Sfantul Dimitrie iese in intampinarea pelerinilor!

Sfantul Dimitrie iese in intampinarea pelerinilor! Mareste imaginea.

Sambata, 21 octombrie 2023, de la ora 7.00, credinciosii se vor putea inchina la Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena si ale Sfantului Ierarh Nectarie. Ele vor fi scoase din Catedrala Patriarhala si asezate in Baldachinul Sfintilor din incinta Catedralei Patriarhale. 

Anul acesta, de sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou (27 octombrie), vor fi aduse din Grecia spre inchinare si binecuvantare, Icoana Maicii Domnului - Panaghia Soumela si racla cu un fragment din moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir.

Moastele Sfantului Dimitrie, care sunt pastrate cu mare evlavie in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, inca din data de 13 iunie 1774, aduna in jurul lor, in ultima saptamana din octombrie, multimi de pelerini.

Din ratiuni de ordin practic, cinstitele Moaste sunt scoase din Catedrala Patriarhala si asezate intr-un baldachin special amenajat, impodobit cu o multime de flori de toamna, situat in partea de miaza-noapte a marii catedrale. Pe aici trec toti pelerinii care, in aceasta saptamana, calatoresc spre Bucuresti, cu dorinta de a cere ajutor Sfantului Dimitrie sau a-i multumi pentru mangaierile primite deja.

 

Scoaterea din catedrala a cinstitelor Moaste inchipuie si o ratiune duhovniceasca, Sfantul Cuvios Dimitrie iesind astfel in intampinarea pelerinilor, care, indiferent de starea vremii, infrunta multele ore petrecute la rand pentru a putea saruta mana celui care se roaga si mijloceste pentru ei inaintea Preasfintei Treimi.

Sfantul Dimitrie cel Nou - Basarabov

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou - Basarabov, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 27 octombrie, s-a nascut in secolul al XIII-lea, in localitatea Basarabovo, aflata in nordul Bulgariei, la mica distanta de orasul Giurgiu, din Romania.

Mai inainte de a imbratisa viata monahala, Cuviosul Dimitrie a fost pastor. Dupa ce a trait o vreme intr-o manastire de obste, Sfantul Dimitrie s-a retras intr-o pestera, pe malul raului Lom, unde a dus viata pustniceasca.

Potrivit traditiei locale, mai inainte de a trece la cele vesnice, cunoscand sfarsitul trupului sau, Cuviosul Dimitrie s-a intins intre doua pietre mari si a asteptat cu multa nadejde in Dumnezeu trecerea in viata cea vesnica. In timp, apele raului Lom au acoperit locul cu pricina, iar cinstitul sau Trup a ramas sub ape multa vreme.

La vremea randuita de Dumnezeu, o fata care era chinuita de un diavol l-a visat pe Sfantul Dimitrie, care i-a zis ca, daca ii va scoate Trupul din apele raului, o va vindeca. Parintii fetei au mers la apa si, cautand in locul indicat in vis, au descoperit cinstitul Trup al Cuviosului Dimitrie, neputrezit si frumos mirositor.

Cinstitele sale Moaste au fost asezate in biserica din localitatea Basarabovo, unde au stat pana in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), cand generalul rus Petru Saltacov, ajungand in biserica, a luat Sfintele Moaste spre a le trimite in Rusia. Pe drum, insa, la rugamintea negustorului macedoroman Hagi Dimitrie si a mitropolitului Grigorie al II-lea al Tarii Romanesti, generalul rus le-a daruit poporului roman dreptcredincios. Sfintele Moaste au fot asezate in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, unde se afla si astazi, in ziua de 13 iunie 1774.

Cum sunt scoase Moastele Sfantului Dimitrie?

Sfintele Moaste au inceput sa fie scoase din Catedrala Patriarhala, in mod deosebit, dupa revolutia din anul 1989, cand in Bucuresti au putut fi organizate procesiuni tot mai ample. Astazi, sarbatorirea Sfantului Dimitrie cel Nou - Basarabov este cu adevarat o sarbatoare a capitalei si a intregii tari. Centrul orasului este insufletit mai mult ca oricand.

Mai inainte de a fi scoase din Catedrala Patriarhala, in semn de multumire pentru cinstea de a ramane in mijlocul nostru, cinstitele Moaste ale Cuviosului Dimitrie sunt imbracate intr-un vesmant nou. Vechiul vesmant este daruit unor manastiri sau biserici parohiale, ca mangaiere si intarire duhovniceasca.

Dupa mai multe zile de rugaciune si slujbe duhovnicesti, dupa ce sute de mii de pelerini se inchina si saruta cu evlavie Mana Sfantului Dimitrie, cinstitele lui Moaste sunt asezate iarasi in locasul lor, aflat in partea de miazanoapte a pronaosului marii catedrale. Cu aceasta ocazie, slujitorii catedralei savarsesc slujba Paraclisului Sfantului Dimitrie.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

20 Octombrie 2023

Vizualizari: 10013

Voteaza:

Sfantul Dimitrie iese in intampinarea pelerinilor! 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE