Sfintii Mucenici Dimitrie si Gheorghe

Sfintii Mucenici Dimitrie si Gheorghe Mareste imaginea.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, este unul dintre cei mai cunoscuti sfinti din calendarul ortodox, praznuit pe 26 octombrie. Sfantul Mucenic Gheorghe se bucura si el de o cinstire deosebita si este praznuit pe 23 aprilie. Amandoi au fost conducatori militari si au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul celui de-al IV-lea.

Daca Sfantul Gheorghe este numit "capul primaverii", Sfantul Dimitrie este "capul toamnei". Ei isi trec unul altuia cheile vremii, ale primaverii si ale toamnei. Parintele Simion Florea Marian spune in acest sens: "Iata de acum va incredintez voua - rosteste Atottiitorul in grai de Traditie Sfanta - cheile vremii si la porunca Mea veti inchide mai devreme sau mai tarziu vremea anului, dupa cum au fost si faptele si petrecerea poporenilor Mei. Si cei doi au primit cu multumire cheile vremii si au plecat fiecare la rostul sau. Si cand vine zvon de viata noua, cand pomii si natura intreaga dau semne de redesteptare, Sfantul Gheorghe intinde mana sa dreapta, ia cheile din mana Sfantului Dimitrie, cu una din ele inchide iarna cu frigurile si furtunile ei, iar cu cealalta deschide primavara, in natura si in sufletele oamenilor. Mai apoi, cand toate și-au adus rodul lor, cand au plecat in rostul lor toate pasarile calatoare si cand viscolul se desprinde, scuturand codrul de haina sa mareata, tremurand si oarecum trist, Sfantul Dimitrie intinde mana dreapta, primeste cheile din mana Sfantului Gheorghe si, in graba, inchide cu o cheie vremea buna, iar cu cealalta deschide cale libera iernii ("Sarbatorile la romani", p. 254).

Asadar, daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Ziua Sfantului Dumitru in credinta populara este si ziua in care se termina invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca "la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii".

Sfintii Mari Mucenici Dimitrie si Gheorghe in iconografie

In trecut, Sfintii Mari Mucenici Dimitrie si Gheorghe erau reprezentati in icoane fara arme, insa in ultima vreme au fost infatisati inarmati cu spade si sulite si imbracati cu camasi de fier. Pe un umar au coiful atarnat, pe celalalt scutul, la mijloc sunt incinsi cu centura, de care este prinsa teaca sabiei si tolba in care poarta arcul si sagetile. Dupa caderea Cetati Constantinopolului, Sfintii Dimitrie si Gheorghe au inceput sa fie zugraviti calare pe cai, pe un cal alb Sfantul Gheorghe, iar Sfantul Dimitrie pe unul roscat, cel dintai avand la picioare o fiara, iar cel de-al doilea, pe luptatorul Lie. Armele acestea pe care le poarta Sfintii inchipuie insa armele duhovnicesti, precum cele despre care vorbeste Apostolul Pavel:

"Imbracati-va cu toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului, caci lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui, ci impotriva incepatoriilor, impotriva stapaniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in vazduhuri. Pentru aceea, luati toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva in ziua cea rea si, toate biruindu-le, sa ramaneti in picioare. Stati deci tari, avand mijlocul vostru incins cu adevarul si imbracandu-va cu platosa dreptatii si incaltati picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia pacii. In toate luati pavaza credintei, cu care veti putea sa stingeti toate sagetile cele arzatoare ale vicleanului. Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este cuvantul lui Dumnezeu" (Efeseni 6:11-17).

Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, glasul al 3-lea:

Mare apărător te-a aflat în­tru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Troparul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, glasul al 4-lea:

Ca un izbavitor al celor robiti si celor saraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, imparatilor ajutator, purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Originea numelui Dimitrie e greceasca si aminteste de vechea zeita Demeter. Crestinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, „maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronuntat in neogreaca dimomitir.

Originea numelui Gheorghe este greceasca: Georgios, de la georgos, "taran", "lucrator al pamantului".

Pe aceeaşi temă

21 Octombrie 2017

Vizualizari: 4169

Voteaza:

Sfintii Mucenici Dimitrie si Gheorghe 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE