Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei Mareste imaginea.

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este praznuit pe 6 decembrie. Insa, nu trebuie sa uitam ca Sfantul Ierarh Nicolae mai este cinstit in fiecare zi de joi. Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai crestinismului.

Sfantul Nicolae s-a nascut in cetatea Patara din Asia Mica, la sfarsitul secolului al III-lea. Parintii sai, Teofan si Nona, au murit pe cand Nicolae era mic, din cauza unei molime. A fost crescut de un unchi, care era si episcopul cetatii in care se nascuse. Acesta l-a crescut in dreapta credinta si la vremea potrivita l-a hirotonit preot. Datorita vietuirii alese, a fost hirtonit episcop al cetatii Mira, din Lichia. Potrivit Traditiei, Dumnezeu s-a aratat in vis unui episcop batran, pe care l-a indemnat sa puna arhiepiscop pe primul barbat care va intra a doua zi in biserica. Nicolae a fost persoana randuita sa intre prima in biserica. El a refuzat la inceput aceasta chemare, insa Mantuitorul i s-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia si indemnandu-l sa primeasca noua demnitate.

Din cauza persecutiilor impotriva crestinilor, a fost inchis si supus la multe chinuri. A fost eliberat in vremea domniei Sfantului Constantin cel Mare (306-337).

Sfantul Nicolae a particiat la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a aparat invatatura despre dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu in fata ratacirii ereziei lui Arie.

Printre multele minuni savarsite de Sfantul Nicolae, amintim eliberarea a trei oameni nevinovati, invinuiti de a complota impotriva imparatului, a ajutat trei fete sa nu cada in desfranare, iar in vreme de foamete i-a ajutat pe locuitorii Mirelor Lichiei, trimitand in mod minunat o corabie cu grau spre aceasta cetate.

Sfantul Nicolae a trecut la cele vesnice in jurul anului 345. Moastele Sfantului Nicolae au fost duse in anul 1087 de la Mira Lichiei in Bari, Italia, pentru a nu cadea sub stapanire musulmana. Din mormantul sau izvoraste un lichid incolor, care se numeste Mana sau Santa Mana. O data pe an, episcopul locului face o slujba si extrage cu o seringa aceasta Santa Mana, pe care o amesteca cu apa, o binecuvinteaza si apoi o imparte credinciosilor.

Mentionam ca la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, se pastreaza mana dreapta a Sfantului Nicolae.

Numele sau, Nicolae, vine de la "nicao" care inseamna "a invinge", "a birui", si "laos", care inseamna "popor". Astfel, Nicolae se traduce prin popor biruitor sau persoana care apartine unui popor biruitor. In troparul sarbatorii Sfantului Nicolae il numim: indreptator credintei, chip blandetilor si invatator infranarii.

Sfantul Ierarh Nicolae este cunoscut si sub numele de Mos Nicolae, fiind cel care imparte daruri. Sfantul Nicolae ne invata ca din darurile primite de la Dumnezeu trebuie sa oferim si noi daruri celor aflati in nevoi.

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Nicolae!

Adrian Cocosila

Colindul Sfantului Ierarh Nicolae

Rugaciune catre Sfantul Nicolae

Pe aceeaşi temă

05 Decembrie 2020

Vizualizari: 5089

Voteaza:

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE