Sfantul Apostol Filip

Sfantul Apostol Filip Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Filip, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 14 noiembrie, sfant ce nu trebuie confundat cu Sfantul diacon Filip, praznuit in ziua de 11 octombrie, este unul dintre cei doisprezece ucenici ai Mantuitorului.

In urma ultimelor cercetari s-a ajuns la concluzia ca Sfantul Apostol Filip poate fi asezat langa Sfantul Apostol Andrei, ca misionar al pamantului romanesc, drept pentru care, pentru noi, ziua de praznuire a Sfantului Apostol Filip este tot atat de importanta ca si aceea inchinata Sfantului Apostol Andrei, precum spune parintele Emilian Popescu, intr-un amplu studiu.

Sfantul Apostol Filip

Sfantul Apostol Filip, originar din cetatea Betsaida, din Galileea, este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune, de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos. El era din aceeasi cetate cu Apostolii Andrei si Petru.

Sfantul Filip cerceta cu multa ravna cartile proorocilor, fiind feciorelnic in toata viata sa. Pe acesta, aflandu-l Domnul Iisus, in Galileea, l-a chemat ca sa-i urmeze Lui. Precum citim in Sfanta Scriptura, acesta, la randul sau, intalnindu-l pe Natanael, i-a spus: "Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret" (Ioan 1, 45).

Dupa primirea Duhului Sfant, acest Apostol a propovaduit credinta crestina mai intai in Asia, fiind insotit de Sfantul Apostol Bartolomeu si de Mariamni, sora cea dupa trup a celui dintai. Propovaduind prin cetati Evanghelia lui Hristos, multe incercari si necazuri a suferit Sfantul Filip si insotitorii sai, de la cei necredinciosi, fiind batuti cu toiegele, aruncati in inchisori si zdrobiti cu pietre.

Precum arata unele documente recent descoperite, Sfantul Filip l-a insotit pe Sfantul Apostol Andrei in Scitia, adica in Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscuta Evanghelia lui Hristos.

Cel mai vechi izvor care atesta propovaduirea Sfantului Filip in Scitia este Calendarul gotic: ziua de 15 noiembrie era consacrata cinstirii lui, cu precizarea ca a murit la Hierapolis. Urmatorul document privitor la apostolatul Sfantului Filip in Scitia l-ar constitui lucrarea apocrifa a lui Abdias, care vorbeste despre predica si minunile savarsite de apostol pe aceste meleaguri.

Mai apoi, un martirologiu occidental, care apartine calugarului Usuard, marturiseste: "Se face cinstirea fericitilor Apostoli Filip si Iacob, dintre care Filip, dupa ce a convertit la credinta aproape intreaga Scitie, a avut un frumos sfarsit, in cetatea Hierapolis, din Asia. Iacob insa, numit si fratele Domnului, a fost inmormantat langa templul din Ierusalim, unde el fusese aruncat."

Sfantul Apostol Filip a fost martirizat in anul 80, la varsta de 87 de ani, in cetatea Hierapolis, in centrul Asiei Mici, unde a fost batut cu pietre si rastignit, cu capul in jos. In vremea Mantuitorului, in Hierapolis exista o comunitate evreiasca puternica, drept pentru care propovaduirea Evangheliei in acest loc era un lucru de mare trebuinta.

Potrivit traditiei, cand Sfantul Filip si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, pamantul s-a cutremurat si a inghitit pe multi dintre cei care l-au chinuit pe sfant. Ceilalti, temandu-se, s-au aruncat la pamant si au cerut indurare catre Apostolul Bartolomeu si catre Sfanta Mariamni, care erau legati, deoparte. Dupa ce i-au botezat pe cei din cetate, sfintii lui Dumnezeu au randuit un preot si s-au indreptat spre Licaonia.

Mormantul Sfantului Apostol Filip a fost descoperit recent, in orasul antic Hierapolis, numit astazi Pamukkale, in provincia Denizli, in sud-vestul Turciei. Mormantul se afla pe culmea unui deal din nord-estul orasului, in afara zidurilor cetatii.

"Cel care odinioara, cu binecuvantata ravna, te-ai grabit a-mpartasi bucuria aflarii Aceluia "despre Care au scris Moise, in Lege, si proorocii", lui Natanail marturisind dintai pe Hristos, roaga-L ca degraba ascultatori ai chemarii Sale la viata de veci sa ne faca si pe noi, cei ce cantare-ti aducem: Bucura-te, Sfinte Apostole Filip!"

Teodor Danalache

Mormantul Sfantului Apostol Filip

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

14 Noiembrie 2017

Vizualizari: 16086

Voteaza:

Sfantul Apostol Filip 5.00 / 5 din 6 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE