoana "Duminicii Sfintilor Romani" potrivit cuvintelor Mantuitorului Iisus Hristos: "Eu sunt vita, voi sunteti mladitele" (Ioan 15, 5), cu chipuri de sfinti romani in medalion. Deasupra se deschide un foisor, marginit de patru coloane de piatra, unde sunt montate trei clopote, din care doua turnate la Viena, in Austria, potrivit inscriptiei de pe ele.

              Manastirea Duminica Sfintilor Romani

Interiorul bisericii este zugravit in tehnica fresca. Pardoselile sunt din marmura. Pe peretele de vest al pronaosului, deasupra usii ce duce in cafas, este zugravita inscriptia: "Intru slava implinirii a 80 de ani de Patriarhat, intru slava si pomenirea sfintilor romani si pentru cinstirea inaintasilor sai, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a savarsit lucrarea ctitoriceasca de zidire si infrumusetare a acestei sfinte biserici din contributia sa si a bunului credincios Alexandru Constantin din Bucuresti cu ajutorul preotilor si dreptcredinciosilor crestini. Binecuvinteaza, Doamne, pe cei ce iubesc podoaba casei Tale!", In partea opusa, pe peretele de nord al pronaosului, este zugravit ctitorul, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, invesmantat in odajdii arhieresti. Astfel zidita sl impodobita, biserica a fost randuita a fi locas al rugaciunilor neincetate ale monahilor manastirii "Duminica Sfintilor Romani", intemeiata odata cu tarnosirea bisericii, si inzestrata, pentru inceput, cu un prim corp de chilii, pe latura de sud a incintei, construite in lunile iulie-octombrie a anului 2006.

                   Manastirea Duminica Sfintilor Romani

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, prin a carui staruinta s-a ridicat asezamantul, a trait pas cu pas grijile si bucuria acestei ctitorii, vizitand saptamanal santierul si observand fiecare detaliu, incurajandu-i si indrumandu-i pe toti cei implicati in zidirea bisericii si chiliilor: arhitecti, ingineri, constructori, coordonati de catre Parintele Consilier Eparhial Nicolae Cringasu care s-a ingrijit ziua si noaptea de asigurarea resurselor materiale si financiare necesare constructiei, in regie proprie a bisericii.Prin inaltarea bisericii inchinata sfintilor romani si prin intemeierea Manastirii, pentru ai carei vietuitori s-au construit alaturi chilii, harul Duhului Sfant a facut ca vatra Manastirii "Schitul Maicilor" sa fie stramutata pe acest loc, unde s-a construit incapatoarea cladire a Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, ale carei planuri le-a intocmit vrednicul de pomenire Patriarhul Iustin Moisescu, si care, cum s-a aratat, a fost inaltata de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist intre anii 1987-1989 si inzestrata cu toate cele necesare lucrarii obiectelor bisericesti destinate sfintelor slujbe: iconostase, icoane, ferecaturi de evanghelii, policandre, clopote, sfesnice si sfinte vase liturgice de toate felurile. S-a tamaduit, astfel, in parte si cu multe eforturi, rana demolarii atelierelor din incinta ansamblului "Schitul Maicilor", a carei frumusete dainuie nesters in sufletele slujitorilor si credinciosilor bucuresteni.

Slujba de tarnosire a Sfantului Altar, sfintirea bisericii si a corpului de chilii s-a savarsit in ziua de duminica, 29 octombrie 2006, de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, in al douazecilea an de slujire patriarhala a Prea Fericirii Sale, impreuna cu un marit sobor de arhierei, preoti si diaconi, in mijlocul unei multimi de credinciosi.

Binecuvantat fie Domnul Dumnezeul nostru si inchinat si preamarit intru sfintii sai, in vecii vecilor!

Mai multe imagini - Manastirea Duminica Sfintilor Romani

Pe aceeaşi temă

16 Iunie 2017

Vizualizari: 37746

Voteaza:

Manastirea Duminica Sfintilor Romani 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Carmen FUNIERUPostat la 2011-06-25 19:59

    Sfânta Liturghie se face zilnic, la această mânăstire?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE