Sfantul Elefterie

Sfantul Elefterie Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Elefterie s-a nascut in apropiere de Roma, in jurul anului 100. A ramas orfan de tata la o varsta frageda. A fost crescut de mama sa Antia, o buna crestina, botezata de catre Sfantul Apostol Pavel. La varsta de 15 ani a fost hirotonit diacon, la 18 ani preot, iar cand a ajuns de 20 de ani a fost hirotonit episcop al Ilyricului. A fost o exceptie, avand in vedere ca varsta minima pentru a fi hirotonit diacon este de 20 de ani. Datorita predicii Sfantului Elefterie, multe persoane au renuntat sa mai cinsteasca si sa jertfeasca idolilor. Desi era de neam roman, si ar fi trebuit sa fie executat direct prin decapitare, imparatul Adrian (117-138) l-a supus la diverse chinuri. In primirea acestor chinuri se arata biruitor si nu biruit.

Avand in vedere ca Sfantul Elefterie s-a ridicat mai presus de chinuri, imparatul a poruncit sa i se taie capul cu sabia. Mama lui, Antia, a fost ucisa si ea cu sabia pe cand imbratisa si saruta pe fiul ei mort.

Troparul Sfantului Elefterie

"Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat - de Dumnezeu insuflate - spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la moarte, Sfintite Mucenice Elefterie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre!"

Acatistul Sfantului Elefterie

Biserica Sfantul Elefterie Nou

 

Pe aceeaşi temă

14 Decembrie 2012

Vizualizari: 2999

Voteaza:

Sfantul Elefterie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE