
Aceasta icoana a Sfantului Mucenic Dimitrie se afla in prezent in Muzeul Benaki din Atena, cel mai vechi muzeu privat din Grecia. De provenienta necunoscuta, icoana dateaza din a doua jumatate a secolului al XV-lea.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este pictat din fata, in intregime, in tinuta militara. Absoluta nemiscare a figurii este risipita un pic de sprijinirea centrului sau de greutate pe piciorul stang. Cu mana dreapta, ridicata pana la nivelul umarului, tine o lance, in vreme ce mana stanga, cu o usoara miscare, tine un scut mare rotund. Intr-un adaos ulterior, care a fost inlaturat in timpul restaurarii icoanei, sfantul a fost gasit sprijinind cu aceeasi mana o cruce mare, fapt care aducea figura mai aproape de iconografia Sfantului Fanurie, al carui cult a cunoscut o mare raspandire in Creta secolului al XV-lea. O alta serie de interventii, precum o completare stramba la partea de jos a lancii si la degetele mainii drepte, care pareau smulse din loc, au fost de asemenea inlaturate restaurand estetica initiala a icoanei.
Reprezentarea Sfantului Mucenic Dimitrie prezinta un impresionant devotament pentru modelele paleologice. Figura cu capul mic triunghiular, cu umerii stramti, cu marginile laterale ale abdomenului extrem de umflat si cu picioarele subtiri, dar vanjoase, constituie un descendent direct al severilor sfinti militari de la Manastirea din Xora si de la Manastirea Perivleptos.
In alte icoane cretane timpurii, indeosebi in lucrarile lui Anghelos, lucrari cu care icoana de fata prezinta o mare inrudire in ce priveste tehnica modelarii, figurile intregi sunt pictate mai pamantesti si prezenta lor in spatiu este mai dinamica, cu o mai clara evidenta a influentei picturii italiene contemporane. Tot la modelele ultimei faze a perioadei bizantine trimite si capul de mici dimensiuni si de forma triunghiulara al Sfantului Dimitrie care se leaga de formele sfintilor militari in cadrul unei icoane paleologice, constantinopolitane a "Preasfintei Fecioare cu pruncul in brate" din Venetia, precum si cu sfintii din picturile murale ale asa-numitei scoli de la Morava in Ravanica, la Kalenic si la Ramaca.
Icoana Sfantului Mucenic Dimitrie, ca si picturile murale din Phokade, constituie marturii despre transmiterea caracteristicilor artei paleologe din Constantinopol in Creta aflata atunci sub stapanire venetiana, insula care deja de la inceputurile secolului al XV-lea constituia un puternic pol de atractie pentru artistii bizantini si pentru oamenii culti din diaspora.
Radu Alexandru
-
Martiriul Sfantului Dimitrie in iconografie
Publicat in : Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir -
Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir
Publicat in : Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir -
Sfantul Mucenic Dimitrie l-a ucis pe Ionita Caloian?
Publicat in : Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.