
Sfantul Mare Mucenic Elefterie este cinstit pe 15 decembrie. Nu ne este cunoscuta data nasterii sale, stim doar ca s-a nascut in apropiere de Roma, in jurul anului 100. Antia, mama sa, botezata de Sfantul Apostol Pavel, l-a crescut in dreapta credinta. Tatal sau provenea dintr-o provenea familie bogata, de rang inalt, dar nu avem informatii despre el ca ar fi fost crestin.
Anichit, arhiepiscopul Romei, a fost cel care i-a intarit Sfantului Elefterie credinta in Hristos. Ajunge sa faca parte foarte repede din cler. A fost diacon la varsta de 16 ani, la 18 ani preot, iar la 20 de ani Episcop al Iliricului. Sfantul Mucenic Elefterie a propovaduit in partile Iliricului, chiar si in partile Panoniei, a raspandit credinta crestina in timpul imparatului Adrian. Predica intr-un mod cu totul exceptional. Printr-o singura cuvantare aducea zeci de suflete la dreapta credinta.
Avand in vedere ca imparatul Adrian era pagan, crestinii din vremea sa erau persecutati. Auzind de lucrarea Sfantului Elefterie, il trimite pe Felix, un apropiat al sau, sa-l captureze. Felix este atat de patruns de cuvintele Sfantului Elefterie, incat accepta sa fie botezat de acesta.
Sfantul Elefterie este supus la multe chinuri. Inainte de a trece la cee vesnice i se permite sa rosteasca o rugaciune: "Iti multumesc, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, ca m-ai invrednicit de atatea bunatati; caci cu mana Ta cea tare m-ai intarit a rabda atatea, pentru numele Tau cel sfant. Deci, acum cauta din cer si vezi ce au sfatuit asupra mea cei ce ma urasc, izbaveste sufletul meu de intepaturile lor si de barbatii sangelui ma pazeste, ca un bun, ca sa Te cunoasca toti pe Tine, Unul Dumnezeu, intru toate marginile pamantului. Atinge-Te de inimile lor, o, Stapane, cela ce esti bogat intru mila, iar numele Tau cel sfant fa-l cunoscut lor si adu-i catre voia Ta cea sfanta, ca sa Te cunoasca pe Tine, Unul adevaratul Dumnezeu, si sa lase inchinaciunea idoleasca cea pierzatoare, ca bine esti cuvantat in veci. Amin".
Osandit la moarte in arena leilor, acestia nu s-au atins de el, ci i s-au inchinat. De la aceasta minune a ramas in constiinta multora ca fiind episcopul roman care a imblanzit lei.
Chiar daca Sfantul Elefterie a fost decapitat, el ramane un biruitor in Duhul Sfant. Preafericitul Patriarh Daniel marturisea ca “In martiri este puterea lui Hristos, puterea iubirii milostive, puterea iertatoare, care nu e o simpla componenta a unei filosofii frumoase. Puterea de a ierta pe dusmani nu este pur omeneasca, este darul prezentei iubirii milostive, iertatoare, a lui Hristos in viata omului. In general, omul pacatos este inclinat sa se razbune, sa raspunda la rau cu rau, pe cand omul sfant blocheaza raul prin bine, blocheaza violenta printr-o atitudine pasnica. Dar aceasta putere de a nu raspunde la rau cu rau si la ura cu ura este data de Duhul Sfant. De aceea, in mod surprinzator, dar justificat, sfintii mucenici sunt numiti "buni biruitori".
Troparul Sfantului Sfintit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei
Pe Cuvantul Cel impreuna...
Cu haina de preot fiind impodobit si cu sangele curgand siroaie, fericite, ai alergat la Stapanul tau, Hristos, Intelepte Elefterie, nimicitorul satanei. Pentru aceasta nu inceta a te ruga pentru cei ce cu credinta cinstesc fericitele tale nevointe.
-
Biserica Sfantul Elefterie Vechi
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Elefterie - Nou
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Sfantul Elefterie
Publicat in : Sfantul Mucenic Elefterie -
Sfantul Elefterie
Publicat in : Sfantul Mucenic Elefterie -
Sfantul Elefterie, episcopul roman care a imblanzit leii
Publicat in : Sfantul Mucenic Elefterie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.