Sfantul Apostol Andrei este praznuit pe 30 noiembrie. Biserica Ortodoxa a decis in anul 1995 ca aceasta zi de sarbatoare inchinata Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul ortodox cu cruce rosie. Atat de iubit este de romani, incat, incepand cu anul 1997 a fost proclamat Ocrotitor al romanilor, iar din 2012, ziua de 30 noiembrie a devenit zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Sfantul Andrei mai este cunoscut si sub numele de Apostolul Romanilor, datorita propovaduirii Evangheliei in tara noastra - Scitia Mica - teritoriul Dobrogei de azi. El a predicat Evanghelia mai intai la Ierusalim, apoi in Iudeea, in Galileea, in Samaria, in Asia Mica (Turcia de azi), in Scitia Mica (Dobrogea de azi), in Scitia Mare (teritoriul Ucrainei de azi) si apoi in Grecia si a murit martir in orasul Patras. Sunt multe marturiile despre prezenta Sfantului Andrei la noi. Primul roman care a vorbit despre lucrarea sa misionara la noi a fost Sfantul Mitropolit Dosoftei in lucrarea "Viata si petrecerea sfintilor".
Este un mare dar pe care Dumnezeu l-a randuit pentru noi, ca Sfantul Andrei sa fie parintele crestinismului romanesc, incepatorul increstinarii poporului nostru. Prezenta sa in tinuturile noastre ne descopera ca suntem un popor cu o credinta de origine apostolica. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, vorbind intr-o predica despre legatura dintre ziua de cinstire inchinata Sfantului Andrei si ziua de 1 decembrie - Ziua Nationala, marturisea: "Daca pe 30 noiembrie, noi, romanii, sarbatorim practic unitatea noastra spirituala, deoarece, asa cum stim cu totii, intr-o parte din teritoriul de astazi al Romaniei, mai precis in zona Dobrogei, a predicat Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat, fratele Sfantului Apostol Petru, si astfel crestinismul romanesc este de origine apostolica. A doua zi, pe 1 decembrie, sarbatorim unitatea noastra nationala intr-un singur stat national unitar".
Sfantul Apostol Andrei a fost cel dintai care l-a intalnit pe Hristos si prima persoana chemata de Mantuitorul la Apostolat. Din acest motiv, in cartile de cult este numit cel Intai Chemat. Sfantul Andrei a fost fratele lui Petru si ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20).
In Sfanta Scriptura numele sau este pomenit de doua ori, in Evanghelia Sfantului Ioan. Prima data cu ocazia inmultirii celor cinci paini si doi pesti, cand aduce in fata Mantuitorului pe copilul care avea cu sine cele cinci paini si doi pesti si a doua oara la momentul Intrarii Domnului in Ierusalim, cand impreuna cu Filip intermediaza o intalnire cu Mantuitorul unor greci veniti sa sarbatoreasca Pastile iudaic.
Evanghelia care se citeste la sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei:
"In vremea aceea statea Ioan si doi dintre ucenicii lui si privind pe Iisus, care trecea, a zis: iata Mielul lui Dumnezeu. Cei doi ucenici l-au auzit graind acestea si au mers dupa Iisus. Iar Iisus, intorcandu-Se si vazandu-i mergand dupa El, i-a intrebat: ce cautati? Iar ei I-au raspuns: Rabi (ce se talcuieste: Invatatorule), unde locuiesti? El le-a zis: Veniti si veti vedea. Deci au mers si au vazut unde locuia si au ramas la El in ziua aceea. Era ca la al zecelea ceas si Andrei, fratele lui Simon Petru, era unul dintre cei doi care auzisera pe Ioan si venisera dupa Iisus. Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau si i-a spus: am gasit pe Mesia (care se talcuieste: Hristos). Si l-a adus la Iisus, care, privind la el, i-a zis: tu esti Simon, fiul lui Iona. Tu te vei numi Chifa (care se talcuieste: Petru). Iar a doua zi a vrut Iisus sa mearga in Galileea si a gasit pe Filip si i-a zis: vino dupa Mine. Si Filip era din Betsaida, din orasul lui Andrei si al lui Petru. Filip a gasit pe Natanael si i-a zis: am aflat pe Acela despre care a scris Moise in lege si au scris proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Iar Natanael i-a zis: din Nazaret poate sa fie ceva bun? Si Filip i-a zis: vino si vezi. Iisus a vazut pe Natanael venind catre Dansul si a zis despre el: iata, cu adevarat israelitean in care nu este viclesug. Natanael L-a intrebat: de unde ma cunosti? Iar Iisus, raspunzand, i-a zis: mai inainte ca Filip sa te cheme, te-am vazut cand erai sub smochin. Raspuns-a Natanael si I-a zis: Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu esti imparatul lui Israel. Raspuns-a Iisus si i-a zis: pentru ca ti-am spus ca te-am vazut sub smochin, tu crezi? Mai mari decat acestea vei vedea. Apoi i-a zis: adevarat, adevarat va spun voua, de acum veti vedea cerul deschizandu-se si pe ingerii lui Dumnezeu suindu-se si pogorandu-se peste Fiul Omului". (Ioan 1, 35-51)
Iulian Predescu
-
Biserica Sfantul Apostol Andrei - Patras
Publicat in : Biserica in lume
-
Predica la Sfantul Apostol Andrei
Publicat in : Predici la sarbatori
-
Sfantul Apostol Andrei - Predica Parintelui Cleopa
Publicat in : Sfantul Apostol Andrei
-
Sfantul Apostol Andrei; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.