Canonizarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu

Canonizarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu Mareste imaginea.


Proclamarea canonizarii Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti

 

Duminica, 21 mai 2006, ziua de sarbatorire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii catedralei patriarhale, in cadrul Sfintei Liturghii are loc proclamarea canonizarii Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti. Sfanta Liturghie este oficiata de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si ierarhi reprezentanti ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Sarbe, Patriarhiei Bulgare, Bisericii Greciei si Bisericii Ortodoxe Poloneze.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul in sesiunea de lucru din octombrie 2005 cu ziua de sarbatorire la 22 iunie, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

 

Canonizarea Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul Programul liturgic al proclamarii canonizarii Sfantului Grigorie Dascalul debuteaza la manastirea Caldarusani cu slujba privegherii vineri, 19 mai a.c. (ora 17.00).

 

Sambata, 20 mai, la manastirea Caldarusani, incepand cu ora 8.30, se oficiaza Sfanta Liturghie arhiereasca, urmata de ultimul parastas pentru Mitropolitul Grigorie Dascalul. In aceeasi dimineata, la catedrala patriarhala, inainte de oficierea Sfintei Liturghii arhieresti (ora 9.00), se scot in procesiune cinstitele moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii catedralei patriarhale, pentru a fi asezate spre inchinare intr-un loc special, pe Dealul Patriarhiei.

 

In jurul orelor 14.00, racla cu moastele ierarhului Grigorie Dascalul este adusa in procesiune de la manastirea Caldarusani la catedrala patriarhala si asezata in mijlocul bisericii. Dupa-amiaza (ora 17.00), se oficiaza slujba de priveghere a sfintilor ocrotitori ai catedralei patriarhale pe un podium special amenajat pe Dealul Patriarhiei.

 

Duminca, 21 mai, ora 9.00, moastele mitropolitului Grigorie Dascalul sunt aduse in procesiune pe podiumul pe care este oficiata Sfanta Liturghie, iar dupa proclamarea canonizarii sunt asezate langa moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

 

Luni, 22 mai, dupa oficierea Sfintei Liturghii la catedrala patriarhala, racla cu cinstitele moaste ale Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul este condusa in procesiune si asezata in biserica manastirii Caldarusani.

 

***

 

Nascut la Bucuresti in 1765, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823-1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt. Dornic de desavarsire, la indemnul Sfantului Paisie, tanarul monah Grigorie vietuieste o perioada de timp la Sfantul Munte Athos. Revenind in tara, se asaza la manastirea Caldarusani, asezamant monahal reorganizat de Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul manastirilor Cernica si Caldarusani.

 

In anul 1823, Sfantul Grigorie a fost chemat la Bucuresti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Tarii Romanesti. Ca arhipastor, mitropolitul Grigorie Dascalul a desfasurat o neobosita activitate pastoral-misionara si social-culturala, numind ierarhi in scaunele episcopale de la Arges, Ramnic si Buzau si intemeind scoli teologice in fiecare dintre aceste centre eparhiale.

 

Intreaga viata si lucrare a mitropolitului Grigorie in slujba Bisericii a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai de sprijinul sau material beneficiind numerosi saraci, vaduve, orfani oferind hrana, adapost si carti de invatatura. La moartea sa au ramas o multime de carti pregatite spre a fi oferite in dar scolarilor.

 

Activitatea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul in scaunul de mitropolit al Tarii Romanesti a fost intrerupta de catre administratia rusa instaurata in Principatele romane, fiind exilat timp de peste patru ani la Chisinau, Buzau si Caldarusani.

 

Sfantul Ierarh Grigorie s-a ingrijit, in mod special, si de restaurarea catedralei mitropolitane din Bucuresti, precum si de traducerea si tiparirea in limba romana a Vietilor Sfintilor, pe care le considera „atat de folositoare pentru formarea duhovniceasca si luminarea sufletelor credinciosilor”.

 

Pentru viata, activitatea si stradania sa duhovniceasca, Sfantul Ierarh Grigorie a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama intaistatator al scaunului mitropoliei Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de „Dascalul”.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Tomos sinodal privind canonizarea Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti

 

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane,
preaiubitului cler, cinului monahal si dreptmaritorilor crestini din cuprinsul Patriarhiei Romane, har, mila si pace de la Dumnezeu, iar de la noi parintesti binecuvantari


Plina de voiosie si incununata cu laude este Biserica noastra Ortodoxa cand cinsteste pomenirea celor ce s-au invrednicit sa primeasca din mana Domnului cununa vietii. Pe acesti iubitori de Hristos care, pentru viata lor plina de evlavie si de fapte bune, au castigat indrazneala inaintea Preasfintei Treimi, ii laudam si ii veneram dupa cuviinta. Cinstindu-i pe ei, Biserica recunoaste lucrarea harului dumnezeiesc in oameni, si astfel preamareste pe Insusi Dumnezeu. Totodata, ea urmeaza in mod liturgic si pastoral la indemnul Sf. Apostol Pavel, care zice: 'Aduceti-va aminte de mai marii vostri care v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu, priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta' (Evrei 13, 7). Unul dintre aceia pe care Dumnezeu i-a ales sa fie slujitori si urmaritori dreptei credinte este si luminatul ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti (1765-1834). Parintele nostru Grigorie Dascalu, implinitor al virtutilor evanghelice, talcuitor al dumnezeiestilor Scripturi si povatuitor cucernic al faptelor bune, inca din frageda varsta, cu mintea luminata si de o viata curata a deprins invatatura Duhului pe care apoi a desavarsit-o la scoala Sf. Paisie de la Neamt. Apoi, fiind iubitor de intelepciune a primit ingerescul chip al calugariei de care nu s-a despartit pana la moarte. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a chemat la treapta arhieriei spre a fi pilda vrednica de urmat pentru multi, ca acestia vazand faptele noastre cele bune sa slaveasca pe Tatal vostru cel din ceruri. Ca pastor de suflete s-a nevoit, si ostenindu-se cu traducerea si talcuirea sfintelor carti, iar dupa ce a suferit mai multe incercari si necazuri in aceasta viata trecatoare, s-a mutat catre Domnul ca un adevarat aparator al celor asupriti si marturisitor al credintei ortodoxe. Avand in vedere viata pilduitoare a invatatului ierarh Grigorie Dascalu, evlavia sa calugareasca si intelepciunea sa sfanta in pastrarea dreptei credinte si in talmacirea cuvantului lui Dumnezeu si a Sf. Parinti, pentru zidirea duhovniceasca si luminarea cinului calugaresc, a slujitorilor sfintelor altare si a poporului credincios, urmand invatatura Bisericii, randuiala sinodala si chemarii in ajutorul nostru cu puterea lui Dumnezeu, Cel inchinat si preamarit, noi, ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, hotaram ca de acum inainte, in veci, ierarhul Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, sa fie numarat intre sfintii Bisericii, sa fie pomenit si cinstit cu cantari de lauda in ziua de 22 iunie. Poruncim, de asemenea, in Duhul Sfant ca viata, slujba si icoana sfantului sa fie primite cu evlavie de preotii, calugarii si credinciosii ortodocsi, spre deplina statornicie a celor ce ne-am hotarat in chip sinodal si canonic, intarind cu semnaturile noastre acest tomos sinodal de canonizare a Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, aducandu-i la cunostinta clerului si a tuturor credinciosilor din cuprinsul Patriarhiei Romane.

Acest tomos sinodal, intocmit si aprobat de Sfantul Sinod in sedinta sa din 20-21 octombrie 2005, se proclama astazi, duminica, 21 mai, anul mantuirii 2006, in Catedrala patriarhala, la praznicul ocrotitorilor acesteia, Sf. Imparati Constantin si maica sa Elena, intocmai cu Apostolii, cu indemnul nostru catre tot clerul si cinul monahal si binecredinciosii crestini romani de aici si de pretutindeni de a cinsti cu evlavie si sfintele moaste ale Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, aflate dupa canonizarea sa, care se vor aseza in biserica mare a Manastirii Caldarusani de langa Bucuresti. In chip sobornicesc si ca expresie a comuniunii ortodoxe, au participat astazi si inalti reprezentanti ai unor Biserici Ortodoxe.


Presedintele Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane,
TEOCTIST

11 Mai 2012

Vizualizari: 9408

Voteaza:

Canonizarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE