Icoana Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou

Icoana Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou Mareste imaginea.

Sfantul Dimitrie cel Nou s-a nascut intr-o familie de tarani saraci din satul Basarabi, nu departe de orasul Ruse. O vreme a pastorit oile satului. Este minunata relatarea din viata sa: pe cand se afla cu animalele la pascut, a calcat din greseala peste cuibul unor pui. Pentru aceasta fapta, timp de trei ani nu a mai purtat incaltaminte. Mai tarziu a intrat in monahism.

Mentionam ca in apropierea satului Basarabi exista o manastire de calugari. Sfantul Dimitrie s-a alaturat acestora pentru a-si petrece viata in rugaciune. Inainte de a trece la cele vesnice, s-a asezat intre doua lespezi de piatra ca intr-un sicriu. Apa Lomului a inundat pestera in care erau prezente moastele sale, insa prin randuiala dumnezeiasca, o fata chinuita de un demon este chemata sa vada unde sunt prezente moastele sale si sa le vesteasca parintilor ei aceasta descoperire. Dupa ce parintii au scos trupul sfantului din ape, fiica lor s-a tamaduit.

Pentru ca nu avem multe informatii despre viata sa, Sfantul Dimitrie cel Nou este reprezentat sub chipul unui batran cu barba, care duce o viata in aspre nevointe. Poarta o tunica lunga, anteriu, prinsa la brau cu o cingatoare. Peste anteriu este prezenta schima monahala si mantia. Pe cap poarta camilafca insemnata cu o cruce. In mana drepta tine o cruce, iar in cea stanga un rotulus pe care este prezent un text cu un continut ascetic. Astfel, Sfantul Dimitrie apare reprezentat in cele mai multe icoane ca fiind o persoana retrasa din lume pentru rugaciune.

Iulian Predescu

.

25 Octombrie 2019

Vizualizari: 742

Voteaza:

Icoana Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE