Vesmantul Sfantului Dimitrie

Vesmantul Sfantului Dimitrie Mareste imaginea.

Vesmantul Sfantului Dimitrie imbraca cinstitele sale Moaste, care sunt pastrate cu mare evlavie in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, inca din data de 13 iulie 1774. Vesmantul sfantului este schimbat de cateva ori pe an; cel nou este impodobit cu dragostea si recunostinta inchinatorilor, iar cel vechi este daruit unor manastiri sau biserici parohiale, ca mangaiere si intarire duhovniceasca.

Sfantul Dimitrie cel Nou

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou - Basarabov, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 27 octombrie, s-a născut in secolul al XIII-lea, in localitatea Basarabovo, aflata in nordul Bulgariei, la mica distanta de orasul Giurgiu, din Romania.

Mai inainte de a imbratisa viata monahala, Cuviosul Dimitrie a fost pastor. Dupa ce a trait o vreme intr-o manastire de obste, Sfantul Dimitrie s-a retras intr-o pestera, pe malul raului Lom, unde a dus viata pustniceasca.

Potrivit traditiei locale, mai inainte de a trece la cele vesnice, cunoscand sfarsitul trupului sau, Cuviosul Dimitrie s-a intins intre doua pietre mari si a asteptat cu multa nadejde in Dumnezeu trecerea in viata cea vesnica. In timp, apele raului Lom au acoperit locul cu pricina, iar cinstitul sau Trup a ramas sub ape multa vreme.

Sfantul Dimitrie cel Nou - Basarabov - Bucuresti

La vremea randuita de Dumnezeu, o fata care era chinuita de un diavol l-a visat pe Sfantul Dimitrie, care i-a zis ca, daca ii va scoate Trupul din apele raului, o va vindeca. Parintii fetei au mers la apa si, cautand in locul indicat in vis, au descoperit cinstitul Trup al Cuviosului Dimitrie, neputrezit si frumos mirositor.

Cinstitele sale Moaste au fost asezate in biserica din localitatea Basarabovo, unde au stat pana in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), cand generalul rus Petru Saltacov, ajungand in biserica, a luat Sfintele Moaste spre a le trimite in Rusia. Pe drum, insa, la rugamintea negustorului macedoroman Hagi Dimitrie si a mitropolitului Grigorie al II-lea al Tarii Romanesti, generalul rus le-a daruit poporului roman dreptcredincios. Sfintele Moaste au fot asezate in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, unde se afla si astazi, in ziua de 13 iunie 1774.

Vesmantul Sfantului Dimitrie Basarabov

In semn de dragoste si de recunostinta fata de Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, ale carui cinstite Moaste se afla in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, vesmantul care imbraca Sfintele sale Moaste este schimbat de cateva ori pe an, cu ocazia praznuirii sale (27 octombrie) si a altor praznice mai insemnate.

Schimbarea vesmantului in care sunt pastrate Sfintelor Moaste inchipuie un mod smerit de a-i multumi Cuviosului Dimitrie pentru ajutorul dat credinciosilor, caci, adesea, pentru rugaciunile sale cele bineprimite, Dumnezeu implineste rugaciunile celor credinciosi si le trimite daruri duhovnicesti.

Vesmantul este schimbat de slujitorii Catedralei Patriarhale, in cadrul unei randuieli deosebite, in timp ce se canta Acatistul Sfantului Dimitrie. Noul vesmant este intocmit si brodat, fie in Atelierele Patriarhiei Romane, fie in unele manastiri vechi din Arhiepiscopia Bucurestilor. Pe partea de sus, unde crestinii saruta Sfintele Moaste, vesmantul are brodat chipul Sfantului Dimitrie.

Sfantul Dimitrie cel Nou - Basarabov - Bucuresti

Spre deosebire de cele mai multe Sfinte Moaste, cinstitele Moaste ale Cuviosului Dimitrie Basarabov pot fi cinstite de credinciosi prin sarutare directa; printr-o deschizatura speciala, ei pot saruta direct mana sfantului, care nu este acoperita de vasmant, ci este lasata descoperita.

Binecuvantare, prin vesmantul Sfantului Cuvios Dimitrie

Cinstirea acordata sfintilor s-a extins dintotdeauna si asupra lucrurilor pe care acestia le-au folosit, fie in viata - haine, lucruri personale -, fie dupa trecerea la cele vesnice - vesmintele care imbraca Sfintele Moaste.

Sfanta Cruce este cinstita mai ales pentru rastignirea pe ea a Domnului nostru Iisus Hristos, care a sfintit-o cu Scumpul Sau Sange. Tot asa sunt cinstite si alte lucruri care au ramas din vremea patimirilor Mantuitorului, precum coroana de spini, cuiele, sulita etc. Tot asa este cinstit si Lantul in care a fost tinut legat Sfantul Apostol Petru (16 ianuarie).

Vesmintele in care sunt imbracate Moastele Sfantului Dimitrie, asemenea si celor in care sunt imbracate Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfintei Mucenite Filofteia, sunt daruite unor manastiri si biserici, ca binecuvantare si ca mangaiere in necazuri, spre intarirea credintei.

Teodor Danalache

Sfantul Dimitrie cel Nou - Basarabov - Bucuresti

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2510

Voteaza:

Vesmantul Sfantului Dimitrie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE