
"Sfantul Dimitrie cu scene din viata sa" este o cunoscuta reprezentare iconografica a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, aflata in Muzeul Bizantin din Atena. Aceasta icoana a fost pictata in 1646 de Emanuil Tzanes, pe lemn, folosind tempera pe baza de ou.
Sfantul Dimitrie este pictat cu o aureola de aur, calare, in partea centrala a lucrarii, ucigand pe tarul bulgarilor Ionita Caloian. Acest tip iconografic in care Sfantul Dimitrie apara nu doar Tesalonicul, ci crestinatatea, a servit drept model, dupa cum se pare, pentru numeroase reprezentari ale sfantului in tarile balcanice, si de-a lungul perioadei de dominatie otomana.
Sfantul poarta tinuta militara, o camasa portocalie, o mantie verde si incaltari. Tine in mana o sulita lunga si il impunge pe Caloian care, la randul sau, poarta tinuta militara, in vreme ce se afla cazut pe spate la pamant zvarcolindu-se de durere. Starea calului este izbitoare. Pe un fond de aur, un inger il incununeaza pe Sfantul Dimitrie, in vreme ce in dreapta si in stanga lui poate fi citita inscriptia: "O Agios Dimitrios" (Sfantul Dimitrie). In spatele lui este pictat un peisaj stancos.
Micile icoane asezate de o parte si de alta a sfantului prezinta diferite momente din viata sa. La stanga este pictat sfantul judecat de catre imparatul Maximian si lupta ucenicului sau Nestor. In partea dreapta este pictata scena impungerii sfantului cu sulita si a inmormantarii lui. In partea din stanga jos este pictat ca bust donatorul icoanei si jos in partea dreapta se poate citi inscriptia: "Prin mana preotului Emanuil al lui Tzane. Deisis a robului lui Dumnezeu Loudoviko Phoskardiou, 1646".
In aceasta icoana sunt vadite influentele artei italiene, fiind pictata in perioada artistica in care pictorul se afla la Rethymno sau in Kerkyra si inainte de stabilirea sa la Venetia.
Tzanes se indeparteaza de modelul cunoscut al sfantului calare, cu calul pasind paralel, si il picteaza in asa fel incat sa dea imaginea perspectivei, lucru deosebit de evident in miscarea capului calului.
Tzanes se pare ca dezvolta acest tip al sfantului calare pe baza unui model italian, pe care il repeta si mai tarziu in anul 1659 in icoana "Sfantului Gheorghe", ce se afla astazi la Muzeul Bizantin. Caracterul italian al lucrarii este evident si in micile icoane cu scene din viata sfantului, in cladiri si in vesmintele persoanelor pictate. Prezinta asemanari si cu icoana lui Mihail Damaschinos, cu "Sfantul Gheorghe cu scene din viata sa" din Kerkyra, unde compozitia centrala si scenele laterale urmeaza modele italiene in atitudini, in haine si in drapaj. In icoana "Sfantului Dimitrie" din Colectia Kalliga se repeta influente italiene asemanatoare atat in platosa sfantului, cat si in micile icoane cu scene din viata lui, in vreme ce, concomitent, pictorul revine la elementele traditionale ale reprezentarii, cu calul pasind paralel cu pamantul, element care il depistam si in icoana "Sfantului Dumitru" din Muzeul Benaki. Elemente din traditia bizantina le constituie redarea peisajului stancos si fondul de aur.
Radu Alexandru
-
Martiriul Sfantului Dimitrie in iconografie
Publicat in : Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir -
Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir
Publicat in : Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir -
Sfantul Mucenic Dimitrie l-a ucis pe Ionita Caloian?
Publicat in : Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.