Indictionul, numerotarea anilor la romani

Indictionul, numerotarea anilor la romani Mareste imaginea.

Pentru ziua de 1 septembrie, in Sinaxar intalnim urmatoarea mentiune: "inceputul Indictionului, adica al anului nou bisericesc...”. Aceasta precizare nu este intamplatoare, pentru ca la romani inceputul anului se facea de la Indiction.

Ce este Indictionul?

Imparatul August este cel care a randuit Indictionul pentru adunarea impozitelor din toate partile imperiului roman. Indictionul era o perioada de 15 ani. El a fost impartit in trei parti a cate cinci ani. Al cincilea an din Indiction avea denumirea de Lustrum - stralucit. Era un moment de bucurie pentru amintirea faptului ca impozitele au fost predate Cezarului. S-a ajuns la perioada de 15 ani pentru ca in primii ani se strangeau materialele necesare pentru confectionarea armelor, coifurilor si sulitelor ostasilor. In a doua perioada de 5 ani se lua argintul necesar pentru plata ostasilor. Iar in a treia perioada era adus la Roma aurul necesar impodobirii statuilor inchinate zeilor.

Primul an din Indiction se numea indictionul intai, al doilea an - indictionul al doilea, pana la al 15-lea, dupa ordinea lor. In momentul in care se termina sirul celor 15 ani, incepea o noua perioada.

Romanii au asezat inceputul anului la 1 septembrie, ca zi de amintire a biruintei lui August impotriva lui Antonie si Cleopatra.

Regula pentru a cunoaste al catelea an al Indictionului este un an oarecare dupa Hristos, este urmatoarea: se aduna anul respectiv cu cifra 3 si se imparte totul la 15. Daca impartirea este fara rest, anul Indictionului este 15, iar daca ramane un numar, acesta va fi anul indictionului. De exemplu, daca dorim sa stim al catelea an al Indictionului este anul 1973, adaugam cifra 3 si impartim totalul - 1976 la 15 si vom gasi ca in afara catului 131 mai raman 11; prin urmare anul 1973 este al 11-lea an al Indictionului.

Citeste mai multe informatii despre Anul Nou bisericesc

Canon de rugaciune la inceput de an bisericesc

Pe aceeaşi temă

01 Septembrie 2016

Vizualizari: 5791

Voteaza:

Indictionul, numerotarea anilor la romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE